2014-03-12 11:51:08
Φωτογραφία για Ουσιαστικές αλλαγές στην εθνική φρουρά Κύπρου
Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το μακροχρόνιο Κυπριακό Ζήτημα δεν είναι καθόλου άσχετες με την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων, την κατάσταση σε Αφρική-Μέση Ανατολή και την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ρωσίας, με χαρακτηριστικά τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Τα σοβαρά όμως αυτά γεγονότα που όχι μόνο θα καθορίσουν την ζωή των λαών τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας μια νέα κρατική συγκρότηση, επίσης θα σφραγίσουν τις σύγχρονες επιδιώξεις των αστικών τάξεων της περιοχής.  Φυσικά, θα σηματοδοτήσουν και την απαραίτητη ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων που απαιτούν οι νέες συνθήκες. Καθημερινά αποκαλύπτεται το τεράστιο πολιτικό και οικονομικό κόστος των επιλογών του Ελληνοκυπριακού αστικού κατεστημένου, που μεταφράζεται σε αύξηση των εξοπλισμών, ενίσχυση του μισθοφορικού τμήματος της Εθνικής Φρουράς,  εμβάθυνση του θεσμού του έφεδρου-στρατιώτη αλλά και της συμμαχίας με το κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ, σε συνδυασμό με την όξυνση της σύγκρουσης με το κράτος κατακτητή της Τουρκίας, αλλά και την απαίτηση εισόδου στο ΝΑΤΟ.


Αξίζει να θυμηθούμε ότι στις προεκλογικές εξαγγελίες ο νυν Πρόεδρος είχε καταθέσει τη λεγόμενη  «Πρόταση Νίκου Αναστασιάδη: Ημιεπαγγελματικός στρατός και μείωση της θητείας», που έκανε λόγο για  αναβάθμιση της στρατιωτικής διπλωματίας, όπως λέγεται στη γλώσσα των τεχνοκρατών η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς και τις βάρβαρες επεμβάσεις της Νέας Τάξης:

§ Υποβολή αίτησης για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ώστε η Κύπρος να συμμετέχει ισότιμα σε όλες τις δομές της Κοινή Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ.

§ Οικοδόμηση σχέσεων με το ΝΑΤΟ και υποβολή αίτησης για ένταξη, εφόσον η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων συναινεί.

§ Συμμετοχή - έστω συμβολικά - σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές ΟΗΕ και ΕΕ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Κυπριακό κράτος καλείται να πρέπει να πληρώσει 80 εκατ. Ευρώ για Ιδιωτικούς Στρατούς, φρουρά σε Τερματικό Σταθμό.  Στο 2nd Natural Gas Conference τέθηκε στο μικροσκόπιο το θέμα της ασφάλειας των υποδομών κυρίως στην περιοχή του Βασιλικού που μετατρέπεται σε ενεργειακό κέντρο. Ο εκτελεστικός διευθυντής του European Rim Policy and Investment Council, George Pelagias, αφού ανέφερε πως η δημιουργία τερματικού είναι η μόνη επιλογή της Κύπρου για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της, τόνισε πως η συγκέντρωση ενεργειακών έργων στο Βασιλικό, μπορεί να είναι καλό αλλά μπορεί να είναι και κακό αφού κρύβει πολλούς  κινδύνους σε θέματα ασφαλείας. Η Κύπρος, εξήγησε, πρέπει να μπορεί να ελέγχει τις θαλάσσιες περιοχές της στην ΑΟΖ και αυτός πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των αμυντικών της σχεδιασμών. «Η Κύπρος πρέπει να αντιληφθεί πως οι διενέξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι πλέον on-shore αλλά off-shore», σχολίασε με νόημα. Ένας από τους τομείς για τον οποίο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο G. Pelagias, είναι αυτός των τρομοκρατικών επιθέσεων διά θαλάσσης. Παράλληλα, έκανε αναφορά και σε επιθέσεις σε αγωγούς και τερματικά στη ξηρά.  Η Τουρκία, ανέφερε ως παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια δέχθηκε 59 επιθέσεις σε αγωγούς και γι’ αυτό άλλαξε την στρατηγική της για το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης, έκανε αναφορά και για επιθέσεις μέσω λογισμικών προγραμμάτων. Στις ΗΠΑ, όπως εξήγησε, κυβερνοεπιθέσεις είχαν πολλές φορές στόχο συστήματα διαχείρισης αγωγών στα οποία επιχειρούσαν να αυξήσουν την πίεση στους αγωγούς με στόχο να προκαλέσουν εκρήξεις. Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο και για σαμποτάζ αλλά και από το οργανωμένο έγκλημα. «Το ενεργειακό κέντρο στο Βασιλικό θα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τυχόν εγκληματική ενέργεια και γι’ αυτό χρειάζεται συνεργασία των χωρών της περιοχής».

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του Ephraim Sneh προέδρου του S. Daniel Abraham Center for Strategic Dialogue στο Ισραήλ. Ο κ.Sneh υπογράμμισε πως για σκοπούς ασφάλειας, κάθε σκάφος που θα πλησιάζει στην περιοχή του Βασιλικού πρέπει να αναγνωρίζεται. Την ίδια ώρα, εισηγήθηκε την απαγόρευση πτήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Τόνισε επίσης πως ο χώρος πρέπει να ασφαλιστεί με σύγχρονα μέσα ενώ χαρακτήρισε απαραίτητη τη συνεργασία με περιφερειακούς και μη φίλους και συμμάχους της Κύπρου οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν πηγές προειδοποίησης. «Πιστεύω πως άλλες χώρες θα είναι πρόθυμες να βοηθήσουν γι’ αυτό τον σκοπό», ανέφερε. Όσον αφορά την ευθύνη για θέματα ασφάλειας, ήταν κάθετος πως πρέπει να είναι στην κυβέρνηση. «Εάν κάτι τύχει στο Βασιλικό η πραγματική ζημιά θα είναι περισσότερο για τη χώρα παρά για τις εταιρείες οι οποίες θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη». Σύμφωνα με αρχικούς υπολογισμούς τους οποίους έκανε, το κόστος για ασφάλεια του τερματικού υγροποίησης, μπορεί να ανέλθει σε 80 εκ. δολάρια, δηλαδή στο 1% της συνολικής επένδυσης. Υπό κανονικές συνθήκες, πρόσθεσε, θα έπρεπε να πληρώσει το κυπριακό κράτος το κόστος ασφάλειας, αλλά υπό τις σημερινές συνθήκες πιστεύω πως οι εταιρείες θα πληρώσουν το κόστος το οποίο θα αφαιρεθεί στο μέλλον από τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλουν οι εταιρείες στο κυπριακό κράτος. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθεί μία δύναμη ασφαλείας, ας πούμε η Vasilikos defense force», κατέληξε».

Σύμφωνα με τη πρόσφατη αρθογραφία “ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου της κυβέρνησης Αναστασιάδη ανέφερε ότι ημιεπαγγελματικός στρατός και μείωση της θητείας των κληρωτών, προστασία της ΑΟΖ και ένταξη στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» αποτελούν τους τρεις άξονες της "μεταρρύθμισης". Στόχος, είπε, είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου και ημιεπαγγελματικού στρατού, ώστε σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της συνεργασίας με την Ελλάδα, να καταστεί μια ισχυρή δύναμη αποτροπής. Δεύτερος πυλώνας, ανέφερε, είναι η προστασία και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με κατάλληλα μέσα και αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ και άλλες φίλες χώρες. Ως τρίτο στοιχείο, ανέφερε την αναβάθμιση της Αμυντικής Διπλωματίας, με την ένταξη της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», την ενεργότερη εμπλοκή της στην εφαρμογή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων με τις χώρες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο προχωρά με συνέχεια και συνέπεια, ανεξάρτητα τις κυβερνητικές εναλλαγές, παρουσιάζοντας κοινά στοιχεία με τις αλλαγές που προωθούνται και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την αρθρογραφία «Δύο νομοσχέδια και μια πρόταση ολοκλήρωσε πρόσφατα το Υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο υλοποίησης των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για μια πιο αποτελεσματική, ευέλικτη και οικονομική Εθνική Φρουρά. Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, τα δυο νομοσχέδια έχουν ήδη σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και στη συνέχεια, αφού εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση, μέχρι το τέλος του μήνα. Η πρόταση του Υπουργείου Άμυνας, συνέχισε, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται εντός των ημερών να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο, προτού αρχίσει να υλοποιείται».

Ποιες είναι οι αλλαγές:

«Με την πρόταση αυτή αλλάζουν πολλά στην Εθνική Φρουρά», τόνισε ο κ. Φωτίου. Όπως ανέφερε, η πρόταση στοχεύει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, την εξοικονόμηση προσωπικού και πόρων. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κλείσιμο στρατοπέδων για καλύτερη επάνδρωση των υπολοίπων, όπως και κλείσιμο των τεσσάρων εκ των πέντε Λεσχών Αξιωματικών Εθνικής Φρουράς (ΛΑΕΦ), αφήνοντας σε λειτουργία μόνο εκείνη της Λευκωσίας.

Επιπρόσθετα, με βάση την πρόταση, τα στρατολογικά γραφεία θα μεταφερθούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη. «Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσουμε προσωπικό και πόρους», είπε κ. Φωτίου. Παράλληλα, σημείωσε, προβλέπεται η αχρήστευση παλιών συστημάτων, η συντήρηση και η απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων, σε βάθος συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο τροποποίησης του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου, που βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, ο Υπουργός ανέφερε ότι το σχέδιο στοχεύει στην αναθεώρηση αναχρονιστικών θεσμών, οι οποίοι δυσκολεύουν τη λειτουργία του στρατεύματος. Συγκεκριμένα, αναθεωρούνται 30 περίπου θεσμικά κείμενα, κανονισμοί και νόμοι. Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την τροποποίηση του περί ιεραρχίας κρίσεων, προαγωγών και αφυπηρετήσεων αξιωματικών Νόμου. «Το νομοσχέδιο αυτό θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εξέλιξης των αξιωματικών, όπου πλέον θα προάγονται οι καλύτεροι», ανέφερε ο κ. Φωτίου, για να προσθέσει: «Η πυραμίδα ανέλιξης θα ανοίξει. Αυτήν τη στιγμή δεν δίδεται κανένα κίνητρο σε έναν νέο αξιωματικό, καθώς μαζεύτηκε ένας μεγάλος αριθμός ανώτατων αξιωματικών». «Να υπερτονίσω», πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, «τη σημαντικότητα της προσπάθειας αυτής, η οποία συμβάλλει στην ορθολογιστική αξιολόγηση των αξιωματικών και προβάλλει την αξιοκρατία, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια. Θεμελιώνει την εμπιστοσύνη, την πειθαρχία και την παραγωγικότητα. Προωθεί την ανέλιξη των ικανών και, ευτυχώς, υπάρχουν πολλά ικανά στελέχη».

«Με την έγκριση και εφαρμογή τους, αναμένεται να δομηθούν σύγχρονες και ποιοτικές Ένοπλες Δυνάμεις, με αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και δυνατότητες, αλλά και με καταρτισμένο προσωπικό υψηλών ικανοτήτων. Επιπλέον, θα καλύψουν τον τομέα της ασφάλειας των διαβαθμισμένων πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στην Εθνική Νομοθεσία», πρόσθεσε ο Υπουργός Άμυνας. Αντίστοιχο νομοσχέδιο, σημείωσε, θα ετοιμαστεί και για τους υπαξιωματικούς και ΕΠΥ.

Μείωση της θητείας: Λιγότεροι μήνες στράτευσης, περισσότεροι μισθοφόροι

Αναφερόμενος στο θέμα μείωσης της θητείας των εθνοφρουρών, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι μέσα στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, με προϋπόθεση τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, η μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι εφικτή. «Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η θητεία είναι μεγάλη και η μείωσή της αποτελεί ουσιαστική αναγκαιότητα. Μια τέτοια εξέλιξη, θα ήταν επωφελής τόσο προς τους ίδιους τους οπλίτες και τις οικογένειές τους, όσο και προς την κοινωνία και οικονομία της χώρας μας. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες που γίνονται για μείωση του φαινομένου της φυγοστρατίας». Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη το πότε και πόσο θα μειωθεί η στρατιωτική θητεία. Παράλληλα, όπως επισήμανε ο Υπουργός Άμυνας, έχει επαναξιολογηθεί το υφιστάμενο σύστημα Μοριοδότησης και Μεταθέσεων των εθνοφρουρών και έχει ετοιμαστεί πρόταση με εισηγήσεις, που θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. «Πρέπει και μπορούμε να προωθήσουμε ένα ακριβοδίκαιο σύστημα μεταθέσεων, το οποίο να προάγει τη δικαιοσύνη και, κατ' επέκτασιν, την πειθαρχία. Γιατί ακριβώς άπτεται του ηθικού των οπλιτών, αλλά και της εμπέδωσης της εμπιστοσύνης στην κοινωνία μας», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Προωθείται η εμπλοκή ιδιωτών-το πιλοτικό πρόγραμμα του ιδιώτη ΚΨΜΙΤΖΉ πάει Κύπρο και επεκτείνεται, αποκαλύπτοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για κοινό στόχο ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης κερδοφόρων τομέων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι ίδιες δικαιολογίες για να καλύψουν την επιδίωξη του κέρδους και την επιβολή εργασιακού κάτεργου, Αλήθεια, γιατί Φωτίου-Αβραμόπουλος δεν προσλαμβάνουν μόνιμο πολιτικό προσωπικό;

«Το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει και το θέμα εμπλοκής ιδιωτών σε βοηθητικές υπηρεσίες, κάτι που θα συντείνει στην εξοικονόμηση προσωπικού και πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε η δυνατότητα όπως το καθημερινό συσσίτιο για τις ανάγκες των Μονάδων και των Φυλακίων, παρασκευάζεται από τον ιδιωτικό τομέα. «Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο ΚΕΝ Πάφου, κατά την επόμενη κατάταξη των νέων οπλιτών μας τον Ιανουάριο, και τα αποτελέσματά του θα αξιολογηθούν ανάλογα. Πάντως, μελετούμε και το ενδεχόμενο ενεργότερης εμπλοκής ιδιωτών και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στην τροφοδοσία καυσίμων των Μονάδων της Εθνικής Φρουράς, στη συντήρηση οχημάτων και στη διαχείριση κάποιων Λεσχών Αξιωματικών, κατά ανάλογο τρόπο που γίνεται και με την Αστυνομία», κατέληξε ο Φώτης Φωτίου.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ;

ΤΩΡΑ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΣΕ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙ, ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ!

Τελικά, η ίδια, η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων και ο τρόπος που γίνεται, όχι μόνο δεν εκπληρώνουν τις προσδοκίες ανόδου του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, αλλά προκαλούν την όξυνση της πολεμικής έντασης στην περιοχή και απαιτούν τρομακτικές θυσίες από τον κόσμο της εργασίας. Μάλιστα, όλα αυτά πραγματοποιούνται ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία επιβάλλει τρομακτικά Μνημόνια στο λαό της, με περικοπές μισθών –συντάξεων και τεράστιες κοινωνικές περικοπές, ενώ από παντού προβάλλεται ο φόβος κατάρρευσης της οικονομίας. Για το ΝΑΤΟ και για εξοπλισμούς όμως υπάρχουν ευρώ!

Έχει σημασία να δούμε ότι μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν όλα τα κόμματα εις βάρος της νεολαίας ώστε με κυρώσεις και μεγάλα οικονομικά πρόστιμα να αντιμετωπίσουν την άρνηση της νεολαίας απέναντι στον στρατό, αλλά και την ενίσχυση του θεσμού της εφεδρείας, τώρα προτείνεται η πρόσληψη Μισθοφόρων Στρατιωτών και η δημιουργία ενός Ημιεπαγγελματικού Στρατού. H αριστερή κυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ, πρότυπο διακυβέρνησης για τον Τσίπρα και το ΑΚΕΛ, αφού έβγαλε τη λάντζα, τιμωρώντας τους ανυπότακτους Ελληνοκύπριους νέους με χιλιάδες ευρώ πρόστιμο-για να την αντιγράψει και ο πρώην ΥΕΘΑ Ευ.Βενιζέλος, αντικαταστάθηκε από τον Αναστασιάδη που υπόσχεται μείωση της θητείας στους 14 μήνες ώστε να πετύχει την κοινωνική συμφωνία στην πρόσληψη χιλιάδων Μισθοφόρων.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ!

Ουσιαστικά το ελληνοκυπριακό κατεστημένο συνδυάζει τους τρόπους εκμετάλλευσης της νεολαίας. Εκτελεί άγρια ταξική επίθεση στα λαϊκά στρώματα, που χτυπημένα από την καπιταλιστική κρίση και τα Μνημόνια, θα δουν ως διέξοδο την καριέρα στρατιώτη, ενώ απαλλάσσει τα μεσαία και υψηλά κοινωνικά στρώματα από μερικούς μήνες θητείας. Ταυτόχρονα, εντείνει την εμπλοκή του λαού στην πολεμική προετοιμασία αυξάνοντας τις στρατιωτικές υποχρεώσεις των εφέδρων.

Την ίδια μέθοδο εξάλλου είχαν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και πιο συγκεκριμένα οι ΥΕΘΑ Τσοχατζόπουλος-Παπαντωνίου. Από τη μια μεριά ΠΑΣΟΚ—ΝΔ-ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ψήφιζαν το νόμο για την πρόσληψη των ΕΠ.ΟΠ., μειώνοντας την στρατιωτική θητεία και από την άλλη εφάρμοζαν-ανεπιτυχώς-σχέδια μετατροπής της Ελλάδας σε Ισραήλ των Βαλκανίων, καλώντας το λαό σε Παλλαϊκή Άμυνα. Τα σχέδια τους αυτά πήραν σάρκα και οστά με τις φασιστικές Λέσχες Εφέδρων-που υπόκεινται υπηρεσιακά στο ΥΕΘΑ-και στα νέα Τάγματα Εθνοφυλακής που στοχεύουν πρωτίστως στην καθυπόταξη του εσωτερικού εχθρού-αγωνιζόμενου εργαζόμενου λαού!    Σε αυτόν εξάλλου εστάλη και ο λογαριασμός για τις υπέρογκες πολεμικές δαπάνες, μιας από τις βασικές αιτίες της Χρεοκοπίας του λαού μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι διαρροές στρατιωτικών στην Ελλάδα αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις που θα φέρει άμεσα προς ψήφιση ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος υπάρχει ειδική πρόβλεψη για το θεσμό της εφεδρείας, ενώ εντύπωση έκανε η συνάντηση (6-2-2014) του Δ.Αβραμόπουλο με τον Κοντό, Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εφέδρων Ε.Δ.

Αυτό το μέτρο κρίνεται αναγκαίο από το αστικό κατεστημένο για τρεις λόγους:

Πρώτον, γιατί στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την Τουρκία και τη φύλαξη των ενεργειακών εγκαταστάσεων χρειάζονται μισθοφόροι που θα λειτουργήσουν τα σύγχρονα οπλικά συστήματα και θα σταθούν «πιο επαγγελματικά» στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης και της φύλαξης. Δεύτερον, δρομολογείται η ακόμη μεγαλύτερη και πιο πολεμική εμπλοκή των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Μάλιστα, το ελληνοκυπριακό κατεστημένο φαίνεται να κάνει στροφή από  την αρνητική του τοποθέτηση έναντι του ΝΑΤΟ-βασική εξάλλου συνιστώσα στην εφαρμογή των σχεδίων διαχωρισμού του Κυπριακού λαού, στο Πραξικόπημα κατά του Μακάριου, στην Τουρκική Εισβολή και στο μακροχρόνιο δράμα του λαού. Τώρα, δρομολογεί  την συνεργασία και είσοδο στο ΝΑΤΟ μέσω της υποβολής αίτησης για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ώστε η Κύπρος να συμμετέχει σε όλες τις δομές της Κοινή Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ! Τρίτον, γιατί εφαρμόζοντας τα σύγχρονα αστικά δόγματα Άμυνας – Ασφάλειας, απαιτείται να δημιουργήσει εκείνες τις Ένοπλες Δυνάμεις που θα αναλάβουν την Καταστολή των Κοινωνικών Κινημάτων-Ασύμμετρων Απειλών, είτε στην Κύπρο, είτε Σε όποια χώρα κρίνει η Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ!

Η παραπάνω εξέλιξη σε συνδυασμό με την συμμαχία με το ελληνικό κράτος αλλά και την ανάπτυξη στρατιωτικών συμμαχιών με παρανομαστή την κοινή εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών αποτελούν ιστορικής σημασίας επιλογές, όπου αποδεικνύουν ότι το ελληνοκυπριακό κατεστημένο είναι αδίστακτο και έτοιμο να βουτήξει το λαό στο αίμα, προκειμένου να προχωρήσουν τα αμετροεπή κερδοφόρα σχέδια του. Οι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές φυσικά αποδεικνύουν πως είναι δυνατόν να κινηθεί σύντομα και η ελληνική κυβέρνηση. Ανακήρυξη ΑΟΖ, πολεμικοί εξοπλισμοί-φήμες θέλουν ένταση των συνομιλιών με τη Γαλλία για να αγοραστούν σε πρώτη φάση οι γαλλικές φρεγάτες  FREMM, αξίας 7 δις ευρώ χωρίς τα οπλικά συστήματα, που για λόγους οικονομίας απέσυρε το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό-, αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτοί επομένως που χρεοκόπησαν το λαό μας-και οι πολεμικού εξοπλισμοί αντιστοιχούν στο 30% του δημόσιου χρέους-, ετοιμάζονται να απαιτήσουν νέες θυσίες, νέα όπλα. [Θόδωρε Πάγκαλε, το σλόγκαν σου «ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ» περιλαμβάνει τις μίζες Τσοχατζόπουλου, τις μίζες των κυβερνήσεων Σημίτη-Καραμανλή-Παπανδρέου-Μητσοτάκη;]

Βεβαίως, οι παραπάνω επιλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν ρότα εξαιτίας ενός συμβιβασμού με την Τουρκία, για την «επίλυση του Κυπριακού», αλλά αντίθετα θα τις ενισχύσουν, προβάλλοντας πάντα την ανάγκη εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση «της τουρκικής επεκτατικότητας» κλπ! Παράλληλα, όσο πιο διαλλακτική θα γίνεται η ελληνική άρχουσα τάξη απέναντι στους ιμπεριαλιστές (μετατρέποντας τις θάλασσες της Κρήτης για τα χημικά του Άσαντ που θα επεξεργαστούν οι ΗΠΑ, όσο πιο πολύ θα εντείνεται η συνεργασία ελληνικών-τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις), τόσο πιο πολύ θα οξύνεται η αντεργατική επίθεση, ο κρατικός αυταρχισμός και η επίσημη προπαγάνδα.

 ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ-ΝΑΤΟ-ΙΣΡΑΗΛ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ Η ιστορία του Κυπριακού λαού αποτελεί πηγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Η ύπαρξη της ελληνικής Μεραρχίας τη δεκαετία του 60’ δεν έφερε ειρήνη, αλλά κλιμάκωση της επίθεσης του ελληνοκυπριακού κατεστημένου και των εθνικιστικών κύκλων στην Τουρκοκυπριακή μειονότητα και στις τάσεις συμφιλίωσης-συνύπαρξης  του εργατικού-αριστερού κινήματος. Τα ξένα στρατεύματα ήταν πάντα πηγή αστάθειας, επιβολής λύσεων που καθοδηγούνταν από τον επεκτατισμό των «Μητέρων Πατρίδων», την συνδιαλλαγή της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που ήθελαν την Κύπρο αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Βρετανίας (αυτές ήταν εξάλλου οι δεσμεύσεις Καραμανλή-Μεντερές). Το νησί σήμερα είναι υπερεξοπλισμένο, γεμάτο στρατεύματα, αλλά η πολεμική απειλή επικρέμεται. Η εμπιστοσύνη στα δόγματα Αποτροπής είναι δικαίως ανύπαρκτη, καθώς κατέρρευσαν στην περίπτωση των Ιμίων, φέρνοντας προ των πυλών την ελληνοτουρκική αναμέτρηση, σκοτώνοντας τελικά τρία παλικάρια. Τώρα, η Κύπρος βρίσκεται στην αγκαλιά του κράτους Τρομοκράτη Ισραήλ και διεκδικεί την άμεση συμμετοχή της στους νέους γύρους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Μόνη απάντηση σε αυτούς τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς μπορεί να είναι η ανάπτυξη ενός εργατικού διεθνιστικού αντικαπιταλιστικού κινήματος, που θα αμφισβητήσει τα «εθνικά δίκαια» και τις «Μητέρες Πατρίδες»,  προτάσσοντας τα ταξικά-εργατικά συμφέροντα. Που θα απαιτήσει την ικανοποίηση των κοινών εργατικών δικαιωμάτων, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, όπως αυτοί αποφασίσουν. Την άμεση απόσυρση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το νησί-ΕΛΔΥΚ-ΤΟΥΡΔΥΚ. Μπλοκάροντας τους εξοπλισμούς και την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Εκφράζοντας την απαίτηση να κλείσουν οι ξένες βάσεις, να μην εμπλακεί η Κύπρος σε καμιά βάρβαρη ιμπεριαλιστική επέμβαση και να μην μπει στο ΝΑΤΟ. Να αποχωρήσει τώρα από την Ε.Ε. που προβλήθηκε ως λύση ειρήνης και ευμάρειας, αλλά που η καθημερινότητα αποδεικνύει τη διαιώνιση της κατοχής και την ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης μέσω των Μνημονίων και της ταξικής πολιτικής της ελληνοκυπριακής αστικής τάξης. ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΑΣ Η λύση του "Κυπριακού Αδιεξόδου" που προκάλεσε ο Μεγαλοϊδεατισμός των αστικών τάξεων και οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις μπορεί να απαντηθεί από την επαναστατική κίνηση του κόσμου της εργασίας στην Κύπρο.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Diktiospartakos.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ