2014-04-05 01:05:04
Φωτογραφία για Εναλλακτικές λύσεις με νέες προσκλήσεις μελετούν στο ΥΠΑΝ για την υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης 7.000 ανέργων του ΕΛΓΟ
Σε κομβικό σημείο βρίσκονται - σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου - οι συζητήσεις μεταξύ ΕΛΓΟ - Δήμητρα και Υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με το αν θα μπορέσει ο Οργανισμός του ΥπΑΑΤ να υλοποιήσει το πρόγραμμα κατάρτισης 7.000 ανέργων και 1.500 αυτοαπασχολούμενων και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα σε οκτώ Περιφέρειες της χώρας. Πηγές του ΑγροΤύπου από τον ΕΛΓΟ αναφέρουν ότι το θέμα απασχολεί για ακόμα μια φορά το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, που συνεδριάζει, την Παρασκευή, 4 Απριλίου, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί ίσως η κρισιμότερη συνάντηση μεταξύ της Διοίκησης του ΕΛΓΟ και Υπηρεσιακών Παραγόντων του ΥΠΑΝ.

Καλά πληροφορημένες πηγές του ΑγροΤύπου αναφέρουν επίσης ότι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΝ μελετούν ήδη εναλλακτικά σενάρια, σε περίπτωση που ο ΕΛΓΟ δεν μπορέσει να ανταποκριθεί.

Διαπιστευμένες δομές

Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά πρώτος ο ΑγροΤύπος, το τελευταίο πρόβλημα που έχει προκύψει μετά από τον Σεπτέμβριο, όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο: «Αναβάθμιση επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω κατάρτισης στον πρωτογενή τομέα», έγκειται στο γεγονός ότι το 50% των καταρτίσεων θα πρέπει να γίνει σε «διαπιστευμένες δομές» (ύψους 20 εκατ. ευρώ) του Οργανισμού. Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα ωστόσο δεν έχει καμία διαπιστευμένη δομή (η διαδικασία διαπίστευσης μόλις ξεκίνησε). Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ, αναφερόμενος στην γραφειοκρατία της διαδικασίας (σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο), μας έκανε γνωστό ότι αυτό το διάστημα, η διαδικασία συγκρότησης «διαπιστευμένων δομών» είχε κολλήσει στην… πυρασφάλεια, αρμοδιότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα ανατέθηκε στον Οργανισμό τον Μάιο του 2013 και από τότε δεν έχει υλοποιηθεί.

Δύο τα εναλλακτικά σενάρια

Λύσεις μπορούν να βρεθούν – διαβεβαιώνουν τον ΑγροΤύπο – κύκλοι του ΥΠΑΝ για να μην χαθεί το πρόγραμμα. Το πρώτο εναλλακτικό σενάριο είναι ότι μπορεί να επαναληφθεί μια νέα πρόσκληση, στην οποία εκτός από μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς να μπορούν να ενταχθούν και άλλοι, οι οποίοι διαθέτουν τις απαραίτητες δομές. Το δεύτερο σενάριο είναι να εκδοθεί επίσης μια νέα πρόσκληση, στην οποία να μην απαιτούνται διαπιστευμένες δομές, έτσι ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει ξανά ο ΕΛΓΟ - Δήμητρα και να επανεξεταστεί η προσφορά του.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργους/ες, που διαθέτουν κάρτα ανεργίας και σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενους/ες (μέλη αγροτικών συνεταιρισμών) και υποαπασχολούμενους/ες στον αγροτικό τομέα με προϋπόθεση:

α) να έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα και

β) το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους να μην υπερβαίνει το αντίστοιχο όριο της φτώχειας, ανάλογα με τον αριθμό των οικογενειακών μελών, όπως αυτό ορίζεται κατ’ έτος από την ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτικά οι Περιφέρειες που προβλέπεται να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα είναι οι εξής:

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Έβρος, Ξάνθη, Ροδόπη, Καβάλα, Δράμα

Θεσσαλίας: Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Τρίκαλα

Ηπείρου: Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα

Ιονίων Νήσων: Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα

Δυτικής Ελλάδας: Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία

Πελοποννήσου: Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία

Βορείου Αιγαίου: Λέσβος, Λήμνος, Σάμος, Ικαρία, Χίος

Κρήτης: Ηράκλειου, Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου
agrotypos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ