2014-03-14 13:54:57
Φωτογραφία για Ρωσία: Διατηρούμε το δικαίωμα προστασίας των Ρώσων της Ουκρανίας
Ανακοίνωση για τα επεισόδια με ένα νεκρό στο Ντόνετσκ

REUTERS/STRINGER

Το υπουργείο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι για τις συγκρούσεις κατά τις οποίες τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία ευθύνονται οι ουκρανικές αρχές.

Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τους συμπατριώτες της στην Ουκρανία, τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις ταραχές με έναν νεκρό στο Ντονέτσκ.

Το υπουργείο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι για τις συγκρούσεις κατά τις οποίες τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία ευθύνονται οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

«Οι αρχές του Κιέβου δεν ελέγχουν την κατάσταση στη χώρα. Η Ρωσία έχει επίγνωση της ευθύνης της για τη ζωή των συμπολιτών και συμπατριωτών στην Ουκρανία και διατηρεί το δικαίωμα να τους προστατεύσει», αναφέρει η ανακοίνωση.


«Έχουμε αναφέρει επανειλημμένα ότι οι αρχές στο Κίεβο πρέπει να αφοπλίσουν τους ενόπλους, να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού και το δικαίωμα των πολιτών να οργανώνουν διαδηλώσεις», τόνισε η ρωσική διπλωματία στην ίδια ανακοίνωση.

EURONEWS

Ουκρανία: Αιματηρές συγκρούσεις στο Ντόνετσκ

Ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο εκφόρτωσε την Παρασκευή φορτηγά, στρατεύματα και τουλάχιστον ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού σε κόλπο κοντά στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις της στην ουκρανική χερσόνησο.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι είδε φορτηγά να βγαίνουν από το Yamal 156, μεγάλο ρωσικό αποβατικό πολεμικό πλοίο, στον κόλπο Καζατσάγια, κοντά στη Σεβαστούπολη.

Ένα φορτηγό καρότσα μετέφερε ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.

Bild: Απαγόρευση χορήγησης βίζας σε 13 κορυφαίους Ρώσους απόΗΠΑ - Ε.Ε.

Η απαγόρευση χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μέτρο κύρωσης για τις κινήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία, θα αφορά 13 κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ άλλων κορυφαίους υπουργούς και ανθρώπους γύρω από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Τη σχετική πληροφορία μεταδίδει ο ιστότοπος της γερμανικής εφημερίδαςBild και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Προ ημερών είχε ξεκαθαριστεί, ωστόσο, ότι το μέτρο δεν θα αφορά τον ίδιο το Ρώσο πρόεδρο, καθώς θα δημιουργούνταν θέμα διεθνούς διπλωματικής τάξης.

Οι κυρώσεις, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, αναμένεται να αγγίξουν και τους επικεφαλής των ρωσικών κολοσσών της ενέργειας Αλεξέι Μίλερ της Gazprom και Ιγκόρ Σέτσιν της Rosneft.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν εξάλλου την Παρασκευή στο πρακτορείο Reuters ότι έχει ήδη εκπονηθεί λίστα με 120-130 κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους και εξετάζεται σε ποιους από αυτούς θα επιβληθεί τελικώς η απαγόρευση χορήγησης θεώρησης.

Στην πεντασέλιδη λίστα βρίσκονται επίσης και κορυφαίοι Ρώσοι στρατιωτικοί.

Χέιγκ: Δύσκολα θα υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες Κέρι - Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε εξάλλου την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι παρουσία και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο, ότι θεωρεί ιδιαίτερα δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στο ουκρανικό κατά τις σημερινές συνομιλίες των κ.κ. Κέρι και Λαβρόφ στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής καμία πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κατάστασης κάνει τη σημερινή προσπάθεια ιδιαίτερα δύσκολη», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ