2014-03-19 20:06:40
Φωτογραφία για Τα πλεονάσματα των αποτυχημένων...!!!
  Χρήστου Δημήτρης

Δεν ξέρουμε το ποσό του πλεονάσματος για το 2013, το οποίο θα εγκρίνουν τελικά οι τροϊκανοί, μιας και γνωρίζουν ότι το πλεόνασμα του Σαμαρά είναι μαϊμού.  

Δεν ξέρουμε ούτε αν τελικά θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργάκο να διαχειριστεί το 70% από αυτό για να δελεάσει και να εξαγοράσει την ψήφο των κοινωνικών ομάδων που θεωρεί πως θα τσιμπήσουν ευκολότερα στα ψηφοθηρικά γλειφιτζούρια. Υπό κανονικές τεχνοκρατικές -όπως συνηθίζουν να μας λένε- συνθήκες, οι τροϊκανοί που ανακρίνουν τους υπουργούς του Σαμαρά στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έμοιαζε τα τελευταία 24ωρα Κομαντατούρ, θα έπρεπε να απαιτήσουν με το ποσόν αυτό να αποπληρωθεί το αντίστοιχο ποσόν του δημοσίου χρέους ή να επενδυθεί σε τομείς με αναπτυξιακές προοπτικές.

Σε εποχή παρατεταμένης ύφεσης και ανθρωπιστικής κρίσης, Σαμαράς και Σγουρός παρουσιάζουν ανεξέλεγκτα πλεονάσματα που αν ήταν πραγματικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακές παρεμβάσεις


ΝΑ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ότι, σύμφωνα με το Μνημόνιο, το 2014 πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 2,75 δισ.), το 2015 3% του ΑΕΠ (περίπου 5,7 δισ.) και το 2016 4,5% του ΑΕΠ (περίπου 9 δισ.). Οι στόχοι αυτοί αντιστοιχούν σε συνολικά ελλείμματα (συμπεριλαμβάνεται η πληρωμή των τόκων) 4,1% του ΑΕΠ το 2013, 3,3% του ΑΕΠ το 2014, 2,1% του ΑΕΠ το 2015 και 0,8% του ΑΕΠ το 2016. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά. Όταν λοιπόν μόνον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους συναλλασσόμενους με το κράτος πολίτες και επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, είναι θράσος να μιλάς για πλεόνασμα, το οποίο δεν γίνεται οικονομικό, αλλά πολιτικό εργαλείο! Φανταστείτε έναν καταχρεωμένο οικογενειάρχη να μπαίνει ξαφνικά στο σπίτι και να μοιράζει πεντακοσάρικα στα παιδιά και τη σύζυγό του ανακοινώνοντας με στόμφο πως αυτόν τον μήνα πέτυχε πλεόνασμα. Όταν θα τον ρωτούσαν πώς έγινε αυτό το θαύμα και απαντούσε ότι δεν πλήρωσε το νοίκι, το ΤΕΒΕ, τη δόση του δανείου και τις πιστωτικές κάρτες, τι είδους απάντηση θα έπαιρνε γι' αυτό το κατόρθωμα;

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια, αυτό το πλεόνασμα δεν είναι απόδειξη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ούτε ξεγελάει τους πρωταγωνιστές της εναπομείνασας παραπαίουσας επιχειρηματικότητας, που ακόμα και οι κολοσσοί της μετακομίζουν, όσοι μπορούν, εκτός Ελλάδος για να επιβιώσουν από το ασφυκτικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο, τη δραματική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τον ασύμφορο δανεισμό.

ΠΑΜΕ τώρα στον άλλο θριαμβευτή πλεονάσματος, τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό. Εγώ είμαι νοικοκύρης, βροντοφωνάζει, διότι έχω πλεόνασμα 313 εκατομμύρια, κατατεθειμένα στην Alpha Bank. Και αντί να τον κράξουν όλα τα ΜΜΕ για την αναλγησία του, που σε εποχή οικονομικής κατάρρευσης κρατάει αδιάθετους πόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είναι πολύτιμα αναπτυξιακά εργαλεία και σημαντικά κοινωνικά βοηθήματα, του απονέμουν και τα εύσημα του επιτυχημένου παραπλανώντας το εκλογικό σώμα, που πουθενά δεν θα διαβάσει ή θα ακούσει τη θλιβερή πραγματικότητα.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, όπως προκύπτει από τον απολογισμό Σγουρού για τον προϋπολογισμό του 2013, από τα 471 εκατομμύρια δαπανών τιμολογήθηκαν 109,5 εκατομμύρια. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, ο προϋπολογισμός εκτελέστηκε κατά 23,2%, σημειώνοντας απόκλιση 430%! Σε απόλυτους αριθμούς, η απόκλιση ανέρχεται στα 361,8 εκατομμύρια. Μάλιστα, 14 μεγάλα ανακοινωθέντα έργα προϋπολογισμού 443 εκατομμυρίων είναι στα χαρτιά. Από το σύνολο των δαπανών που τιμολογήθηκαν, αφορά έργα μόνο το 26,4%. Σε απόλυτους αριθμούς, για έργα δαπανήθηκαν μόλις 28,9 εκατομμύρια. Και σαν μην φτάνουν όλα αυτά τα εγκλήματα σε εποχή παρατεταμένης ύφεσης ανθρωπιστικής κρίσης, ο φοβερός περιφερειάρχης, που κινδυνεύει να κληθεί από τον ανακριτή για τις τσαμπουκαλίδικες παράνομες αναθέσεις έργων πολλών εκατομμυρίων, αρνείται να εκσυγχρονίσει το διπλογραφικό σύστημα στο λογιστήριο της Περιφέρειας, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για τα πεπραγμένα. Έτσι λοιπόν στα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα δεν περιλαμβάνονται υπόλοιπα υποχρεώσεων και απαιτήσεων, υπόλοιπα σε προμηθευτές - πιστωτές, μεταφερόμενα υπόλοιπα κ.λπ. Με λίγα λόγια, δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν η Ρένα Δούρου, εφόσον νικήσει στις εκλογές, θα παραλάβει από τον Σγουρό πλεόνασμα ή μια μεγαλοπρεπή μαύρη τρύπα.

 

[email protected] / avgi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ