2014-03-24 19:39:05
Φωτογραφία για 1.000 πολίτες φύτεψαν 9.000 δέντρα - 250 άτομα υιοθέτησαν το δικό τους δεντράκι
Περίπου 1.000 πολίτες, μαθητές, πρόσκοποι, μέλη συλλόγων και οργανώσεων, οικογένειες με τα παιδιά τους και ηλικιωμένοι, συμμετείχαν δυναμικά στη μεγαλύτερη δενδροφύτευση που έγινε ποτέ στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Συνολικά 9.000 πλατύφυλλα και οπωροφόρα φυτεύτηκαν στην αναδασωτέα βόρεια πλευρά της Δημοτικής Ενότητας Πεύκων, με την ευχή όλων να ριζώσουν και να δίνουν «ζωή» για πολλά χρόνια Η πρωτοφανής εξόρμηση δενδροφύτευσης πέτυχε το στόχο της να δημιουργήσει ένα νέο δάσος και εξελίχθηκε σε μια μεγάλη γιορτή για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την ελπίδα, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.

Με σύμμαχό τους τη θαυμάσια ημέρα και την καλοκαιρία που επικράτησε χθες, από νωρίς το πρωί και έως αργά το απόγευμα οι εθελοντές-κηπουροί κατέκλυσαν το χώρο της δενδροφύτευσης στην περιοχή των Κοιμητηρίων Πεύκων, και ειδικότερα στις θέσεις «Αλατιέρα» και «Πέτρα του Βασίλη». Το πραγματικό ενδιαφέρον και η διάθεσή τους να φυτέψουν έστω κι ένα δένδρο με τα χέρια τους και να αλλάξουν την εικόνα μιας έκτασης 350 στρεμμάτων με θάμνους και χαμηλή βλάστηση αποδείχθηκε έμπρακτα, αφού κατάφεραν τελικά να φυτέψουν 9.000 δένδρα!


Το Γραφείο Περιβάλλοντος και Πρασίνου, που είχε και την ευθύνη προετοιμασίας και διεξαγωγής της δράσης, παρείχε σε κάθε εθελοντή τον κατάλληλο εξοπλισμό (τσάπες, φτυάρια, γάντια), οι δασολόγοι και δασοπόνοι υποδείκνυαν τους χώρους όπου έπρεπε να φυτευτούν τα δένδρα και το ρόλο της αναλάμβανε η… τσάπα.

Τα δένδρα που φυτεύτηκαν είναι κυρίως πλατύφυλλα και οπωροφόρα που προμήθευσε η Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, και συγκεκριμένα:

• Πλατύφυλλα: Κουτσουπιά (cercis siliquastrum), φράξος όρνος (fraxinus ornus), ψευδακακία (robinia pseudacacia), σφενδάμι (acer negundo), πλατάνι ανατολικό (platanus orientalis), μουριά (morus alba) και δενδρολίβανο φαρμακευτικό (rosmarinus officinalis).

• Κωνοφόρα: Πεύκη τραχεία (pinus brutia), η πεύκη κουκουναριά (pinus pinea), το κυπαρίσσι αειθαλές (cupressus sempervirens) και το κυπαρίσσι Αριζόνος (cupressus arizonica).

Τα 1.000 δένδρα που περίσσεψαν, από τις αρχικά 10.000, θα διατεθούν σε σχολεία, οργανώσεις και περιβαλλοντικές ομάδες, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν σε αντίστοιχες δενδροφυτεύσεις το επόμενο διάστημα.

Προστατεύουμε και ενισχύουμε το δάσος

Χαρακτηριστικό της αθρόας συμμετοχής των πολιτών ήταν τα συχνά δρομολόγια που εκτελούσε το λεωφορείο του δήμου, το οποίο ανά πέντε λεπτά μετέφερε εθελοντές που παραλάμβανε από το σημείο συνάντησης, που ήταν η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, 1.500 μέτρα από την περιοχή της δενδροφύτευσης.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η χαρά με την οποία τα μικρά παιδιά φύτευαν τα δικά τους δενδράκια, υιοθετώντας τα μάλιστα και χαρίζοντας σε αυτά το όνομά τους. Συνολικά έγιναν περισσότερες από 250 υιοθεσίες, με τη γραμματεία του Γραφείου Περιβάλλοντος του δήμου να κρατά τα στοιχεία τους προκειμένου να τους ενημερώνει για την «υποχρέωσή» τους να τα ποτίζουν και να τα φροντίζουν στο εξής.

«Ο δήμος μας υλοποίησε μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση, δημιουργώντας ένα νέο μεγάλο δάσος βορειοδυτικά του οικισμού των Πεύκων και απέναντι από το Σέιχ-Σου. Το περιβάλλον, το δάσος είναι η ζωή μας, είναι το μέλλον, και οφείλουμε όχι μόνο να το προστατεύουμε με πράξεις και έργα, αλλά και να το ενισχύουμε. Καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για να το πετύχουμε, και νομίζω ότι το πετύχαμε με τη συμμετοχή των συμπολιτών μας, τους οποίους ευχαριστούμε και συγχαίρουμε. Τέτοιες οργανωμένες και σχεδιασμένες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος φύτεψε αρκετά δένδρα, μαζί με αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και συνεργάτες.

Στο χώρο της δενδροφύτευσης βρέθηκε και το μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και αναπληρώτρια γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, η οποία είναι και δημότισσα Νεάπολης-Συκεών, δηλώνοντας εντυπωσιασμένη από την πρωτοβουλία του δήμου και τη θερμή συμμετοχή των πολιτών και εθελοντών. «Είναι πραγματικά μοναδική εμπειρία να βλέπεις τη χαρά με την οποία αγκαλιάζει ο κόσμος, μικροί και μεγάλοι, μια τέτοια εκστρατεία αγάπης για το δάσος και το περιβάλλον. Αξίζουν συγχαρητήρια και στο δήμο για την άψογη οργάνωση του εγχειρήματος», δήλωσε η κα. Αλ Σάλεχ». «Ο πιο σίγουρος τρόπος για να προστατεύσουμε τα δάση μας από τις πυρκαγιές και τις παράνομες υλοτομήσεις είναι να μαθαίνουμε από πολύ μικρή ηλικία να αγαπάμε τα δάση, να καταλαβαίνουμε στην πράξη πως έχουν ανάγκη τη φροντίδα και την προστασίας μας, να παρακολουθούμε από κοντά πόσος πολύς χρόνος χρειάζεται για να γίνει ένα δενδρύλλιο, δέντρο και δάσος, ενώ χρειάζεται μόλις ένα δευτερόλεπτο για να γίνει το δάσος στάχτη αν δεν προσέχουμε», δήλωσε, απευθυνόμενη στα παιδιά που μετείχαν στη δενδροφύτευση.

Ευχαριστίες σε όλους

Για την επιτυχία της δενδροφύτευσης φρόντισαν στελέχη και εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε τους 50. Συντονίζοντας τη δράση τους με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκη, όλο το προηγούμενο διάστημα προετοίμασαν το χώρο ανοίγοντας τρύπες, ενώ χθες διευθέτησαν με επιτυχία κάθε λεπτομέρεια εξυπηρετώντας τους εθελοντές.

«Το εγχείρημα που αναλάβαμε ήταν πολύ δύσκολο και αξίζουν συγχαρητήρια, αλλά και ευχαριστίες προς όλους τους εργαζόμενους και φυσικά τους συμπολίτες μας», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Αλέκος Σιμητόπουλος, γνωστοποιώντας ότι στη συγκεκριμένη περιοχή θα ακολουθήσουν κι άλλες παρεμβάσεις για τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών και παρατηρητηρίου για την προστασία του δάσους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στους συμμετέχοντες συλλόγους που είναι οι:

ΕΔΟΜΑΚ (Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), 16ο Σύστημα Προσκόπων Πεύκων, 4ο Σύστημα Προσκόπων Συκεών, 7Ο Σύστημα Προσκόπων Εξοχής, Ζωοφιλικό Σωματείο «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» Πεύκων, Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Πεύκων «ΑΛΛΑΖΩ», ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ Πεύκων, Σύλλογος Ποντίων Πεύκων «ΠΑΡΧΑΡ», Εθελοντική Ομάδα Πυλαίας-Χορτιάτη, ΑΣΤΕΡΑΣ Πεύκων – Τμήμα tae-kwon-do, ΔΟΞΑ ΡΕΤΖΙΚΙΟΥ, ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ Σύλλογος Συκεών – Ομάδα μπάσκετ, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείων Πεύκων, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2 Δημοτικού Σχολείου Πεύκων, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Λυκείου Πεύκων, Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος Πεύκων,

Θεάτρου Δρώμενα Πεύκων, Σύλλογος Γυναικών Πεύκων «ΑΡΙΑΔΝΗ», ΚΑΠΗ Πεύκων.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει και στα μέλη της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΔΟΜΑΚ), που ήταν σε ετοιμότητα για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Επίσης, στους χορηγούς επικοινωνίας: TV100, ΣΚΑΪ, ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 94,5FM, FOCUS 103,6 FM, Green Agenda (www.greenagenda.gr), ενώ νερά, αναψυκτικά και πρόχειρα εδέσματα πρόσφεραν τα σούπερ μάρκετ Μασούτης, Carrεfour Μαρινόπουλος, Μάρκετ Χατζηνικολάου, Smart Price, Άριστα και οι εταιρίες Σουρωτή Α.Ε. και Χούτος κέτερινγκ.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ