2014-03-13 16:56:18
Φωτογραφία για ΣΥΡΙΖΑ: ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προεκλογική εξαπάτηση των πολιτών

Αποτυχία της κυβέρνησης και στους τρεις στόχους της οικονομικής της πολιτικής για δημοσιονομική προσαρμογή, εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και «μαγείρεμα» τον οικονομικών στοιχείων, καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αμφισβητώντας τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια κατηγορεί την κυβέρνηση για «προεκλογική εξαπάτηση των πολιτών».

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «μαγείρεμα» των στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι «η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενδεικτική του τρόπου που ''μαγειρεύονται'' τα στοιχεία ώστε να στηριχτεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων ότι το τρέχον μνημονιακό πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στέφεται με επιτυχία».

Τον ισχυρισμό του αυτόν τον στηρίζει στο γεγονός ότι με την αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ μειώνεται το ΑΕΠ του 2012, άρα αυξάνεται η ύφεση το 2012 από 6,4% σε 7%, πράγμα που σημαίνει ότι «μεταφέρεται» ύφεση από το 2013 στο 2012, οπότε παύουν να είναι έωλοι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για ύφεση το 2013 «μικρότερη από την αναμενόμενη με βάση τις εκτιμήσεις του μνημονίου» και για «επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014». 


Η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά ότι «η φτώχεια, η ανεργία, η υπερχρέωση, η υπερφορολόγηση για τα μικρομεσαία εισοδήματα και η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους διαψεύδουν εμπράκτως το success story της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου». 

Πρωτογενές πλεόνασμα

Επιχειρώντας να αποδείξει την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής στους βασικούς της πυλώνες, ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι, η δημοσιονομική προσαρμογή (μηδενισμός ελλειμμάτων και δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων), «κάθε άλλο παρά επιτυχημένη και ελπιδοφόρα μπορεί να θεωρείται». Οι βασικοί λόγοι είναι η βαθιά ύφεση, ο τρόπος που επετεύχθη και ότι είναι «είναι εξαιρετικά απίθανο» να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και τα επόμενα χρόνια, όπως προβλέπει η μνημονιακή μας υποχρέωση.

Τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοπιστωτική εξυγίανση «είναι προφανές ότι δεν πέτυχε παρά την περσινή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 40 και πλέον δις ευρώ, καθώς η ΤτΕ ανακοίνωσε νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες ύψους 6,5 δις ευρώ». Άλλωστε, «ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ έχει παραδεχτεί ότι τα επόμενα χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης γιατί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει να τους χορηγήσει τα κεφάλαια που χρειάζονται» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανταγωνιστικότητα

Τέλος, η ανταγωνιστικότητα και η βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας επιδιώχθηκαν «σχεδόν μονόπλευρα και δογματικά (εκτός από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας) μέσω της μείωσης των μισθών και της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα ήταν η ραγδαία επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών, καταλήγει.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ