2014-03-15 07:04:25
Φωτογραφία για ΠΥΡΕΤΟΣ ΕΠΑΦΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Νέα μαραθώνια συνάντηση με την τρόικα είχε το βράδυ της Παρασκευής ο Γιάννης Στουρνάρας, παρουσία της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Αναστασίας Σακελλαρίου, η οποία είχε από νωρίτερα συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών. Από το πρωί της Παρασκευής ο Γιάννης Στουρνάρας είχε διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς που έχουν αρμοδιότητα σε θέματα τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα με την τρόικα.

Ενδεικτικό των εντατικών διαβουλεύσεων είναι και το ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, μετέβη για λίγο στο μέγαρο Μαξίμου και επέστρεψε στο υπουργείο. Εκτός από τον υπουργό Εργασίας, ο κ. Στουρνάρας είχε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, με τον υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και τον υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ εκτίμησαν μετά τη συνάντηση ότι στα ενεργειακά θέματα δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την τρόικα. Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τον κ. Μανιάτη είναι το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.


Κατόπιν ξεκίνησε η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τη διοίκηση του ΤΧΣ, με αντικείμενο το επικείμενο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και, κυρίως, το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Στο υπουργείο οικονομικών έφτασαν στη συνέχεια οι επικεφαλής της τρόικας και είχαν πολύωρη συνάντηση, παρουσία τόσο του Γιάννη Στουρνάρα, όσο και της Αναστασίας Σακελλαρίου.

Λόγω της πολύωρης συνάντησης για τις τράπεζες αναβλήθηκαν για σήμερα Σάββατο, τα ραντεβού με την τρόικα των κ.κ. Βρούτση (11:30 π.μ.), Μανιάτη (2:00 μ.μ.) και Χατζηδάκη (3:00 μ.μ.).

Αδιάλλακτη η τρόικα στα εργασιακά

Όσον αφορά στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τρόικα εμφανίζεται αδιάλλακτη όσον αφορά τα εργασιακά, ζητώντας αφενός την απελευθέρωση των απολύσεων αφετέρου και νέες απολύσεις στον δημόσιο τομέα το 2015.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικό στέλεχος, οι εκπρόσωποι των δανειστών επανήλθαν και στην απαίτησή της για κατάργηση των τριετιών από το 2017.

 Το κυβερνητικό στέλεχος παραδέχθηκε ότι «δεν έχει αποσύρει η τρόικα την απαίτηση της για απολύσεις και το 2015. Από την δική μας πλευρά προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι είναι ένα μέτρο που ακόμη και ως αναφορά, δεν μπορεί να περάσει, και, πόσο μάλλον να ψηφιστεί από τη Βουλή, γιατί θα διαταράξει ένα σύνολο 600.000 υπαλλήλων για έναν μικρό αριθμό απολύσεων».

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να προκαλέσουμε αναταραχή σε 600.000 δημόσιους υπαλλήλους, επειδή η τρόικα ζητά για παράδειγμα 2.000 αποχωρήσεις το 2015» τόνισε.

«Εν κατακλείδι, είμαστε σε μια φάση για να δούμε σε τι μπορούμε να υποχωρήσουμε εμείς και σε τι οι άλλοι», κατέληξε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ