2014-03-21 09:41:04
Φωτογραφία για Τσίπρας: Κυβέρνηση και τρόικα μαγειρεύουν τα νούμερα
Μια αριστερή αφήγηση των τεσσάρων χρόνων της μεγάλης κρίσης στη χώρα μας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας το βιβλίο του Γιάννη Μηλιού «Από την κρίση στην κυβέρνηση της Αριστεράς» που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας «διαβάζοντας κανείς τα άρθρα που περιέχονται στο βιβλίο, αντιλαμβάνεται αμέσως την τεράστια απόσταση ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο αναλύει ο ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνική πραγματικότητα και στον ακραιφνώς προπαγανδιστικό τρόπο παρουσίασης της πραγματικότητας από το μνημονιακό στρατόπεδο».

Το βιβλίο ξεκινάει από την κρίση υπερσυσσώρευσης, την οποία εξηγεί με μαρξιστική γλώσσα. Εξηγεί δηλαδή, ότι το κεφάλαιο είναι μια κοινωνική σχέση αντιφατική και όχι ένα «απόθεμα μέσων παραγωγής» ή μια «ποσότητα χρήματος».

Από αυτήν την εξήγηση εξάλλου προκύπτει και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ζήτημα δεν είναι «πού θα βρούμε τα λεφτά» αλλά «τι θα κάνουμε με τα λεφτά», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «ο Μηλιός δεν ανήκει στη κατηγορία των πολιτών που γοητεύονται από τις θεωρίες συνωμοσίας. Εντούτοις, βαθύς γνώστης και μελετητής του Μαρξισμού, γνωρίζει ότι δεν υπάρχει ισχυρότερη συνωμοσία από τη ροπή του κεφαλαίου, πόσο δε μάλλον του παρασιτικού χρηματιστικού κεφαλαίου, να διευρύνει τα κέρδη του.

Συνεπώς, δεν είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι το μνημόνιο ήταν ένα ατύχημα της ιστορίας μια στοχευμενη στρατηγική επιλογή εντεινόμενης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Αυτή η στρατηγική είναι που έκανε τη χώρα μας «τόπο διενέργειας ενός τεράστιου βιοπολιτικού πειράματος" όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται στο βιβλίο».

Ένα μεγάλος μέρος του βιβλίου αναφέρεται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, και όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο συγγραφέας το κάνει «για να ξεκαθαρίσει ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν διαπραγματεύονται στην πραγματικότητα για την ουσία, που είναι η πολιτική λιτότητας και το κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης, αλλά μόνο για το πώς θα εκβιάσουν το λαό για να περάσουν τα μνημονιακά μέτρα. Κάτι που φάνηκε ολοκάθαρα πλέον στο τελευταίο σίριαλ της δήθεν διαπραγμάτευσης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «δεν εκβίαζε η τρόικα την κυβέρνηση, ούτε η κυβέρνηση τη τρόικα. Από κοινού ψάχνανε να βρουν τον τρόπο ώστε να μαγειρέψουν τα νούμερα και να βγουν και στους δύο. Να χουν και το σκύλο χορτάτο και τη πίτα ακέραιη».

Επίσης, είπε, ότι, όπως αναφέρει και ο συγγραφέας του βιβλίου, «τρόικα και μνημονιακές κυβερνήσεις κάθονται από τη μια πλευρά του τραπεζιού και η άλλη πλευρά είναι κενή. Όταν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καθίσει με μεγάλη αυτοπεποίθηση στην άλλη πλευρά του τραπεζιού. Επιτέλους, θα σταματήσει η άλλη πλευρά να είναι άδεια».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας «η αυτοπεποίθησή του αυτή θα προέρχεται από την στήριξη που θα έχουμε από την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τα συμφέροντα της οποίας η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, θα υπηρετεί. Θα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει την ενεργή στήριξη του λαού αλλά και των εργαζομένων και των κινημάτων, πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. Εκεί ακριβώς βασίζεται όλη η στρατηγική μας για τη διαπραγμάτευση, την οποία σκιαγραφεί ο Μηλιός στο βιβλίο του».

Αναφερόμενος στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, το οποίο ασχολείται με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε πως «στην πραγματικότητα η νίκη της Αριστεράς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα είναι η αρχή σημαντικών πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας. Θα είναι σαν η Ελλάδα να δείχνει το δρόμο στους λαούς της Ευρώπης».

Κεδίκογλου: Κόμμα της μιζέριας ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της μιζέριας», δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν περίμεναν στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας να χειροκροτήσει, το γεγονός ότι για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, η χώρα μας επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα και επιστρέφει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες.

«Όμως, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να ισχυρίζεται από τη μία ότι το πλεόνασμα είναι «πλαστό» και «λογιστικό», από την άλλη να μην του αρέσει το πώς διανέμεται και τέλος να δηλώνει ότι «το ζήτημα δεν είναι που θα βρούμε τα λεφτά, αλλά τι θα κάνουμε με τα λεφτά», τόνισε ο κ.Κεδίκογλου και έκανε λόγο για παλαιοκομματισμό του κ. Τσίπρα που δεν έχει πλέον όρια. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ