2014-04-01 19:20:06
Φωτογραφία για Παντελής απαξίωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή σε καταγγελία του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών ΒΕ
Στον κάλαθο των αχρήστων πέταξε την καταγγελία του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος η Γ.Γ του Καταναλωτή, με το επιχείρημα ότι η αποστολή της είναι η διενέργεια στοχευμένων δράσεων υπέρ του καταναλωτικού κοινού και όχι η επίλυση της κάθε ατομικής και ιδιωτικής διαφοράς καταναλωτή με προμηθευτή.

Η εξώδικη διαμαρτυρία, που κοινοποιήθηκε και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, αφορούσε στην παράνομη τακτική μίας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να υπολογίζει με βάση έτος 360 ημερών, τον τόκο που επιβάλλει σε δανειολήπτη – μέλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

 Όπως σημειώνεται, έμπειροι οικονομολόγοι που εξέτασαν ενδελεχώς τις «υποτιθέμενες νόμιμες συμβάσεις» και τις τοκοχρεωλυτικές κινήσεις των λογαριασμών που υπολογιζόταν ο τόκος με βάση τον τόκο με βάση έτος 365 ημερών (ή 366 ημερών αν είναι δίσεκτο), αποδείχθηκε στην πράξη ότι παράνομα και παράτυπα η τράπεζα συνέχιζε να υπολογίζει τους τόκους με βάση το έτος των 360 ημερών, αντιτιθέμενη σε όρο της δικής της σύμβασης, τον οποίο ο μέσος άνθρωπος είναι αδύνατον να ελέγξει μόνος του και μάλιστα χωρίς ενημέρωση για αυτό
. Στην καταγγελία επισημαίνεται ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται η αρχή της διαφάνειας στις συναλλαγές και παράγεται ταυτόχρονα εις βάρος δικαιοπρακτικές και αδικοπρακτικές ευθύνες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εξώδική διαμαρτυρία προς την τράπεζα, που κοινοποιήθηκε και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: «και μόνο το γεγονός αυτό σας καθιστά υπόλογους στον ελληνικό λαό, αλλά και απέναντι στην δικαιοσύνη για τις ποινικά κολάσιμες πράξεις σας. Η πάγια πρακτική σας και η ισχυρή θέση που θεωρούσατε ότι είχατε έναντι του οφειλέτη που, με ψυχολογική βία προσπαθούσατε να αποσπάσετε υπέρογκα και δυσανάλογα χρηματικά ποσά και νομίζοντας ότι, οι οφειλέτες δε θα αντιδράσουν έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στην οποία έστειλε την καταγγελία ο δανειολήπτης, «νίπτει τας χείρας της» για την καταγγελλόμενη παράβαση και δεν μπαίνει καν στον κόπο να προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο και επεξεργασία της συγκεκριμένης καταγγελίας.

Υπενθυμίζει την αποστολή της που είναι η διενέργεια στοχεύμενων δράσεων υπέρ του καταναλωτικού κοινού κι όχι στην επίλυση κάθε ατομικής και ιδιωτικής διαφοράς καταναλωτή και προμηθευτή. Όπως μάλιστα αναφέρει στην έγγραφη απάντηση της, η αρμοδιότητα της εξαντλείται στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε βάρος των προμηθευτών για παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή.  Υπενθυμίζει αυτά που ΔΕΝ κάνει η Γ.Γ. Καταναλωτή και παραπέμπει στην Τράπεζα της Ελλάδας για την ενημέρωση των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες.

Αν ανατρέξει κανείς στις αρμοδιότητες του οργάνου, όπως αυτές αναλύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του (www. efpolis.gr), θα διαπιστώσει οτι στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

α.    Η διερεύνηση των καταγγελιών, αναφορών και παραπόνων των καταναλωτών για παραβίαση των κανόνων που αποβλέπουν στην προστασία του καταναλωτή από καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

β.    Η μέριμνα για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών.

γ.    Η μέριμνα για τον έλεγχο της εφαρμογής της ειδικής νομοθεσίας που αφορά την προστασία του καταναλωτή που εμπίπτει στην αρμοδιότητά της (ιδίως του Ν.2251/1994). Στο πλαίσιο αυτό παραλαμβάνει τις καταγγελίες/ αναφορές των καταναλωτών, τις οποίες τις ταξινομεί ανάλογα με τη βαρύτητα των καταγγελλόμενων παραβάσεων. Εν συνεχεία, προβαίνει σε περαιτέρω έλεγχο και επεξεργασία των καταγγελιών μόνον εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, αξιολογώντας μια σειρά από κριτήρια και μεταξύ άλλων την ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, τις πιθανές επιπτώσεις στο καταναλωτικό κοινό από την καταγγελλόμενη συμπεριφορά καθώς και το αποτέλεσμα που προσδοκάται από την παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή σε συγκεκριμένη υπόθεση.

δ.    Η επιβολή διοικητικών κυρώσεων στους προμηθευτές, σε περίπτωση που διαπιστώσει παράβαση της ειδικής νομοθεσίας που επιβλέπει.

Πρωταρχική αρμοδιότητα λοιπόν του οργάνου είναι να διερευνά τυχόν καταγγελίες, αναφορές και παράπονα των καταναλωτών για παραβίαση των κανόνων που αποβλέπουν στην προστασία του καταναλωτή από καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες. Γιατί, λοιπόν, η Γ.Γ. Καταναλωτή δεν μπήκε καν στον κόπο να διερευνήσει την καταγγελία αλλά παρέπεμψε απευθείας στην Τράπεζα της Ελλάδος;

Γιατί, να συνεχίζει ο ελληνικός λαός να πληρώνει την λειτουργία τέτοιων οργάνων που δεν συμβάλλουν στην επίλυση ζητημάτων που  αντιμετωπίζει στις συναλλαγές του με τρίτους όπως οι τράπεζες;
Danioliptes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα ΕΛΤΑ ρίχνουν τις τιμές
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα ΕΛΤΑ ρίχνουν τις τιμές
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ