2014-03-19 14:32:08
Φωτογραφία για Ερώτηση του Μαρίνου Ουζουνίδη προς τον Υπουργό Παιδείας
«Πιστοποίηση επαγγελματικής κατάρτισης αποφοίτων ΙΕΚ ειδικότητας «Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών».

Με την από 18/03/2014 ερώτησή του, έφερε στη Βουλή το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι ΙΕΚ ειδικότητας «Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών», ο Βουλευτής Έβρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ουζουνίδης Μαρίνος.

Οι απόφοιτοι ΙΕΚ της παραπάνω ειδικότητας, προκειμένου να αποκτήσουν το

Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, θα πρέπει να επιτύχουν σε δύο προβλεπόμενες δοκιμασίες (Θεωρητικό- Πρακτικό Μέρος). Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι περιμένουν χρόνια να ασκήσουν το επάγγελμα που επέλεξαν και παρόλο που έχουν υποβληθεί και επιτύχει στις εξετάσεις του θεωρητικού μέρους, αντιμετωπίζουν σοβαρή καθυστέρηση στην πραγματοποίηση της εξέτασης του πρακτικού μέρους η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την έκδοση της πιστοποίησης.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κ. Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Πιστοποίηση επαγγελματικής κατάρτισης αποφοίτων ΙΕΚ ειδικότητας «Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών»

Αρκετοί συμπολίτες μας, λόγω της ανεργίας και της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζουν, έχουν στραφεί στην επαγγελματική τους κατάρτιση μέσω Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Ήδη από το 1992, με το Ν. 2009/1992 προβλέπονται οι τίτλοι και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΙΕΚ. Επιπλέον, στο άρθρ. 2 παρ. 2.3 της αριθμ. 2384/2011 απόφασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π. «Ρύθμιση θεμάτων διαδικασίας Εξετάσεων Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης των αποφοίτων Ι.Ε.Κ.», όπως τροποποιήθηκε με την Αριθμ. ΓΠ/5989 Απόφαση της υπ’ αρ. 13/ 26.03.2012 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. θέμα 11ο: “Τροποποίηση της αριθμ. 2384/2011 απόφασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π. «Ρύθμιση θεμάτων διαδικασίας Εξετάσεων Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης των αποφοίτων Ι.Ε.Κ.», προβλέπεται ότι Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης δικαιούνται όσοι υποψήφιοι επιτύχουν και στις δύο (2) δοκιμασίες που προβλέπονται, δηλαδή αφενός στο Θεωρητικό Μέρος και αφετέρου στο Πρακτικό Μέρος των Εξετάσεων Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Συγκεκριμένα, για τους υποψηφίους της ειδικότητας «Εκπαιδευτής υποψηφίων Οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετιστών», σύμφωνα με επιπρόσθετες οδηγίες του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. το πρακτικό μέρος των εξετάσεων της ειδικότητάς τους πραγματοποιείται έπειτα από την έκδοση των αποτελεσμάτων της εξέτασης του θεωρητικού μέρους, ενώ η ενημέρωση για την ημερομηνία διεξαγωγής τους δίνεται από την Περιφερειακή Εξεταστική Επιτροπή Πιστοποίησης (Π.Ε.Ε.Π).

Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι αντιμετωπίζουν δυσχέρεια και σοβαρή καθυστέρηση στην απόκτηση πιστοποίησης, έπειτα και από συγκεκριμένη ενημέρωση ενός ανέργου Έλληνα πολίτη, ο οποίος αναμένει εδώ και τρία περίπου χρόνια την πιστοποίηση επαγγελματικής του κατάρτισης για να μπορέσει να αποκτήσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Συγκεκριμένα, ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις (Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ) από το ΙΕΚ φοίτησής τους, Βεβαίωση πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης σε σχολή οδηγών από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του ΥΠ.Ε.Π.Θ., κατάθεση όλων των δικαιολογητικών και πληρωμή παραβόλων για την συμμετοχή τους στις απαιτούμενες εξετάσεις) συμμετοχής στις εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποίησης, η πραγματοποίηση αυτών καθυστερεί σημαντικά. Ειδικότερα, ενώ έχουν υποβληθεί και επιτύχει στις προφορικές και γραπτές εξετάσεις του θεωρητικού μέρους, δεν τους έχει δοθεί καμία ενημέρωση για την πραγματοποίηση της εξέτασης του πρακτικού μέρους, η οποία και αποτελεί προαπαιτούμενο για την έκδοση της πιστοποίησης. Η ενημέρωση που λαμβάνουν οι υποψήφιοι από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σχετικά με αυτή την κωλυσιεργία είναι ότι η διαδικασία μπλοκάρει λόγω προβλημάτων στο Υπουργείο Παιδείας.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.

Αληθεύουν τα προαναφερόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι ΙΕΚ ειδικότητας «Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών»;

2.

Σε ποιους λόγους οφείλεται η σημαντική καθυστέρηση πραγματοποίησης των εξετάσεων του πρακτικού μέρους για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΕΚ);

3.

Προτίθεστε να επιταχύνετε τις διαδικασίες έτσι ώστε να μπορέσουν να εξεταστούν άμεσα στις πρακτικές εξετάσεις οι επιτυχόντες των εξετάσεων του θεωρητικού μέρους;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ