2014-04-07 11:14:08
Φωτογραφία για Ηλεία: Πόσοι θα κατέβουν τελικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Συνεχίζεται η σταδιακή ανακοίνωση υποψηφίων συμβούλων από τις Δημοτικές και Περιφερειακές παρατάξεις (πλην μιας εξαίρεσης στην Ηλεία, ο νυν Δήμαρχος Πηνειού και εκ νέου υποψήφιος, Αλέξης Καστρινός, που εδω και καιρό έχει ανακοινώσει ολόκληρο το ψηφοδέλτιο).

Μια διαδικασία που εντάσσεται, είτε στην (πρόσκαιρη τις περισσότερες φορές) δημιουργία κλίματος, αλλά και στο «σπάσιμο νεύρων» των αντιπάλων, από την άλλη, όμως, προδίδει ότι κανένας υποψήφιος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης, δεν είναι ακόμα σε θέση να ανακοινώσει ολοκληρωμένο ψηφοδέλτιο.

Αυτό είναι όμως, και εύλογο και εξηγήσιμο: Πρώτον, υπάρχει ακόμα χρόνος (τυπικά τουλάχιστον, αρκετός...) και δεύτερον, εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη υπόθεση η συγκρότηση πλήρων, και ταυτόχρονα "μάχιμων" και αξιόλογων ψηφοδελτίων, αφενός λόγω του μεγάλου αριθμού συμβούλων που απαιτείται και αφετέρου γιατί υπάρχει γενική απροθυμία.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάζονται αυτή τη φορά στην εύρεση υποψηφίων να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων στα τοπικά συμβούλια. Αφού εκεί η απροθυμία εμφανίζεται μεγαλύτερη (κι εννοούμε μεγαλύτερη, κι από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και σε σχέση με τα αστικά κέντρα) Οι επαφές και οι συνεχείς συναντήσεις με στόχο την συγκρότηση ψηφοδελτίου σε κάθε μέρος των Δήμων, είναι κι αυτό το διάστημα, στην καθημερινή ...ρουτίνα της προεκλογικής περιόδου των υποψηφίων.

Ποιούς και τι ψάχνουν

Περιττό να τονιστεί κι ότι μέσα στις καθημερινές διεργασίες, δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι που αλλάζουν παράταξη από τη μια στιγμή στην άλλη, είτε γιατί δέχονται πιέσεις, είτε γιατί δέχονται καλύτερες «προσφορές», αφού αρκετές θέσεις βρίσκονται σε ... "ανοικτή διαβούλευση"...

«Γη και ύδωρ» δίνουν οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι για να καταφέρουν να στελεχώσουν τους συνδυασμούς τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Η μάχη πράγματι έχει επικεντρωθεί στον τομέα αυτό, και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτές τις μέρες.

* Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε διάφορα σημεία ταυτόχρονα. Όπως:

- Στον προσεταιρισμό ήδη δοκιμασμένων στελεχών της αυτοδιοίκησης, που έχουν αποδείξει (και) τη δυνατότητά τους να φέρνουν ψήφους.

- Σε νέα πρόσωπα που θα μπορέσουν να εκφράσουν τη διαφαινόμενη τάση της κοινωνίας για "αλλαγές, ανανέωση, κ.τ.λ.".

- Σε γυναίκες, για να καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός που ζητείται από το νόμο (αναφερθήκαμε και στο παραπάνω θέμα)

Και στους τρεις αυτούς π.χ. τομείς, υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα για κάποιους από τους υποψήφιους επικεφαλείς...

* Ενώπιον αυτής της καταστάσεως (αλλά και για άλλους λόγους) είναι ακόμα νωρίς για να αποκρυσταλλώσει κανείς ΟΡΙΣΤΙΚΗ άποψη για το πόσοι τελικά από όσους υποψήφιους Δημάρχους θα κατέβουν τελικά στις εκλογές, σε κάθε Δήμο. Ακόμα κι από κάποιους που έχουν ήδη δηλώσει (ακόμα κι από καιρό) τη σχετική πρόθεση τους!

Ενω, σαφώς χρειάζεται και κάποιο διάστημα ακόμα (ανά περιοχές γίνεται και μεγαλύτερο των δυο εβδομάδων...) για να κριθεί με σχετική έστω ασφάλεια, η δυναμική των συνδυασμών, καθώς κι η ανταπόκριση που βρίσκουν στο εκλογικό σώμα.

* Οι εκπλήξεις, πάντως, θα συνεχίσουν να παραμονεύουν παντού, για διάφορους λόγους.

Όπως ότι, α) κατά κανόνα οι Ελληνες (ψηφοφόροι γενικότερα) περισσότερο καταψηφίζουν παρά υπερψηφίζουν,

β) θα μετρήσουν πολύ τα ψηφοδέλτια στην τελική μορφή τους στις τοπικές κοινωνίες, όπως και ακόμα οι "καραμπόλες" αν κάποιοι από τους νυν υποψήφιους, δεν κατέβουν τελικά (όπως ήδη γίνεται σε κάποιους Δήμους),

γ) γιατί πολλοί ψηφοφόροι, για ευνόητους λόγους, δεν επιθυμούν να εκδηλωθούν «καθαρά και ξάστερα». Και άλλα σχετικά...

Πηγή: iliaoikonomia
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ