2014-03-18 15:57:31
Φωτογραφία για Ηλεία: «Καταστροφή» η καλλιέργεια της φθινοπωρινής πατάτας!
Τα πορίσματα του ΕΛΓΑ περιμένουν με αγωνία οι πατατοπαραγωγοί του Τραγανού και της ευρύτερης περιοχής που είδαν τη φθινοπωρινή τους καλλιέργεια να «χάνεται» στα νερά της βροχής και τη σφοδρή χαλαζόπτωση του Νοεμβρίου. Και όλα αυτά, σε μία καλλιέργεια που ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές και με τους παραγωγούς να ευελπιστούν ότι θα βγάλουν τα «σπασμένα» άλλων καλλιεργειών!

Από τους 2,5-3 τόνους πατάτας που θα έπαιρναν οι παραγωγοί από κάθε στρέμμα, κατάφεραν να πάρουν 300 – 500 κιλά. Οι πιο τυχεροί «σήκωσαν» μέχρι και έναν τόνο με τις πατάτες ωστόσο να είναι και μικρές και «χτυπημένες» από τον καιρό. Όσο για την τιμή, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 30 – 33 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που για να βγει μόνο το καλλιεργητικό κόστος θα έπρεπε να κυμαίνεται στα 45 λεπτά, με κανονική μάλιστα απόδοση των χωραφιών.

«Μετά τις εκτιμήσεις το πρόβλημα επιδεινώθηκε…»

«Η καλλιέργεια της φθινοπωρινής πατάτας είχε ξεκινήσει πολύ καλά» είπε στην εφ
. «Πατρίς» ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τραγανού κ. Κώστας Θεοδωρόπουλος και συνέχισε: «Τον Οκτώβρη είχαμε πολύ λίγα νερά και περιμέναμε ότι ο καιρός θα πάει καλά. Όλο τον Νοέμβριο όμως έβρεχε. Έβρεχε όλο το βράδυ, κράταγε το πρωί 2-3 ώρες και μετά πάλι τα ίδια. Χαλούσαμε πολλά φάρμακα για να τις ραντίσουμε και εκεί που λέγαμε ότι όλα θα πάνε καλά… ξανά από την αρχή. Βροχές και ραντίσματα. Τελικά πήγε έτσι όλος ο Νοέμβριος και λίγο πριν βγει πέρασε και το χαλάζι και τις αποτελείωσε».

Συνεχίζοντας ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε: «Όταν ήρθαν οι γεωπόνοι ο καιρός εκείνες τις μέρες πήγαινε να φτιάξει και ήμασταν αισιόδοξοι ότι θα βγάζαμε πατάτες. Στη συνέχεια όμως, όλο τον Ιανουάριο και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου είχαμε και πάλι έντονες βροχοπτώσεις. Ό,τι είχε απομείνει στα χωράφια καταστράφηκε και αυτό. Μιλάμε για καταστροφή 100%».

Ένας ακόμα παραγωγός ο κ. Θανάσης Καραβέλας είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Η ζημιά ήταν τεράστια τα έξοδα δεν μαζεύονται, τα κοστολόγια είναι μεγάλα και όλοι περιμένουν να τους δώσουμε τα χρήματα από τις πατάτες και να είμαστε καθαροί για να μας ξαναπιστώσουν, γιατί κακά τα ψέματα λεφτά δεν έχει κανένας για να ξεκινά καλλιέργειες. Πόσο μάλλον με αυτές τις φορολογίες, με ΟΣΔΕ στη μέση και μας φορολογούν με βάση τα στρέμματα που καλλιεργούμε. Ένα άλλο πάλι, μας βάζουν τα βιβλία λες και γίναμε και εμείς επιχειρηματίες. Οι δικές μου οι πατάτες έμειναν το 90% στο χωράφι».

Τέλος, ο παραγωγός κ. Ανδρέας Φλίγκος είπε στην εφ. «Πατρίς: «Η φετινή χρόνια ήταν πολύ δύσκολη. Δεν κάναμε τίποτα, η ζημιά ήταν ολοκληρωτική. Περιμένουμε τον ΕΛΓΑ να μας στείλει τα πορίσματα. Πρέπει πάντως να γίνει κάτι άμεσα γιατί διαφορετικά πώς θα ξεκινήσουμε και εμείς την καινούρια σεζόν; Τα περσινά τα έχουμε όλα απλήρωτα».

Στάθης Πουλιάσης-patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ