2014-04-08 21:08:04
Φωτογραφία για Ε. Ρούμπιν: Έτος ιστορικής προόδου για το Κυπριακό
Πολύ πολύ καλή χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν, λέγοντας ότι του εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας και την ισχυρή υποστήριξη της χώρας του για τη δέσμευση των δύο ηγετών και των δύο κοινοτήτων για να προχωρήσει η διαδικασία προς μια διευθέτηση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ρούμπιν εξέφρασε επίσης – όπως είπε – την ετοιμότητα και τη δέσμευση των ΗΠΑ να κάνουν ό,τι μπορούν για να δουν αυτή τη διαδικασία να επιτυγχάνει και να βοηθήσουν στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Με άλλα λόγια να βοηθήσουμε να γίνουν πραγματικά τα οφέλη από μια διευθέτηση και στις δύο κοινότητες. Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι αυτό θα είναι το έτος μιας ιστορικής προόδου και είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε το ρόλο μας υποστηρίζοντάς την».


Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα της Αμμοχώστου, ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε «δεν υπεισερχόμαστε σε λεπτομέρειες. Αυτό, πιστεύω, είναι θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών. Μιλούμε γενικά για τη στήριξή μας όχι μόνο στη διαδικασία αλλά και για τα μέτρα εκείνα που θα βοηθήσουν να φανεί ότι υπάρχει πρόοδος και στις δύο κοινότητες».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η Αμμόχωστος είναι το κλειδί, απάντησε ότι δεν είναι αυτοί που θα το πουν, αλλά οι δύο ηγέτες που θα αποφασίσουν.

Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι προσδοκίες του όσον αφορά το νέο αυτό γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών, ο κ. Ρούμπιν είπε ότι πιστεύει πως οι δύο ηγέτες είχαν μια καλή συνάντηση μεταξύ τους και οι διαπραγματευτές έχουν δηλώσει ότι θέλουν να επιτευχθεί ταχεία πρόοδος. «Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η περίοδος που μπορεί αυτό να γίνει εφικτό. Ελπίζουμε ότι θα αδράξουν την ευκαιρία, ελπίζουμε ότι αν υπάρξουν δυσκολίες, θα τις ξεπεράσουν. Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει το όραμα για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση για ένα επανενωμένο νησί».

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διαδικασία με ένα χρονοδιάγραμμα, ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ είπε ότι η δομή, ο χρόνος και όλα αυτά είναι κάτι που αφορά τους ηγέτες και τις δύο κοινότητες. Οι ΗΠΑ, συνέχισε, πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη για ταχεία πρόοδο τώρα και ότι «αυτή είναι η χρονιά κατά την οποία θα είναι πιθανόν να κινηθούμε γρήγορα. Αυτό είναι που στηρίζουμε. Δεν αφορά εμάς να πούμε εάν πρέπει να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα ή οτιδήποτε άλλο, οι πλευρές πρέπει να έχουν άποψη γι’ αυτό».

Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι η κατάσταση στην Ουκρανία κάνει πιο επείγουσα μια λύση στην Κύπρο, ο κ. Ρούμπιν χαρακτήρισε την κατάσταση εκεί πολύ ανησυχητική, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο όσον αφορά τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων, της ειρήνης και της σταθερότητας. «Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτό που η Κύπρος προσφέρει τώρα στον κόσμο είναι ένα θετικό όραμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη συμφιλίωση, μέσω διαπραγμάτευσης, μέσω συμβιβασμού με όραμα για ένα καλύτερο μέλλον». “Νομίζω ότι η Κύπρος μπορεί να είναι αυτό το μοντέλο και αυτό το όραμα συμμερίζομαι”, κατέληξε.
sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ