2014-03-21 09:38:59
Φωτογραφία για Παγίδα στον δρόμο για τις αγορές και μία συζήτηση που εκκρεμεί ...!!!
Από τον Θανάση Μαυρίδη

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν πρέπει να βγούμε στις αγορές ή όχι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Υπάρχουν πολλοί που δεν είναι σύμφωνοι με μία τέτοια κίνηση, τουλάχιστον γι΄ αυτή την χρονική συγκυρία και θα προτιμούσαν να το κάνουμε αργότερα.  Πάντως το άγχος στην κυβέρνηση δεν δικαιολογείται.  Έχει καταφέρει πολλά στον τομέα της Οικονομίας, αν και θα μπορούσε να κάνει ακόμη περισσότερα. Δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρει κάποιο «ατύχημα» Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη κατά πολύ σε σχέση με το καλοκαίρι του 2012, με το καλοκαίρι της αβεβαιότητας. Ο κίνδυνος εξοστρακισμού από την Ευρώπη έχει απομακρυνθεί, χρήματα ξένων επενδυτών έχουν μπει στην Οικονομία και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι κάπου εδώ είναι και ο πάτος.  Το γεγονός και μόνο ότι το πλοίο απέφυγε την σύγκρουση στα βράχια είναι κάτι που η ιστορία θα το πιστώσει στον Αντώνη Σαμαρά.


Από την άλλη μεριά, όμως, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι έχουν γίνει ελάχιστα σε σχέση με εκείνα που θα μπορούσαν να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής Οικονομίας.  Και μπορεί να χρησιμοποιούμε όλοι την λέξη «εκσυγχρονισμός» και να εννοούμε τελείως διαφορετικά πράγματα ο ένας με τον άλλον, αλλά σίγουρα υπάρχουν και πέντε τομείς για τους οποίους θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε να τους οικοδομήσουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Σε αντίθεση με την κυρία Δούρου που δήλωσε ότι οι αριστεροί δήμαρχοι θα μαζεύουν τα σκουπίδια με διαφορετικό τρόπο από εκείνο που θα τα μαζεύουν οι δεξιοί, οι υπόλοιποι θα μπορούσαμε ίσως να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε μόνιμα να διαφωνούμε! Παιδεία, υγεία, διαφάνεια και παραγωγικότητα στον δημόσιο τομέα, μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας μας, εξωτερική πολιτική, είναι μερικά από τα θέματα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να βρούμε κοινούς τόπους.

Η συναίνεση δεν ήταν από τις αγαπημένες λέξεις της κυβέρνησης, αλλά ούτε και της αντιπολίτευσης. Ακόμη και σήμερα η έξοδος στις αγορές αντιμετωπίζεται ως ένας διαγωνισμός. Η κυβέρνηση βιάζεται για να πάρει τα εύσημα των αγορών και η αντιπολίτευση θέλει να το αποτρέψει για να μην χρησιμοποιηθεί ως προεκλογικό όπλο! Τι είχες Γιάννη; Ότι είχα πάντα...

Αυτοί που ανησυχούν, λοιπόν,  για το «πρόωρο» του χρόνου της εξόδου μας στις αγορές, δεν το κάνουν όλοι επειδή θέλουν να αμφισβητήσουν το έργο της κυβέρνησης, αλλά διότι υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος να μας «αδειάσουν» οι συνέταιροί μας στα μισά του δρόμου. Να μην ξεχνάει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τι έγινε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τον Νοέμβριο δήλωσε στην Καθημερινή ο Τόμσεν ότι τα χρήματα του ΤΧΣ ήταν αρκετά και λίγες εβδομάδες αργότερα ανακάλυπτε δράκους!

Χρειάζεται σκέψη και περισυλλογή πριν πάρουν την τελική απόφαση. Να μετρήσουν σωστά όλες τις παραμέτρους και ακόμη περισσότερο τους φίλους και τους εχθρούς μας. Και στο μεταξύ,  ας συζητήσουν, επιτέλους, οι πολιτικοί γι΄ αυτό το θέμα. Ας βρουν μία φορά χρόνο για μία συζήτηση ουσίας. Αυτή, τουλάχιστον αυτή η απόφαση, μπορεί να είναι συλλογική. Θα μπορούσε να αποτελέσει και μία καλή αφετηρία και για τα υπόλοιπα!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Πηγή:www.capital.gr
Πηγή
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ