2014-03-18 11:20:08
Φωτογραφία για ΜΑΡΚΟΪΣΒΙΛΙ : ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΟΥ Ο...
Ο Μάνουτσαρ Μαρκοϊσβίλι μιλά στο Euroleague Greece για την τύχη που δεν είχε η Γαλατασαράι, την επιστροφή του στα παρκέ ως ηγέτη της νίκης επί της Λοκομοτίβ, την Ελλάδα, τη Φενέρμπαχτσε και το φινάλε της ιστορίας.

Αναλυτικά Είναι από τους τύπους που ξέρουν να σέβονται. Να εκτιμούν. Ξέρουν και να αγωνίζονται, με την ευρύτερη έννοια του όρου. Αλλιώς, λίγο δύσκολα θα έφτανε από το Τσμπιλισί της Γεωργίας, στη Euroleague διαφορετικά.

Ο Μάνουτσαρ Μαρκοϊσβίλι απέδειξε και φέτος από τι είναι "φτιαγμένος", όταν στις 28 του Οκτώβρη αποχώρησε από την προπόνηση της Γαλατασαράι, με κάταγμα στον αστράγαλο. Εμπειρία που είχε ζήσει και παλαιότερα, στην καριέρα του. Άλλοι θα τα έβαζαν με την τύχη τους. Εκείνος, τα έβαλε με το χρόνο, προκειμένου να καταφέρει να επιστρέψει φέτος στα παρκέ.

Οι γιατροί τον είχαν ενημερώσει, πως στην καλύτερη περίπτωση θα εμφανιζόταν ξανά σε προπόνηση στα τέλη του Μάρτη. Εκείνος τους διέψευσε και ήταν ο ηγέτης της Γαλατά στο 66-67 που πανηγύρισε, στο Κρασνοντάρ, την περασμένη Παρασκευή (14/3).


Ξέχασε τον τραυματισμό -άλλο ήταν τα σημαντικά

Ο Γεωργιανός σούτινγκ γκαρντ, μίλησε για να εξηγήσει τι υπήρχε στο μυαλό του, πριν βγει στο παρκέ.

"Κατ' αρχάς, δεν περίμενα να παίξω τόσο πολύ (32.26''). Ένα άγχος υπήρχε, ώρες πριν το ματς. Σκεφτόμουν πώς να προστατεύσω τον εαυτό μου. Όταν όμως, μπήκα στον αγώνα, τα ξέχασα όλα. Ακόμα και ότι προερχόμουν από τραυματισμό. Σκεφτόμουν μόνο πώς θα προσφέρω κάτι, ώστε να νικήσει η ομάδα. Σε τέτοιες καταστάσεις, ξεχνάς τα προσωπικά σου προβλήματα, δεν επιτρέπεις στο σώμα σου να γίνει πρόβλημα. Βέβαια, όταν όλα τελείωσαν με πονούσαν όλοι οι μύες. Τότε θυμήθηκα πως ήμουν εκτός περίπου πέντε μήνες"!

Τελείωσε ως πρώτος σκόρερ (19π., με 2/2 διπ., 5/8 τριπ.), 3 ριμπ., 1 κλεψ., 1 λάθος και 1 τάπα, μαζί με τέσσερα φάουλ. Τι είχε να πει επ' αυτών; Τίποτα. Αυτό που είχε να πει ήταν ότι "οι συμπαίκτες μου έκαναν εξαιρετική δουλειά στο να με βρίσκουν στην κατάλληλη θέση και να μου δίνουν τις καλύτερες δυνατές πάσες. Το μόνο που έμενε ήταν να σουτάρω καλά και ευτυχώς ήμουν σε καλή μέρα".

Πρόσθεσε ότι "ένιωθα φρέσκος, πως είχα μεγάλη ενέργεια την οποία μπορούσα να χρησιμοποιούσα, μα πάνω από όλα ήμουν "πεινασμένος" για να παίξω μπάσκετ, τόσο καιρό που ήμουν εκτός. Ειλικρινά, δεν περίμενα να κάνω τέτοιο ματς. Είμαι super ευγνώμων σε όλους, για την ευκαιρία".

"Ήθελα να γυρίσω φέτος, να παίξω στη Euroleague"

Πώς επεξεργάστηκε το γεγονός ότι αυτό που έπαθε, το είχε ξαναπάθει; "Οι τραυματισμοί είναι μέρος αυτού που κάνουμε, αλλά στο τέλος της ημέρας όλα είναι στο μυαλό και το πόσο επιτρέπεις να στο "πειράξουν" οι ατυχίες. Σίγουρα η απογοήτευση που ένιωσα ήταν μεγάλη, γιατί... δεν το είδα να έρχεται. Πραγματικά αγαπώ το μπάσκετ και δεν νιώθω πως έχω κάνει όλα όσα μπορώ. Έχω κάποια χρόνια ακόμα καριέρας, για να κάνω τον εαυτό μου χαρούμενο".

Επειδή το 'χε ξαναζήσει το θέμα "αυτή τη φορά ήθελα να βρω τον καλύτερο δυνατό γιατρό. Ήταν ο Ολλανδός Νικ Βαν Ντάικ, εκ των καλύτερων στον κόσμο. Καθυστέρησα μέχρι να καταλήξω σε εκείνον και έτσι μπήκα τον Νοέμβριο στο χειρουργείο. Μετά την επέμβαση, πέρασα περίπου τρεις μήνες στο Βέλγιο, στο κέντρο "Move to cure". Ήταν μεγάλο και βαρετό διάστημα, αλλά δεν είχα επιλογές. Αυτό έπρεπε να γίνει, για να γυρίσω φέτος. Γιατί ήθελα να γυρίσω φέτος, να μη χάσω την ευκαιρία να αγωνιστώ στη Euroleague".

Η οικογένεια του δεν κατάφερε να του κάνει παρέα αυτό το τρίμηνο, λόγω κάποιου προβλήματος με τη visa "και έτσι αφοσιώθηκα στο έργο μου, ώστε να κάνω ό,τι μπορώ για να γυρίσω στα παρκέ, το συντομότερο δυνατό. Μπορώ να πω ότι νιώθω ευτυχής με όσα έγιναν. Ακολούθησα το πλάνο που είχα κατά γράμμα και αυτό ήταν το πιο σημαντικό".

"Τώρα είναι η ώρα να πάμε στα play offs"

Η Γαλατασαράι αναδείχθηκε τον περασμένο Οκτώβρη "νικήτρια του Survivor". Ενώ άλλοι στη θέση της θα είχαν... κρεμαστεί από την οροφή, εκείνη συνέχισε την προσπάθεια, μολονότι "έχανε" κάθε εβδομάδα και έναν παίκτη. Δυο για όλη τη σεζόν (Τζαγουάι, Γκόρντον) και δυο για τουλάχιστον πέντε μήνες (Μαρκοϊσβίλι, Ντάντλι).

"Η αλήθεια είναι ότι ήμασταν άτυχοι, ειδικά αν σκεφτείτε πως οι Τζαγουάι και Γκόρντον τέθηκαν νοκ άουτ. Σε ό,τι αφορά τον Ντάντλι, ελπίζω να επιστρέψει σύντομα κοντά μας, γιατί τώρα είναι η ώρα που πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε να προκριθούμε στα play offs της Euroleague. Έχουμε πιθανότητες και θέλουμε να τις εκμεταλλευτούμε. Αν υπάρχει μια στιγμή που πρέπει να φτάσουμε στο πικ μας, είναι τώρα, αρχής γενομένης από το ματς με την Μπάγερν, στο οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο το πλεονέκτημα της έδρας".

"Ο Ολυμπιακός είναι η απόδειξη πως όλα μπορούν να συμβούν"

Χρόνο είχε άπλετο και φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ό,τι συνέβη έως τώρα στην Euroleague. "Μη με ρωτήσεις για φαβορί. Αν κάτι έχει διαφανεί είναι πως όλοι μπορούν να κερδίζουν τους πάντες και αυτό είναι που κάνει τη διοργάνωση εξαιρετική. ΟΚ, όλοι έχουν δει πως οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ είναι δυνατές, αλλά επειδή έχω δει όλα τα παιχνίδια, μπορώ να σε βεβαιώσω ότι δεν είναι χαοτική η διαφορά τους με τις υπόλοιπες ομάδες. Όλοι μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί και να νικήσουν. Αν έχει αποδειχθεί κάτι τα δυο τελευταία χρόνια, με την περίπτωση του Ολυμπιακού, είναι πως όλα μπορούν να συμβούν".

Γιατί προτίμησε την Ιταλία από την Ελλάδα

Αλήθεια, είχε ποτέ πρόταση από ελληνική ομάδα; "Υπήρξε κάποια στιγμή, το 2009 που ο εκπρόσωπος μου με ενημέρωσε για ενδιαφέρον από Ελλάδα, αλλά τότε είχα και την ευκαιρία να συνεργαστώ με τον κόουτς Τρινκιέρι, στην Καντού. Είχα πολύ καλό προαίσθημα για αυτή τη συνεργασία, μίλησα μαζί του και οι ιδέες του μου φάνηκαν εξαιρετικές. Για αυτό προτίμησα την Ιταλία. Ένας από τους κύριους λόγους ήταν ότι ήθελα να παίξω για εκείνον". Στην... εξέλιξη της φάσης, έγινε ηγέτης της Καντού, ομάδα που έλαβε το ποσό των 700.000 ευρώ ως μπάι άουτ από τη Γαλατασαράι, για να τον αφήσει να πάει στην Τουρκία.

Με τον συμπατριώτη του, Γκιόργκι Σερμαντίνι έχει μιλήσει τελευταία; "Μιλάμε τακτικά, γιατί είμαστε φίλοι και επειδή παίζει στον Ολυμπιακό, μπορώ να πω ότι πανηγυρίζω για την ομάδα του, επειδή είναι ο Γκιόργκι στο ρόστερ. Αν και από ό,τι φαίνεται, φέτος έχουν προβλήματα".

Τι χρειάζεται η Τουρκία για να φτάσει στην επιτυχία

Παρακολούθησε όσα συνέβησαν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, άρα και τους εκπροσώπους της Τουρκίας; "Ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα και υπάρχουν πιθανότητες πρόκρισης. Επαναλαμβάνω πως σε ό,τι αφορά την Euroleague, δεν μπορείς να αποκλείσεις ποτέ τίποτα. Το βέβαιο είναι πως το τουρκικό πρωτάθλημα ελκύει πια τους πάντες, γίνονται επενδύσεις που έχουν "πιάσει" τόπο και όλο και περισσότεροι θέλουν να έλθουν να αγωνιστούν στις ομάδες της χώρας. Παράλληλα, αυξάνεται κάθε χρόνο και το ενδιαφέρον του κόσμου. Όλα λοιπόν, πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση".

Και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. "Σαφέστατα, αλλά αν αναφέρεσαι στη Φενέρμπαχτσε, δεν νομίζω κανείς να περίμενε πως ο Ομπράντοβιτς θα την οδηγήσει στον τίτλο, την πρώτη του χρονιά. Πάντα χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστείς, να δημιουργήσεις προσωπικότητες και να βελτιώσεις άλλες".
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ