2014-03-22 15:57:11
Φωτογραφία για Ηλεία: Υπεγράφη σύμβαση για τη διαχείριση αποβλήτων των πλοίων στο Κατάκολο
Υπεγράφη μεταξύ του δήμου Πύργου και του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου η προγραμματική σύμβαση για την παραλαβή και διαχείριση των στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων των πλοίων, που ελλιμενίζονται στο Κατάκολο, τα οποία αναμένεται να παραλαμβάνονται από τον δήμο του Πύργου.

Η παραπάνω σύμβαση, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου Πύργου και έχει ήδη αναρτηθεί στη Διαύγεια, αναμένεται να εξυπηρετήσει τα κρουαζιερόπλοια που δένουν στο λιμάνι της περιοχής, αλλά και να προσφέρει την έγκαιρη καθαριότητα ευρύτερα του λιμανιού. Η σύμβαση υπεγράφη διότι ενώ η αρμοδιότητα για την παραλαβή και διαχείριση των αποβλήτων των πλοίων που ελλιμενίζονται στο λιμάνι Κατακόλου ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο της περιοχής, αυτό δεν διαθέτει μηχανήματα για την παραλαβή και την όλη διαχείριση των αποβλήτων.

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ 8111.1/41/2009 (ΦΕΚ 412/16-03-2009 Τ.Β) σχετικά με τα μέτρα και τους όρους για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων που παράγονται στα πλοία και καταλοίπων φορτίου, οι φορείς διαχείρισης λιμένων πρέπει να φροντίσουν μεταξύ άλλων, για την εξασφάλιση της διάθεσης λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής αποβλήτων και καταλοίπων φορτίων κατάλληλων να καλύψουν τις ανάγκες των πλοίων που χρησιμοποιούν συνήθως τον λιμένα χωρίς να δημιουργούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις τους.

Με αντίτιμο η παραλαβή των απορριμμάτων

Παράλληλα, για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τα κρουαζιερόπλοια που ελλιμενίζονται στο Κατάκολο, τόσο ο δήμος του Πύργου όσο και το Λιμενικό Ταμείο, σύμφωνα την σύμβαση, θα έχουν οικονομικά οφέλη με δεδομένο πως τα κρουαζιερόπλοια θα καταβάλλουν τέλη για τις υπηρεσίες που θα τους παρέχονται.

Πιο συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σύμβαση, «κάθε πλοίο που καταπλέει στους λιμένες ευθύνης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου (πλην των αλιευτικών, των σκαφών τα οποία έχουν πρωτόκολλο μικρότερο των 12 ατόμων, των πολεμικών και των κρατικών πλοίων), θα καταβάλλει για παράδοση απορριμμάτων το ποσόν των 125 ευρώ για ποσότητα μέχρι των πέντε m3 ασυμπίεστων στερεών, απορριμμάτων ή ενός m3 συμπιεσμένων απορριμμάτων με φορτηγό, ανοικτού τύπου».

Τέλος να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη σύμβαση αναμένεται να διαρκέσει από την υπογραφή της μέχρι και στις 31 Δεκεμβρίου 2016, χρονικό διάστημα κατά το οποίο, ο δήμος του Πύργου θα παραλαμβάνει τα απορρίμματα των κρουαζιερόπλοιων
. Η σύναψη της σύμβασης κρίθηκε συμφέρουσα και απαραίτητη για τον δήμο, καθώς εκτός από το οικονομικό όφελος, όπως τόνισαν στελέχη της δημοτικής αρχής, θα έχει σαφώς και αναπτυξιακό χαρακτήρα και το λιμάνι θα αποτελέσει πόλο έλξης κρουαζιερόπλοιων και τουριστών.

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ-patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ