2014-04-02 09:00:53
Φωτογραφία για ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΕ ΤΕΙ ΚΑΙ ΚΟΛΕΓΙΑ
Ανοίγει η «δεξαμενή» των επαγγελματικών δικαιωμάτων στον χώρο των κατασκευών και των ειδικοτήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ουσιαστικά εξομοιώνονται στην αγορά εργασίας οι απόφοιτοι των δημόσιων πανεπιστημιακών πολυτεχνικών σχολών με εκείνους των ΤΕΙ και των Ιδιωτικών κολεγίων που παρέχουν αντίστοιχες σπουδές. Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον χώρο των πολυτεχνικών σχολών και σειρά έντονων αντιδράσεων.

Στα ερώτημα ποιος θα υπογράφει τι και πολύ περισσότερο τι αλλάζει στην καθημερινότητα των εργαζομένων στους κλάδους της κατασκευής, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αυτή την στιγμή με βεβαιότητα καθώς, όπως ορίζεται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε προχθές, όλα αυτά θα καθοριστούν με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων.

Εντονες αντιδράσεις

Καμία λεπτομέρεια δεν προσδιορίζεται επαρκώς, με αποτέλεσμα η μία πλευρά να μιλάει για «απελευθέρωση και ρύθμιση από την αγορά των επαγγελμάτων στον χώρο της κατασκευής» και η άλλη να σημειώνει ότι «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, θίγεται η παραγωγική δομή της χώρας και τίθεται θέμα δημόσιας υγείας με την απόδοση δικαιωμάτων σε επαγγελματίες που δεν θα έχουν τα αντίστοιχα προσόντα».


Ο πρόεδρος του ΤΕΕ μάλιστα κ. Χρ. Σπίρτζης που αντιτίθεται σθεναρά στη νέα διάταξη, κάνει λόγο, για «αθλιότητα της κυβερνητικής πολιτικής, ισοπέδωση της αξιοκρατίας, θρίαμβο της συντεχνιακής λογικής και των παρασκηνιακών κομματικών παιχνιδιών» και ανακοινώνει ότι θα προσφύγει σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα ζητώντας την ακύρωσή της.

Πάντως, το βέβαιο είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στον χώρο της κατασκευής.

Συγκεκριμένα, η υποπαράγραφος ΙΓ12 του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, ορίζει ότι η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονα μηχανικού και τοπογράφου μηχανικού επιτρέπεται στους κατόχους διπλώματος της ανώτατης εκπαίδευσης. Η αλλαγή αυτή επιτρέπει και στους κατόχους των ΤΕΙ να ασκούν το επάγγελμα των πιο πάνω κλάδων των μηχανικών. Ωστόσο περιορισμοί θα μπουν και στο άρθρο 4 όπου αναφέρεται ότι με Π.Δ. θα καθοριστούν οι περιορισμοί ως προς τη δυνατότητα άσκησης συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας σε περιπτώσεις τεχνικών έργων ή τμημάτων αυτών, των οποίων η μελέτη, η κατασκευή και η λειτουργία τους απαιτεί ιδιαίτερη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση και γνώση για λόγους δημόσιου συμφέροντος και δημόσιας ασφάλειας.

Η ανεργία μαστίζει τον κλάδο

Πάντως ο κλάδος των πολιτικών μηχανικών των ανώτατων κρατικών σχολών μαστίζεται ήδη από μεγάλη ανεργία και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 115.000 διπλωματούχοι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων στη χώρα. Επίσης υπάρχουν 15.000-20.000 Έλληνες διπλωματούχοι πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ που διεκδικούν την επαγγελματική αναβάθμισή τους είναι περίπου 35.000 άτομα σε όλη τη χώρα, αλλά των ιδιωτικών κολεγίων είναι πολύ λιγότεροι, καθώς δεν υπάρχουν πολλά ιδρύματα με αυτή τη ειδικότητα. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μόνο στο Ίδρυμα ο μέσος όρος των αποφοίτων την τελευταία δεκαετία είναι 233 πολιτικοί μηχανικοί ετησίως, 176 μηχανολόγοι μηχανικοί ετησίως, 274 μηχανολόγοι και μηχανικοί υπολογιστών, 190 αρχιτέκτονες, 178 χημικοί μηχανικοί ετησίως και τοπογράφοι μηχανικοί 105 ετησίως.

Οι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων στη χώρα μας αντιστοιχούν στο 1% του πληθυσμού της Ελλάδας, όταν π.χ. στην Γερμανία με πληθυσμό 85 εκατομμυρίων ανθρώπων οι μηχανικοί είναι 250.000, δηλαδή το 0,27% του πληθυσμού, ή στη Βρετανία σε 61 εκατομμύρια πληθυσμού 210.000 μηχανικοί, δηλαδή το 0,35%.

Ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για «στρεβλή συντεχνιακή λογική της κυβέρνησης» και «ισοπέδωση της αξιοκρατίας βάσει της λογικής του παλαιοκομματισμού». Η αντιπρύτανης του ΕΜΠ από την πλευρά της κυρία Τόνια Μοροπούλου αναφέρει ότι οδηγούμαστε σε υποβάθμιση της παραγωγής στην κατασκευή των δημόσιων και ιδιωτικών έργων. «Θίγεται το δημόσιο συμφέρον, αλλά και το συμφέρον των ιδιωτών όσον αφορά την παραγωγή έργων από την πλευρά των μηχανικών και φυσικά δεν υπάρχουν πλέον εγγυήσεις ποιότητας» αναφέρει η κυρία Μοροπούλου.

Πάντως από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων κάνουν λόγο για απλή εναρμόνιση της χώρας μας σε οριζόντια ευρωπαϊκή Οδηγία που εφαρμόζεται ήδη στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή υπήρξαν αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων του πολιτικού μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του τοπογράφου θα ευνοήσει τους απόφοιτους των κολεγίων.

ΔΟΛ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ