2014-03-21 14:26:05
Φωτογραφία για Φεύγει από τη μιζέρια των χώρων η Βιβλιοθήκη
Τους πρώτους μήνες του 2015 εκτιμάται ότι θα είναι σε πλήρη λειτουργία η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, στις... νέες εγκαταστάσεις της στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στην περιοχή του Κουμπέ. Με την μεταφορά της από τον υπάρχοντα πεπαλαιωμένο χώρο της ενορίας της Αγίας Βαρβάρας στην παλιά πόλη, οι επισκέπτες και αναγνώστες θα αποκτήσουν άνετη πρόσβαση και ανάγνωση και επιπλέον θα εκτεθεί και σπάνιο υλικό που βρίσκονταν, ελλείψει χώρου, στοιβαγμένο σε… αποθήκες.

«Η πορεία του έργου», δήλωσε στο MadeinCreta ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης και από τους πρωτεργάτες εξεύρεσης χώρου και κατασκευής νέων κτιριακών εγκαταστάσεων Μιχάλης Τρούλης, «δείχνει ότι το κτήριο της Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου θα είναι σε πλήρη λειτουργία τους πρώτους μήνες του 2015. Αυτή η εξέλιξη με ικανοποιεί ιδιαίτερα και για τον λόγο ότι ολοκληρώνεται ένα έργο, όνειρο πολλών χρόνων, που του αξίζει και του πρέπει αυτού του τόπου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου και τους ανθρώπους που με βοήθησαν να φέρω σε πέρας αυτό το σημαντικό και απαραίτητο για τον τόπο έργο. Του είχε ανάγκη…»


ΑΠΟ ΤΟ 1948 Ο θησαυρός της Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου είναι στεγασμένος σε δυο ανεπαρκείς αίθουσες, όπου… στριμώχνονται εκατοντάδες τίτλοι βιβλίων και αρχειακού υλικού, ενώ σπουδαίο υλικό σε μεγάλο αριθμό, βρίσκεται στις… αποθήκες, μακριά από την έρευνα και την μελέτη! Και τούτο το φαινόμενο παρατηρείται από δεκαετίες, χωρίς ουδείς μέχρι και τα τελευταία χρόνια, ίσως επειδή δεν υπήρχε η πολιτική βούληση, να μπορεί να το εξαλείψει.

Στο νέο σύγχρονο κτήριο, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες, θα στεγαστούν όλες οι λειτουργίες σε ωφέλιμο χώρο 2.000 μ. και το κόστος κατασκευής του, σύμφωνα με τις δαπάνες προϋπολογισμού, θα φτάσει τα 4,8 εκ. ευρώ. Οι δυο υπόγειοι χώροι θα χρησιμοποιούνται για πάρκιγκ και βιβλιοστάσια, ο ισόγειος θα φιλοξενήσει αναγνωστήριο και παιδική βιβλιοθήκη και ο πρώτος θα περιλαμβάνει ειδικούς χώρους με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για τη φύλαξη σπάνιων εκδόσεων…

Τέτοιες εκδόσεις είναι αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, ιστορικές εκδόσεις του 19ου αιώνα, αρχεία τοπικών εφημερίδων από το 1880, αρχείο σύγχρονων αθηναϊκών εφημερίδων, περιοδικές εκδόσεις, και γνωστά ελληνικά και ξένα περιοδικά πολιτισμού και επιστημών, που θα έχει άνετη πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος. Στον δεύτερο όροφο θα εκτεθούν σε βιβλιοστάσια όλοι οι τίτλοι των βιβλίων που υπερβαίνουν τους 150 χιλιάδες και καλύπτουν μια ευρεία φάση περιεχομένου, λογοτεχνία, ποίηση, τέχνες, ιστορία, λαογραφία κ.λπ.

ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Σε ξεχωριστό χώρο θα εκτίθενται τα βιβλία Κρητών συγγραφέων κατά τομέα, ενώ στον ίδιο χώρο θα υπάρχει διαρκής έκθεση των τίτλων που αφορούν στην Κρητολογία. Ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής ενημέρωσης των συγγραφέων. Θα λειτουργεί, επίσης, ξεχωριστό οπτικοακουστικό τμήμα και πρόσβαση στο διαδίκτυο, δεδομένου ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου είναι συνδεδεμένη μέσω της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης με τις βιβλιοθήκες όλου του κόσμου

madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ