2014-03-31 12:07:05
Φωτογραφία για Κύπρος: Λoυκέτo με φέσι ύψoυς €8 εκατ.
Λευκωσία: Συνολικά χρέη ύψους €8 εκατ. συγκεντρώνει η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων σύμφωνα με την αναλυτική κατάσταση που παρουσιάστηκε. Η πρόεδρος της Αρχής, Πηνελόπη Αθηνοδώρου Μάντη, κάνει λόγο για ανεξέλεγκτους διορισμούς, αυξήσεις, ωφελήματα, έλλειψη ελέγχου των εξόδων αλλά κυρίως για έλλειψη οράματος τα οποία οδήγησαν την Αρχή σε χρεοκοπία.

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Εκθέσεων την περασμένη Πέμπτη παρουσιάστηκε αναλυτική οικονομική κατάσταση και τονίστηκε ότι μελετώνται διάφορες εισηγήσεις και προτάσεις με σκοπό την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του κράτους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Αθηνοδώρου στον «Φ», το Δ.Σ. της Αρχής δέχεται τις εισηγήσεις που καταφθάνουν από επενδυτές και ενδιαφερόμενους για την έκταση, τις αξιολογεί και τις αξιοποιεί αναλόγως ετοιμάζοντας παράλληλα εισηγήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό Εμπορίου.


Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το ζήτημα της μετάταξης των υπαλλήλων της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων στη Δημόσια Υπηρεσία, θέμα το οποίο προωθείται για έγκριση με στόχο η μετάταξη να γίνει μέχρι το τέλος Μαΐου.

Εν τω μεταξύ ετοιμάστηκε τροποποιητικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Νόμος του 2014» και στάλθηκε στις 19/03/2014 στον Γενικό Εισαγγελέα για νομοτεχνική επεξεργασία.

Με την τροποποίηση του Νόμου θα δίδεται στον υπουργό Εμπορίου δικαίωμα να εκδώσει διάταγμα για τη διάλυση της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, ενώ το Δ.Σ. της Αρχής από τη μεριά του εξουσιοδότησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή να διευθετήσει συνάντηση με τον Έφορο αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να συζητηθεί η περαιτέρω πορεία των ενεργειών του Συμβουλίου με σκοπό την ομαλή μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων της Αρχής στο κράτος.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι για πολλά χρόνια η Αρχή ανακοίνωνε ελλειμματικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την αναλυτική έκθεση η Αρχή ζημίωνε από €1,2 εκατ. μέχρι €1,5 εκατ. με αποτέλεσμα η κατάσταση να φθάσει στα άκρα.

«Δεν είχαμε χρήματα να αγοράσουμε γραφική ύλη, ούτε καν χαρτί τουαλέτας όταν ανελάβαμε την Αρχή ως νέο Δ.Σ. τον Ιανουάριο», αναφέρει η κ. Αθηνοδώρου, διευκρινίζοντας ότι δεν αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση και ούτε θεωρεί σωστό η κυβέρνηση να χρηματοδοτεί την Αρχή για να τη διατηρήσει ζωντανή ξοδεύοντας αδικαιολόγητα τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Δυστυχώς η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, καταλήγει.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η συνολική αξία των ακινήτων που διαχειρίζεται η Αρχή, είναι αξίας περίπου €200 εκατ.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ