2014-04-03 10:15:21
Φωτογραφία για Συμφωνούν με την Ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας οι ΗΠΑ;
 Ντάρια Λιουμπίνσκαγια, Άννα Φεφέλοβα

Οι διεθνολόγοι πιστεύουν ότι οι βάσεις για την έναρξη ενός εποικοδομητικού ρωσο-αμερικανικού διαλόγου για την Ουκρανία, τέθηκαν στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Λαβρόφ και Κέρι, προ ημερών στο Παρίσι. Τι θα ακολουθήσει στο εξής;

Ομοσπονδία και Συνομοσπονδία

Το ενιαίο κράτος και η ομοσπονδία είναι δύο μορφές κρατικής κυριαρχίας. Μέρος ενός ενιαίου κράτους είναι μόνο διοικητικές - εδαφικές μονάδες, οι οποίες δεν έχουν την ιδιότητα της κρατικής οντότητας. Σε αυτή την περίπτωση, οι ανώτατες κυβερνητικές αρχές, το δικαστικό σύστημα και το Σύνταγμα είναι τα ίδια για ολόκληρη τη χώρα. Στην ομοσπονδία υπάρχουν αυτοδιοικούμενες μονάδες και δύο συστήματα διοικητικών οργάνων (ομοσπονδιακές αρχές και όργανα εξουσίας των υποκειμένων της ομοσπονδίας).

Μόσχα και Ουάσινγκτον συμφώνησαν να συνεργαστούν από κοινού με την “κυβέρνηση” του Κιέβου, για να διασφαλίσουν τον σεβασμό και την τήρηση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, τον αφοπλισμό των προβοκατόρων, την εφαρμογή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και τη διεξαγωγή εκλογών.


Σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι ΗΠΑ συμμερίζονται την άποψη της Ρωσίας για την ανάγκη ομοσπονδοποίησης της χώρας. Ωστόσο, ο Τζον Κέρι υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να καθορίσουν οι ίδιες τους δρόμους που θα ακολουθήσει η Ουκρανία. Πάντως, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Λαβρόφ, ο Κέρι συμφώνησε με την άποψη, ότι η Ουκρανία θα σωθεί μόνο από τη ομοσπονδοποίηση της χώρας: «Συζητήσαμε τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, την οποία υποστηρίζουμε σαν ενέργεια μαζί με τους αμερικανούς», είπε. «Ναι, είμαστε πεπεισμένοι, ότι η ομοσπονδοποίηση είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό της Συνταγματικής μεταρρύθμισης. Επειδή το πιο κρίσιμο θέμα είναι να διασφαλιστεί η ενότητα της Ουκρανίας μέσα από το σεβασμό των συμφερόντων όλων, χωρίς εξαίρεση των περιοχών αυτής της χώρας».

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του Κέντρου ρωσο-αμερικανικών σχέσεων του Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Πάβελ Ποντλέσνι, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ενημερωτική ιστοσελίδα Pravda.ru, είπε: «Η Δύση αρχίζει σταδιακά να κατανοεί την πολυπλοκότητα των γεγονότων που συνέβησαν στην Ουκρανία και τη θέση της Ρωσίας. Άλλος δρόμος εκτός από την ομοσπονδοποίηση, για τη διατήρηση της Ουκρανίας, δεν υπάρχει». Ο ίδιος πάντως, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν είχε ακόμη ξεφύγει από το χείλος του γκρεμού.   Η κατάσταση εκεί, είπε, είναι ακόμη πολύπλοκη και η Ρωσία δεν μπορεί να εγγυηθεί τη μη στρατιωτική παρέμβαση. «Η Ρωσία δεν μπορεί να δώσει μια τέτοια εγγύηση, γιατί μία από τις εκδοχές για τις περαιτέρω εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι η πιθανή κατάρρευση της. «Η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε μελλοντικό σενάριο για την Ουκρανία», ανέφερε ο εμπειρογνώμονας. 

Κοινά βήματα σε τεντωμένο σκοινί

Η Συνομοσπονδία είναι μια ένωση κρατών που διατηρούν την κυριαρχία τους, αλλά έχουν παραχωρήσει μέρος των αρμοδιοτήτων τους στις κοινές αρχές για την επίτευξη συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών στόχων. Σε αντίθεση με την ένταξη σε μία ομοσπονδία, ένα κράτος μπορεί να είναι μέλος πολλών συνομοσπονδιών ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τον κ.Λαβρόφ, η μη προγραμματισμένη συνάντηση (30 Μαρτίου) με τον αμερικανό ομόλογό του που διεξήχθη μετά από την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των ηγετών των δύο κρατών, ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική. «Κάναμε εντατικές διαβουλεύσεις, κυρίως πάνω σε θέματα που αφορούν στην κρίση στην Ουκρανία», είπε ο Λαβρόφ. «Εκφράστηκαν αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με τις αιτίες της κρίσης, αλλά συμφωνήσαμε πάνω στην ανάγκη αναζήτησης κοινών σημείων για τη διευθέτηση της κατάστασης», είπε. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε κάποια σημεία από το κοινό έγγραφο που συντάχθηκε μετά τη συνάντηση λέγοντας: «Έχουμε συμφωνήσει να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, δηλαδή με τον ουκρανικό λαό, για να διασφαλίσουμε την εφαρμογή τέτοιων μέτρων προτεραιότητας, όπως είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των γλωσσικών δικαιωμάτων, ο αφοπλισμός των προβοκατόρων- «ακτιβιστών», η πραγματοποίηση των Συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών κάτω από την παρουσία διεθνών παρατηρητών που θα επιβλέπουν αντικειμενικά τη διαδικασία».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι Ρωσία και ΗΠΑ, για πρώτη φορά από την αρχή της ουκρανικής κρίσης, κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινά βήματα για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Ο Ίγκορ Ιστόμιν, του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), σημείωσε μιλώντας στην RBTH, ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις των Λαβρόφ και Κέρι δείχνουν μια απόσβεση της δυναμικής ρητορικής, μια τάση κατευνασμού των σκληρών θέσεων και σηματοδοτούν την έναρξη του διαλόγου. Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επικεντρωμένες να μην επιτρέψουν να κλιμακωθεί η ένταση και φτάσει η κατάσταση στα άκρα», είπε. Ωστόσο, επέστησε την προσοχή στο γεγονός, ότι η πορεία των μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τη Ρωσική Ομοσπονδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από το τι θα συμβεί στην ίδια την Ουκρανία: «Τα γεγονότα στην Ουκρανία έχουν τις δικές τους πολιτικές δυναμικές, υπάρχουν σοβαροί πολιτικοί παίκτες στη χώρα».

ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνούς Πολιτικής της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής, Αντρέι Σούζνταλτσεφ, είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Kommersant FM», ότι «το ίδιο το γεγονός της έναρξης του ρωσο-αμερικανικού διαλόγου, είναι από μόνο του πολύ σημαντικό. Τώρα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της αντίδρασης του Δυτικού κόσμου, των ΗΠΑ και της ΕΕ, στο δημοψήφισμα στην Κριμαία και στην ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία. Δοκιμάστηκαν διάφορες μορφές κυρώσεων, η Δύση επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι δεν αντιδρούμε σε αυτές, καθώς και ότι οι επιπτώσεις των κυρώσεων στη Ρωσία αποδείχθηκαν αρκετά υποτονικές», εξήγησε ο καθηγητής. «Τώρα, αρχίζει η αναζήτηση λύσεων και προφανώς θα εμφανιστεί κάποιος οδικός χάρτης για την έξοδο από την κρίση. Αυτό, είναι φυσικά, καλύτερη εξέλιξη από οποιαδήποτε αντιπαράθεση», κατέληξε.

Ο Αλεξέι Αρμπάτοφ, πολιτικός επιστήμονας και μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, σημείωσε σε συνέντευξή του στη RBTH, ότι «οι συνομιλίες Λαβρόφ και Κέρι ήταν εποικοδομητικές, παρά την ατμόσφαιρα ενός γενικού σκεπτικισμού». Σύμφωνα με τον ίδιον, το δεδομένο ότι Ρωσία και ΗΠΑ μιλούν ήδη για την ομοσπονδοποίηση, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, για τη διεξαγωγή νόμιμων εκλογών και τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, σημαίνει ότι η βάση για περαιτέρω διάλογο έχει τεθεί και τώρα «μπορούμε να αρχίσουμε να συγκλίνουμε». Ο Αρμπάτοφ, ωστόσο, σημειώνει ότι είναι δύσκολο να πει κανείς εκ των προτέρων, αν θα μπορέσουν οι εκπρόσωποι των δύο χωρών να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα. «Νομίζω ότι είναι δυνατόν να προχωρήσει αποτελεσματικά ο διάλογος, αν δοθεί η κατάλληλη πολιτική ώθηση».

H Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ