2014-04-01 00:12:04
Φωτογραφία για «Στέγνωσε» από νερό ο Βόλος!
Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η ΔΕΥΑΜΒ

«Στέγνωσε» ο Βόλος και η Μαγνησία, εξαιτίας του ήπιου χειμώνα που διανύσαμε. Ιδιαίτερα στις πεδινές περιοχές το έλλειμμα του νερού είναι μεγάλο και δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να πούμε το νερό – νεράκι, αν η κατάσταση δεν αντιστραφεί μέσα στον Απρίλιο.

Τόσο σε επίπεδο βροχοπτώσεων όσο και σε επίπεδο χιονοκάλυψης, η Μαγνησία, βρίσκεται πολύ κάτω από το μέσο ετήσιο όρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το φετινό υδρολογικό έτος, που ξεκινά κάθε Σεπτέμβριο, το ύψος του νερού ανέρχεται στα μόλις 200 χιλιοστά όταν ο ετήσιος μέρος όρος αφορά τα 500 χιλιοστά.

Ηδη από τη ΔΕΥΑΜΒ, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα με στόχο να μην χαθεί ούτε χιλιοστό πηγαίου νερού και την ίδια ώρα να εξοικονομηθεί νερό και να περιοριστούν οι διαρροές στο δίκτυό της.

Σύμφωνα με το μαθηματικό – μετεωρολόγο και υπεύθυνο του μετεωρολογικού σταθμού «Αλέξανδρος Τακούδης», Θεοφάνη Τακούδη, το έλλειμμα νερού στη Μαγνησία είναι υπαρκτό πρόβλημα.


Εντοπίζεται κυρίως στις πεδινές περιοχές της Μαγνησίας και συγκεκριμένα σε Βόλο, Αλμυρό και Βελεστίνο, όπου η μείωση του ύψους του νερού από βροχοπτώσεις, κυμαίνεται μεταξύ 25% έως 40% σε σχέση με το μέσο ετήσιο όρο.

Μικρότερη μείωση από 15% έως 25% καταγράφεται στη Ζαγορά και την ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Πηλίου όπως και στις νότιες περιοχές, ενώ στα νησιά των Βορείων Σποράδων η μείωση του ύψους του νερού από τις βροχοπτώσεις αφορά στο 10%.

Οπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Τακούδης, ο μέσος ετήσιος υετός στη Μαγνησίας αφορά περίπου στα 500 χιλιοστά νερού. Στο Βόλο όμως, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τέλη Μαρτίου, το ύψος της βροχής δεν ξεπέρασε τα 170 χιλιοστά!

Πρόβλημα υπάρχει και σε επίπεδο χιονοπτώσεων. Οπως επισημαίνει ο κ. Τακούδης, το λιώσιμο του χιονιού είναι αυτό που εμπλουτίζει τον υπόγειο υδροφορέα. Φέτος όμως, φαίνεται ότι ο υπόγειος υδροφορέας… διψάει.

Κι αυτό γιατί τόσο στην Οθρυ αλλά κυρίως στο Πήλιο, οι χιονοπτώσεις ήταν μειωμένες σε ποσοστό από 60% έως 70%.

Το έλλειμμα χιονιού καταδεικνύεται και από την -για ελάχιστες ημέρες- λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου.

Η Μαγνησίας φαίνεται να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα έλλειψης νερού σε επίπεδο Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα το ύψος του νερού από βροχή είναι μεν μειωμένο αλλά σε ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 30%, ενώ στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα οι αποκλίσεις από το μέσο ετήσιο υετό είναι ελάχιστες, της τάξης του 5% έως 10%.

Ακόμη και σε επίπεδο χιονοπτώσεων, σε επίπεδο Θεσσαλίας (εξαιρουμένης της Μαγνησίας) παρουσιάζεται έλλειμμα της τάξης του 20% έως 25%.

Τις πρώτες πληροφορίες για την τάση του ερχόμενου καλοκαιριού, οι μετεωρολόγοι αναμένεται να έχουν μετά τα μέσα Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα σημερινά δεδομένα, χτύπησαν… καμπανάκι στη ΔΕΥΑΜΒ, που έχει ήδη αναλάβει δράση σε επίπεδο εξοικονόμησης και αποφυγής απωλειών πολύτιμων ποσοτήτων νερού.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Λεωνίδα Μαυρογιάννη, το φαινόμενο η υπηρεσία παρακολουθεί στενά εδώ και μήνες, χωρίς να κρύβει την ανησυχία της για την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Ηδη με ευθύνη της ΔΕΥΑΜΒ ολοκληρώθηκε εργολαβία -ύψους περίπου 100.000 ευρώ- για την καλλιέργεια και εξυγίανση των πηγών του Δήμου, που σημαίνει καθάρισμα των πηγών από χόρτα και βρωμιές και διευθέτηση της πορείας των πηγαίων νερού προκειμένου να μην χάνονται άσκοπα.

Παράλληλα, η υπηρεσία βρίσκεται σε εγρήγορση για τον εντοπισμό βλαβών στο δίκτυό της και την άμεση αποκατάστασή του, προκειμένου να περιοριστούν οι διαρροές.

Την ίδια ώρα φροντίζει για την εξοικονόμηση νερού στην Αγριά. Βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία ύψους περίπου 150.000 ευρώ για τη λειτουργία της κεντρικής δεξαμενής που θα αυξήσει τις δυνατότητες αποθήκευσης νερού.

«Παίρνουμε μέτρα για να μην πούμε το νερό, νεράκι», σημείωσε ο κ. Μαυρογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συμβάλλουν συνειδητά και οι ίδιοι οι πολίτες κάνοντας σωστή χρήση του νερού και φροντίζοντας για την άμεση αποκατάσταση βλαβών προκειμένου να μην χάνονται πολύτιμες ποσότητες νερού.

Ρεπορτάζ της Ελένης Χάνου στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος»
onlarissa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ