2014-03-30 07:43:04
Φωτογραφία για 13+1 oι υποψήφιοι για την ουκρανική προεδρία
Τα μεσάνυχτα τερματίζεται η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία οπότε με τους υποψηφίους, που ανακοινώθηκαν σήμερα στα συνέδρια των κομμάτων τους τερματίζεται ο κύκλος ανάδειξης των πολιτικών, που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ουκρανών, αν όλα βέβαια οδηγηθούν ομαλά στην εκλογική διαδικασία.

Εκτός των άλλων εγγράφων οι 13 + 1 μέχρι στιγμής υποψήφιοι καταθέτουν ως εγγύηση και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2,5 εκατομμυρίων γκριβνών, δηλαδή περίπου 250.000 δολάρια.

Σε βασικές υποψηφιότητες από τη «φιλοδυτική» πτέρυγα αναδεικνύονται εκείνες της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, που ορίστηκε υποψήφια από το κόμμα της «Μπατκιβσίνα» (Πατρίδα) και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ηγέτης του κόμματος «Σολιντάρνοστ» Πιότρ Πορόσενκο, ο οποίος υπήρξε από τους βασικούς χρηματοδότες του «Μαϊντάν», δηλαδή του υπαίθριου στρατηγείου και επίκεντρου των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς. Την υποψηφιότητα Πορόσενκο υποστήριξε ο πυγμάχος και ηγέτης του κόμματος «Ουντάρ» (Γροθιά) Βιτάλι Κλιτσκό, ο οποίος θα θέσει τελικά υποψηφιότητα μόνο για τη Δημαρχία του Κιέβου και κάλεσε τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τον Πορόσνεκο στης εκλογές.


Από τη «φιλορωσική» πτέρυγα της Ανατολικής Ουκρανίας αποφασίστηκε να προωθηθεί η υποψηφιότητα του Μιχαήλ Ντόπκιν, πρώην κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαρκόβου, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, κατηγορούμενος για «αποσχιστική δραστηριότητα». Η υποψηφιότητά του υιοθετήθηκε ως επίσημη του πρώην κυβερνητικού Κόμματος των Περιφερειών, ενώ τη σχετική αίτηση υποψηφιότητας έχει ήδη καταθέσει ο προερχόμενος από το ίδιο κόμμα βουλευτής Σεργκέι Τιγκίμπκο, ως αυτοπροταθείς για την προεδρία. Στο συνέδριο του Κόμματος των Περιφερειών διαγράφηκαν από αυτό ο πρώην επίτιμος πρόεδρος του κόμματος και πρόεδρος της χώρας Γιανουκόβιτς, ο πρώην πρωθυπουργός Αζάροφ και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρμπούζοφ.

Υποψήφιοι θα είναι επίσης οι ηγέτες του υπερεθνικιστικού κόμματος «Σβομπόντα» (Ελευθερία) Ολέγκ Τιαγκνιμπόκ και του «Δεξιού Τομέα» Ντμίτρι Γιάρος, ο επικεφαλής των κομμουνιστών Πιοτρ Σιμονένκο και ο πρόεδρος του Πανουκρανικού Εβραϊκού Κογκρέσου Βαντίμ Ραμπινόβιτς. Επίσης υποψήφιοι είναι η γνωστή γιατρός Όλγκα Μπογκομόλετς, που ήταν επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας του «Μαϊντάν» και φέρεται να είναι η πηγή των πληροφοριών ότι ελεύθεροι σκοπευτές χτυπούσαν εναντίον τόσο διαδηλωτών, όσο και αστυνομικών στο Κίεβο, καθώς και η πρώην υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης Νατάλια Κορολέφσκαγια. Επίσης έχουν καταθέσει τις αιτήσεις των υποψηφιοτήτων τους οι βουλευτές Ολέγκ Λιάσκο, Ανατόλι Γκριτσένκο και ο Βίκτωρ Μεντβεντσούκ, ενώ ο πλέον εξωτικός υποψήφιος είναι ο ντυμένος ως «Νταρκ Βέιντερ» ακτιβιστής, που εκπροσωπεί το Κόμμα του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες δημοσκοπήσεις υπέρ της Τιμοσένκο δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν περισσότεροι του 8,2 %, ενώ υπέρ του Πορόσενκο, που αναδεικνύεται σε «κεντρική υποψηφιότητα» για την έως τώρα αντιπολίτευση, θα μπορούσαν να ψηφίσουν ως και το ¼ του εκλογικού σώματος. Για το λόγο αυτό απέσυρε και την υποψηφιότητά του ο Βιτάλι Κλιτσκό, ο οποίος επίσης δεν συγκέντρωνε περισσότερο του 8,9 %.

Τόσο ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, ο οποίος επιμένει ότι δεν έχει αποπεμφθεί νομίμως, όσο και η Ρωσία δεν αποδέχονται τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιήσει συνταγματική μεταρρύθμιση και μόνο εν συνεχεία να προχωρήσει σε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ