2014-03-17 12:03:30
Φωτογραφία για FT : Münchau: Ασκήστε βέτο στην τραπεζική ένωση!
του Wolfgang Münchau

Η κακή τραπεζική ένωση θα κοστίσει ακριβά και θα είναι χειρότερη από καθόλου, γράφει ο W. Münchau. Προτείνει πλήρη αναίρεση της νομοθεσίας, με νέες διαπραγματεύσεις «από το μηδέν», μετά τις εκλογές του Μαΐου, ακόμα και χωρίς τη Γερμανία.

Δύο ειδών συμβιβασμοί υπάρχουν στην πολιτική ζωή. Στον πρώτο, ο τελικός σκοπός είναι η σαρωτική αλλαγή. Όπως το να αλλάξεις πλευρά στο ρεύμα οδήγησης στους δρόμους της χώρας. Για χάρη της σκοπιμότητας, θυσιάζεις σημαντικές αρχές και λίγο-λίγο προσπαθείς να εφαρμόσεις σταδιακά τους νέους κανόνες. Κι αυτό είναι θανατηφόρο.

Στον δεύτερο, συμβιβάζεσαι με όσα περισσότερα μπορείς να πάρεις, έστω κι αν είναι λιγότερα απ’ όσα θέλεις. Ούτε κι αυτό είναι τέλειο. Αλλά συχνά είναι αρκετά καλό, ώστε όλοι να καταλήξουν σε καλύτερη κατάσταση.

Η τέχνη στον δεύτερο τύπο συμβιβασμού είναι η ουσία της πολιτικής ζωής στην Ε.Ε. Η προτεινόμενη νομοθεσία για την τραπεζική ένωση, όμως, δεν είναι αυτού του είδους. Δίσταζα να καταθέσω αυτήν την πρόταση, αλλά τώρα πιστεύω ότι θα είναι για το καλύτερο της Ε.Ε. και της ευρωζώνη να καταργηθεί εξ ολοκλήρου αυτή η νομοθεσία.

Το ζήτημα πλέον βρίσκεται στα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η καταληκτική ημερομηνία για συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και των βουλευτών πλησιάζει. Οι βουλευτές θα πρέπει απλώς να πούνε όχι στις προτάσεις και να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις.

Περισσότερα  Euro2Day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ