2014-03-18 01:19:06
Φωτογραφία για Κύπρος: Αλλαγές στους κανονισμούς των Ταμείων Προνοίας, συζήτησε η Βουλή
Οι περί των Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών Κανονισμοί του 2014, οι οποίοι συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Βουλής προνοεί αλλαγές, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντρέας Φακοντής, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής.

«Η πρώτη αλλαγή αφορά στην περίοδο υπολογισμού της αξίας των Ταμείων Προνοίας, όπου εισάγεται η δυνατότητα η εκτίμηση αυτή να γίνεται δύο φορές το χρόνο και συγκεκριμένα την 30η Ιουνίου και τν 31η Δεκεμβρίου. Το δεύτερο ζήτημα που τροποποιείται αφορά το ύψος του δανείου το οποίο μπορεί ένα Ταμείο Προνοίας να παραχωρεί στο μέλος του. Στους προηγούμενους κανονισμούς δεν υπήρχε καθορισμός του ύψους το οποίο ρυθμιζόταν στα καταστατικά των Ταμείων Προνοίας του κάθε Οργανισμού. Τώρα εισάγεται πρόνοια που διαλαμβάνει ότι το δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 45% του συνολικού ποσού που έχει εις πίστη του ένα μέλος», πρόσθεσε.


Ο κ. Φακοντής είπε ότι μέσα από τη συζήτηση προέκυψαν επίσης, ακόμα δύο σημαντικά ζητήματα. «Το ένα ζήτημα έχει να κάνει με την αδυναμία ανταπόκρισης αριθμού Ταμείων Προνοίας, στην καταβολή των χρημάτων που έχει ένα μέλος εις πίστη του λόγω προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει, το οποίο οφείλεται πρώτο στο "κούρεμα" που έχει γίνει στα Ταμεία Προνοίας, τουλάχιστον στις δύο τράπεζες, Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου, αλλά και λόγω επενδύσεων που έγιναν σε ακίνητα και σε άλλου είδους επενδύσεις όπου οι αξίες τους σήμερα έχουν μειωθεί δραστικά», συμπλήρωσε.

Είναι αναγκαίο, συνέχισε, η κυβέρνηση να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό, να καλύψει όπως είχε υποσχεθεί το ποσό μέχρι και το 75%. «Είχαμε το "κούρεμα" στις δύο τράπεζες ύψους 47,5%, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι το 25% θα το καλύψει με μετοχές είτε με ομόλογα για να μπορέσουν τα Ταμεία να εξασφαλίσουν την ανάλογη ρευστότητα για να μπορέσουν να παραχωρήσουν και τα αναγκαία χρήματα προς τα μέλη τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι το δεύτερο που έχει ξεκαθαρίσει είναι ότι η αλλαγή της μορφής των Ταμείων Προνοίας σε συνταξιοδοτικά ταμεία μπορεί να γίνει μόνο κάτω από την προϋπόθεση, της συμφωνίας, δηλαδή, των συμβαλλόμενων μερών, δηλαδή των εργοδοτών και των εργαζομένων, διότι είναι μια συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών πλευρών, σε διαφορετική περίπτωση φαίνεται ότι κρίνεται η πιθανή μια τέτοια αλλαγή ως αντισυνταγματική.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, σε δηλώσεις του, είπε ότι η συζήτηση σήμερα για τους κανονισμούς των Ταμείων Προνοίας «θεωρούμε ότι ήταν μια συζήτηση εξαιρετικά εποικοδομητική, άλλωστε αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι στην ολότητα τους οι κοινωνικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει με τις προτεινόμενες εισηγήσεις, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και της προσπάθειας που γίνεται για εξυγίανση ή αν θέλετε βελτίωση της λειτουργικότητας των Ταμείων, μειώνοντας και αυτή ακόμα την δυνατότητα δανειοδότησης των μελών των Ταμείων από το 65% στο 45% σε σχέση με τη μερίδα του κάθε εργαζόμενου».

«Θεωρούμε ότι είναι ένα βήμα προόδου όσον αφορά τα θέματα εξυγίανσης. Από την άλλη όμως αυτό το οποίο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι κανονισμοί είναι κανονισμοί που κατατίθενται για να δώσουν απαντήσεις και λύσεις στα πολλά προβλήματα που έχουν ανακύψει εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το κράτος», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Νουρής είπε ότι αυτό το οποίο θα πρέπει φυσιολογικά να αναμένεται είναι ότι οι συγκεκριμένοι κανονισμοί θα αποτελέσουν μεν το εργαλείο σε αυτή τη φάση «και ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουν να αποτελέσουν το εργαλείο επίλυσης των πολλών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν επισυμβεί στις τράπεζες, αφετέρου όμως νομίζω ότι όλοι συμφωνούν, εμείς τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουμε, ότι θα πρέπει να επανεκτιμηθούν οι συγκεκριμένοι κανονισμοί αν και όταν η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί και αναφέρουμε ξεκάθαρα στην μετά μνημονίου εποχή».
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ