2014-03-19 10:46:06
Φωτογραφία για Η Αμάρια Γη θα πάρει την τύχη στα χέρια της
«Όταν θα πάψουν να περνούν από τα χωριά του Αμαρίου μπακάληδες και φουρναραίοι, τότε θα πούμε ότι ήλθε η πραγματική ανάπτυξη…». Μα τα λόγια αυτά, ο διευθυντής της δημοτικής εταιρίας «Αμάρι Α.Ε» Χαράλαμπος Αγγελάκης δίδει το στόχο της νεοσύστατης «Αμάριας Γης», ενός πρωτοποριακού δικτύου που επιδιώκει την ενεργοποίηση των δυνάμεων της επαρχίας, ώστε μέσα στην ένδεια των χρόνων η επαρχία να αποκτήσει μια οικονομική αυτοτέλεια και να ζήσει χωρίς εξαρτήσεις Ωστόσο, επισημαίνει, ότι «δεν πετάμε στα σύννεφα» και η ιδέα άρχισε να ζυμώνεται από χρόνια, ώσπου ενδυναμώθηκε στην Αθήνα στην έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών και τότε «είδαμε και την διάθεση των ντόπιων παραγωγών». Ένα χρόνο, λοιπόν, πριν, οι σκέψεις άρχισαν «να παίρνουν σάρκα και οστά» και σήμερα στελέχη και εξωτερικοί συνεργάτες της εταιρίας εργάζονται πάνω στο όραμα.

«ΕΙΧΑΜΕ ΚΡΙΣΗ ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ!»

Τα πρώτα αποτελέσματα του φιλόδοξου εγχειρήματος αναμένονται από το 2015 και μετά, και φέτος τον Μάρτιο και πάλι τα προϊόντα της αμαριώτικης γης, θα πάρουν θέση σε περίπτερο στην έκθεση κρητικών προϊόντων στην Αθήνα
. Το ελπιδοφόρο στην όλη προσπάθεια είναι ότι η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της επαρχίας, ώστε να σηκώσουν και να αναδείξουν τους θησαυρούς της περιοχής τους που ήταν κάτω από το χαλί από… τω καιρώ εκείνο!

«Υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους του Αμαρίου», ξεκαθαρίζει ο κ. Αγγελάκης και συμπληρώνει: «Ο καθένας φοβάται και δεν το ρισκάρει, όμως τώρα θα προχωρήσουν με την εγγύηση της «Αμάριας Γης». Η αλήθεια είναι ότι η κρίση μας έχει κάνει να ψαχτούμε περισσότερο και εμείς είχαμε κρίση προ κρίσης! Το πρόβλημα ήταν στον εγκέφαλό μας…»

Προς την κατεύθυνση αυτή έχει γίνει ήδη καταγραφή των τουριστικών καταλυμάτων του Αμαρίου, ενώ η περιοχή αποκτά σταδιακά και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έτσι που, ενδεικτικά, το γιορταστικό τριήμερο της αποκριάς να γνωρίσει ανέλπιστες επισκέψεις ανθρώπων από ολόκληρη την Κρήτη. Τούτο και μόνο αποτελεί αισιόδοξο σημάδι για τα όσα θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια Το… εναρκτήριο λάκτισμα, κατά την ποδοσφαιρική ορολογία, της μεγαλόπνοης προσπάθειας θα γίνει από τον πρωτογενή τομέα και η παραγωγή αρχικά, σε πειραματικό στάδιο, θα δοθεί στην ντόπια αγορά, έτσι που να πάψουν να αλωνίζουν κάθε λογής μικροπωλητές στα χωριά της επαρχίας. «Θέλουμε, δηλαδή», τονίζει, « τα προϊόντα μας να αποκτήσουν την ετικέτα «Αμάρι». Αργότερα, και εφόσον επιτευχθεί ο στόχος, θα επεκταθούμε με σύνεση και προσοχή και σε άλλες αγορές…»

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ, ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι πρωτεργάτες θα αναλάβουν, πέραν τούτων και δράσεις και στον τομέα παροχής υπηρεσιών, πρωτίστως στον τουρισμό, αξιοποιώντας τα παρθένα χαρακτηριστικά των θησαυρών που διαθέτει η επαρχία(αρχαίος και μεταγενέστερος πολιτισμός, ιστορία, φυσικές ομορφιές, κ.α.). Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η καταγραφή των κλινών που διαθέτει η περιοχή και σήμερα αριθμούνται στις 230 στα χωριά Κουρούτες, Πλατάνια, Νευς Αμάρι, Οψιγιάς, Πάνακρον, Πετροχώρι, Θρόνος, Μέρωνας, και Γερακάρι…

Σε πρώτη φάση, το ενδιαφέρον προσέλκυσης επισκεπτών, επικεντρώνεται στους Έλληνες τουρίστες και μελλοντικά θα επεκταθεί και σε ξένους. «Θέλουμε», υπογραμμίζει ο κ. Αγγελάκης, «να καθιερώσουμε και να αναδείξουμε σε συνδυασμό με τους αρχαιολογικούς χώρους που διαθέτουμε, αρκετοί ανεξερεύνητοι, τον θρησκευτικό και ορειβατικό τουρισμό, αφού διαθέτουμε τις υποδομές…»

Ο μαραθώνιος άρχισε τώρα από τον Ψηλορείτη…

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ