2014-03-15 15:07:06
Φωτογραφία για Όσκαρ Πιστόριους: Η ζωή του, το έγκλημα πάθους και τα μυστικά του
Με τα τεράστια ψυχικά του αποθέματα έκανε τον κόσμο να δακρύσει από συγκίνηση. Έδωσε κίνητρο και δύναμη στα άτομα με ειδικές ανάγκες, αποδεικνύοντας πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους αρτιμελείς συναθλητές του.

Ο αθλητικός, και όχι μόνο, κόσμος πανηγύρισε όταν το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο επέτρεψε στον Πιστόριους να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανατρέποντας την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, που θεώρησε ότι ο Νοτιοαφρικανός δρομέας ανήκει στους Παραολυμπιακούς.

Όμως όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν… Από την ημέρα των ερωτευμένων, στις 14 Φεβρουαρίου, ο «δρομέας με τις λεπίδες» μετονομάστηκε σε «φονέα με τις λέπιδες». Ο 28χρονος Όσκαρ Πιστόριους αντιμετωπίζει βαρύτατη κατηγορία, φόνου εκ προμελέτης, για τον θάνατο της αγαπημένης του, Ρίβα Στίνκαμπ. Ο αθλητικός κόσμος είναι πλέον απέναντί του, οι χορηγοί του αποσύρονται με γοργούς ρυθμούς και ένας πρώην ήρωας της ζωής έχει καταλήξει να είναι το «μαύρο πρόβατο». Ο απόλυτος εφιάλτης για τον Όσκαρ Πιστόριους, έχει πάρει σάρκα και όστα Ο θάνατος της μητέρας του


Στις 22 Νοέμβριου του 1986 ο Όσκαρ είδε το πρώτο φως στο Γιοχάνεσμπουργκ. Γονείς του ήταν ο Χένκε και η Σίλα Πιστόριους, βαθιά θρησκευόμενοι, ενώ ο ίδιος αποτέλεσε το δεύτερο παιδί της οικογένειας, μετά τον Καρλ και ακολούθησε η Έιμι.

Μόλις στα 15 του χρόνια, ο Όσκαρ ένιωσε την απώλεια καθώς πέθανε η μητέρα του στα 43 της χρόνια. Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο ίδιος, η μητέρα του ήταν πάντα ο άνθρωπος που τον επηρέαζε και τον καθοδηγούσε στη ζωή.

Γεννημένος χωρίς πόδια

Ο Πιστόριους γεννήθηκε χωρίς περόνη και στα δύο πόδια, υποχρεώνοντας τους γιατρούς να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό όταν ήταν έντεκα μηνών. Όμως ο μικρός Όσκαρ δεν το έβαλε κάτω και από την ηλικία των έντεκα χρονών έπαιζε ράγκμπι, πόλο και τένις.

Το ράγκμπι ήταν το αγαπημένο του σπορ, όμως το 2003 τραυματίστηκε στο γόνατο και αποφάσισε να σταματήσει. Τον Ιανουάριο του 2004, σε ηλικία 18 ετών, ο προπονητής Άμπι Λόου, τον ώθησε προς το τρέξιμο. Ο Όσκαρ Πιστόριους είχε βρει το λιμάνι του…

Οι πρώτες «λεπίδες»

Ο προσθετικός χειρουργός, Φρανσουά Φαντερβάτ, ήταν αυτός που τοποθέτησε τις πρώτες λεπίδες στον Πιστόριους. Πολύ γρήγορα όμως έσπασαν καθώς στη Νότια Αφρική δεν υπήρχαν εξειδικευμένοι κατασκευαστές προσθετικών μελών. Αυτός που κατάφερε να κατασκευάσει αυτό που χρειαζόταν ο Πιστόριους, ήταν ο Αμερικανός προσθετικός και δρομέας στους Παραολυμπιακούς, Μπράιαν Φρέιζερ. Η νέα κατασκευή απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα και ο Πιστόριους αποφάσισε το 2006 να ξεκινήσει σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πρετόρια, με αντικείμενο την διοίκηση επιχειρήσεων στην αθλητική επιστήμη. Ο Νοτιοαφρικανός αθλητής δεν πήρε ποτέ το πτυχίο του, όντας πολλές ώρες την ημέρα σε προπονήσεις και δοκιμές των προσθετικών ποδιών.

Η «μάχη» με την IAAF

Όσο περνούσε ο καιρός γινόταν εμφανές στον Πιστόριους, που ήδη ήταν χρυσός Παραολυμπιονίκης στα 200 μέτρα της Αθήνας, πως έχει τη δυνατότητα να παλέψει για τη συμμετοχή του στους Αγώνες των αρτιμελών αθλητών, ήτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όμως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) είχε στοχοποιήσει τον Νοτιοαφρικανό και άλλαξε τους κανονισμούς συμμετοχής τον Μάρτιο του 2007, προσθέτοντας την εξής φράση: «απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητή που φέρει οποιαδήποτε τεχνική βοηθητική συσκευή που μπορεί να δώσει προβάδισμα έναντι άλλων συμμετεχόντων». Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, η Ομοσπονδία κάλεσε τον Πιστόριους να εξεταστεί από ειδικό ώστε να αποφασιστεί αν έχει πλεονέκτημα έναντι αρτιμελών αθλητών.

Ο καθηγητής βιομηχανικής, Πέτερ Μπρούγκεμαν, εξέτασε τις λεπίδες και τις επιδόσεις του Πιστόριους και έβγαλε πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο «είναι προφανές το πλεονέκτημα που έχει ο αθλητής που φέρει αυτά τα πρόσθετα πόδια».

Στις 14 Ιανουαρίου 2008, η IAAF απέκλεισε τον Πιστόριους από τη συμμετοχή του σε αγώνες αρτιμελών αθλητών, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νοτιοαφρικανού αθλητή και των δικηγόρων του που προσέφυγαν στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο.

Η δικαίωση και η πτώση…

Στις 16 Μαϊου του ίδιου έτους, το CAS δικαίωσε τον Πιστόριους, ανέτρεψε την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και διέταξε να επιτραπεί η συμμετοχή του εφόσον πιάσει τα όρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάτι που δεν κατάφερε για τους Αγώνες του Πεκίνου, όμως τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Όσκαρ Πιστόριους έγραψε ιστορία, συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Στις 4 Αυγούστου του 2012, ο Πιστόριους έγινε ο πρώτος ακρωτηριασμένος αθλητής που έτρεξε σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Νοτιοαφρικανός πήρε μέρος στον προημιτελικό των 400 μέτρων, τερματίζοντας δεύτερος. Όμως στον ημιτελικό αποκλείστηκε, τερματίζοντας 8ος στη σειρά του.

Έξι μήνες μετά από την μεγαλύτερη στιγμή στη ζωή και την καριέρα του, ήρθε η 14η Φεβρουαρίου του 2013, η μέρα των ερωτευμένων. Μέρα χαράς και αγάπης που για τον ίδιο και τη σύντροφό του, Ρίβα Στίνκαμπ, έμελε να στιγματιστεί με αίμα.

Οι πληροφορίες από την αστυνομίας της Νοτίου Αφρικής ήταν συγκεχυμένες, όμως όπως φαίνεται η Ρίβα πήγε να κάνει έκπληξη στον Πιστόριους, επήλθε τσακωμός και κατέληξε στον θάνατο της νεαρής με τέσσερις σφαίρες από το όπλο του Νοτιοαφρικανού.

Ο Πιστόριους αρνείται κατηγορηματικά ότι την σκότωσε ηθελημένα, λέγοντας πως την θεώρησε εισβολέα στο σπίτι του, όμως οι γείτονες έδωσαν ενοχοποιητικές για τον ίδιο μαρτυρίες.

Πλεόν ο πάλαι ποτέ άνθρωπος και αθλητής – σύμβολο είναι στο σκοτάδι, είναι στο περιθώριο…Μια ταραγμένη, δύσκολη ζωή για τον Όσκαρ Πιστόριους που καλείται να πραγματοποιήσει άλλη μια υπέρβαση, αποδεικνύοντας πως είναι αθώος.

Πηγή: euronews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ