2014-03-17 11:53:06
Φωτογραφία για Το Κυπριακό σε συνάντηση κορυφής ΕΕ-ΟΗΕ την 1η Απριλίου
Λευκωσία: Συνάντηση κορυφής Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την... 1η Απριλίου και στην ατζέντα θα βρίσκεται και το Κυπριακό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, θα συναντηθούν και θα συζητήσουν το Κυπριακό υπό το φως και των εξελίξεων στο πεδίο των διαπραγματεύσεων αλλά και των διάφορων παρασκηνιακών παρεμβάσεων.

Ο Μπαν Κι Μουν θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικής, που είναι προγραμματισμένη για τις 2-3 Απριλίου, και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», έχει διευθετηθεί για την προηγούμενη ημέρα η σύναξη των τριών. Έχει δε συμφωνηθεί πως στη συνάντησή τους μόνο τρία θέματα θα βρίσκονται στην ατζέντα, το Κυπριακό, το Συριακό και οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Διπλωματική πηγή σημείωνε στον «Φ» πως στο Κυπριακό διαμορφώνεται ένα σκηνικό υψηλών παρεμβάσεων αλλά και προγραμματισμός επισκέψεων στη Λευκωσία, ώστε να σπρώξουν τη διαδικασία για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Κοντολογίς, καταβάλλεται μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός «σκηνικού λύσης».

Είναι σαφές πως η παρέμβαση των τριών, Ρομπάι, Μπαρόζο και Μπαν, διά της συνάντησης αυτής, θα αξιοποιηθεί από τους εν δυνάμει μεσολαβητές για να λειτουργήσει καταλυτικά στη διαδικασία. Η κίνηση αυτή θα γίνει ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Έρογλου και θεωρείται δεδομένο πως θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί όλο το πακέτο, ώστε να δοθεί δυναμική και ενισχυθεί η εικόνα πως «όλα βαίνουν καλώς».

Στο πάζλ αυτό βασικό κομμάτι είναι οι Αμερικανοί, οι οποίοι ναι μεν δεν έχουν καμία σχέση με τη συνάντηση, αλλά είναι αυτοί που κινούν τα νήματα στο Κυπριακό. Οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να στείλουν αξιωματούχους τους στο νησί, όπως ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν.

Την ίδια ώρα, συντηρούν ανοικτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κύπρο «την κατάλληλη στιγμή» και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζο Κέρι. Όλα αυτά θα γίνονται μετά από αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων και στη βάση των αναγκών που διαμορφώνονται, ώστε να μη χαθεί το μομέντουμ.

Παράλληλα, με τις παρεμβάσεις αυτές είναι προφανές ότι δημιουργείται και μια κινητικότητα με επαφές αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος.

Πρώτα οι Βρυξέλλες και στη συνέχεια η Ουάσινγκτον έχουν ανοίξει μεγάλες πόρτες για το δίδυμο Οζντίλ Ναμί και Κουντρέτ Οζερσάι, οι οποίοι πλασάρονται ως «τα δύο νέα πρόσωπα» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, που ειρήσθω εν παρόδω λειτουργούν και μεταξύ τους ανταγωνιστικά.

Είναι πρόδηλο ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει τις επαφές αυτές θέλοντας να εδραιωθεί και στην πράξη πως λειτουργεί ένα εν δυνάμει τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος.

Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσινγκτον, ο Οζντίλ Ναμί έχει ζητήσει τεχνική και οικονομική βοήθεια για την εναρμόνιση των κατεχομένων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς βρίσκουν έδαφος από ΗΠΑ και ΕΕ και σύντομα και από άλλους και, όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, αυτό λειτουργεί προς δύο κατευθύνσεις.

Πρώτο, προετοιμάζεται το τ/κ συνιστών κράτος για τη μετά τη λύση εποχή. Θα είναι, όμως, ταυτόχρονα έτοιμο και στην περίπτωση που δεν θα λυθεί το Κυπριακό.

Δεύτερο, με τις επαφές αυτές, κυρίως του Οζντίλ Ναμί σε Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θεωρούν πως ασκείται πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, που βρίσκεται ενώπιον του μπαμπούλα της αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Κι όλα αυτά ενώ στις διαπραγματεύσεις οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν διαφαίνεται καμία ένδειξη για διαφοροποίηση της τουρκικής πλευράς από πάγιες μαξιμαλιστικές θέσεις.

Βρέθηκε τυχαία εκεί!

Ο Αμερικάνος πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κένινγκ, θεωρείται βασικός πρωταγωνιστής στις διεργασίες του Κυπριακού.

Αυτός έχει το πάνω χέρι της διαχείρισης και από αυτόν περνούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κυπριακό.

Τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε για υπηρεσιακούς λόγους στην Ουάσινγκτον, για να συμμετάσχει στη σύσκεψη των πρέσβεων.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι παρευρισκόταν στις συναντήσεις του Οζντίλ Ναμί, θεωρείται διπλωματικά ως ατόπημα και αναμένεται ότι θα κληθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Βεβαίως δεν αναμένεται να ιδρώσει το αφτί των Αμερικανών, που προχωρούν με τους σχεδιασμούς τους χωρίς να ασχολούνται «με λεπτομέρειες».

Κινήσεις από Λονδίνο

Το Λονδίνο παρουσιάζεται να ευνοεί διορισμό από τα Ηνωμένα Έθνη Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ στο Κυπριακό, που θα αντικαταστήσει τον Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Παρά το γεγονός ότι στην έδρα του διεθνούς οργανισμού δεν σκέφτονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο και οι Αμερικανοί θεωρούν πως η Λίζα Μπάτενχαϊμ μπορεί να διαχειριστεί τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, οι Βρετανοί διαμηνύουν πως θα πρέπει να «διοριστεί» προσωπικότητα διεθνούς κύρους για να βοηθήσει περισσότερο την προσπάθεια.

Χωρίς να συζητείται οποιοδήποτε όνομα, διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν πως το Λονδίνο φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως για πρώτη φορά είναι εκτός του παιχνιδιού στο Κυπριακό και αναζητεί τρόπους να επανέλθει.

Είναι σαφές πως αυτή η παρασκηνιακή κίνηση δεν στοχεύει να αμφισβητήσει την αμερικανικής καταγωγής κ. Λίζα Μπάτενχαϊμ, αλλά να διαμορφωθούν συνθήκες επανάκτησης του ρόλου του Φόρεϊν Όφις στα διαδραματιζόμενα στο Κυπριακό.

Οι Αμερικανοί θεωρούν το θέμα κλειστό, ενώ διαμηνύουν πως ούτως ή άλλως τα Ηνωμένα Έθνη προσφέρουν υπηρεσίες, χώρο συνάντησης και παρουσία στις συνομιλίες και τίποτε περισσότερο επί της ουσίας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το πάνω χέρι στο Κυπριακό το έχουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι δεν παρουσιάζονται πρόθυμοι να μοιραστούν τον έλεγχο με τους Βρετανούς.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως η Ουάσινγκτον μέσω διεθνών οργανισμών θα χρηματοδοτήσει διάφορα προγράμματα, τα οποία θα αποσκοπούν στη διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος στην κοινή γνώμη της Κύπρου, κυρίως μεταξύ των Ελληνοκυπρίων.

Αυτή η πρακτική, που παραπέμπει στα όσα προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος του 2004, άρχισε ήδη να εφαρμόζεται, ενώ αναμένεται ότι θα κλιμακωθεί όσο προχωρά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ