2014-03-18 15:59:05
Φωτογραφία για Η ψυχολογία μετράει στην οικονομία, λέει ο Χατζηδάκης
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης στην εκδήλωση του... Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων δήλωσε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα τις προσπάθειές της για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει όμως και οι εταίροι μας να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια χωρίς επιφυλάξεις και υποσημειώσεις. Η ψυχολογία μετράει στην οικονομία και θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι έχουμε επιτύχει όλους τους στόχους τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να διαμορφωθεί θετικό κλίμα και ψυχολογία» και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις ώστε η εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων να γίνεται συντομότερα και φθηνότερα.

O Κωστής Χατζηδάκης μίλησε και για τη χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ και γνωστοποίησε ότι το πρόγραμμα που αφορά στην ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα θα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα απορρόφησης κονδυλίων με το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Οι τομείς που θα ενισχυθούν από το νέο πρόγραμμα είναι ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, το περιβάλλον, η ενέργεια, οι δημιουργικές βιομηχανίες, η υγεία, τα logistics και τα λιανικά καταστήματα.


Ο υπουργός ανέφερε ότι οι βασικοί λόγοι επιβράδυνσης της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών είναι ο «περιορισμός της ζήτησης -λόγω της κρίσης- στη γεωγραφική γειτονιά μας, η στασιμότητα και η ύφεση είναι υπαρκτή στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης όπου εξάγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι των εξαγωγών μας». Ακόμη, τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και η διακύμανση του ευρώ σε υψηλά επίπεδα, το υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα με κυριότερο το ενεργειακό κόστος και τα πεπερασμένα όρια της Ελληνικής παραγωγικής βάσης.

«Είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τους εξαγωγείς αλλά δεν υποσχόμαστε θαύματα» σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι όπου μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις γίνονται, απλώς σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές, αυτές επηρεάζονται και από διεθνείς οικονομικούς παράγοντες ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στα λιμάνια, τα τελωνεία, τα αεροδρόμια για τη διευκόλυνση των εξαγωγών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι εισάγονται οι «έξυπνοι έλεγχοι» στα τελωνεία και ότι απλοποιούνται οι τελωνειακές διαδικασίες για επτά ακόμη προϊόντα μετά τη φέτα και το ακτινίδιο. Για το παρθένο ελαιόλαδο, τα καλλυντικά, τις κονσέρβες κομπόστας ροδάκινου, τα προφίλ αλουμινίου οικοδομικών κατασκευών και τους μεταλλικούς σωλήνες, η ανάλυση ολοκληρώνεται ως το τέλος του μήνα.

Στην ίδια εκδήλωση βρέθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης ο οποίος τόνισε πόσο σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε στην παραγωγή ελληνικών ποιοτικών προϊόντων λέγοντας: «μπορούμε να κάνουμε τα προϊόντα μας πολύ ανταγωνιστικότερα αναπτύσσοντας το στρατηγικό πλεονέκτημα και να παράξουμε ποιοτικά προϊόντα» Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ