2014-04-09 01:18:05
Φωτογραφία για Κύπρος: Μετά το Πάσχα η συζήτηση για την πρώτη κατοικία
Κέρδισε χρόνο η Κυβέρνηση με την αναβολή της παραπομπής στην Ολομέλεια της Βουλής της επίμαχης ενοποιημένης πρότασης του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ για την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Η απόφαση για αναβολή της πρότασης των δύο κομμάτων λήφθηκε στη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ανατρέποντας την προηγούμενη απόφαση.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση ετοιμάζει δύο νομοσχέδια το ένα προερχόμενο από το υπουργείο Οικονομικών και το άλλο από το υπουργείο Εσωτερικών προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πάντως τα κόμματα χθες διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αλληλοκατηγορίες. Το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους κινδύνους που θα προκληθούν στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της νέας διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο και ψήφισαν υπέρ της αναβολής. Αντίθετα, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ τήρησαν αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί, όπως υποστήριξαν, η Επιτροπή έλαβε επί του θέματος απόφαση την περασμένη Παρασκευή. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν κατέθεσαν τις τροπολογίες τους επί της πρότασης νόμου με στόχο να ενισχυθεί η θέση τους για την ανάγκη συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια.


Παράλληλα ζητούν την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής και προειδοποιούν πως θα θέσουν το ζήτημα στη σύσκεψη των αρχηγών. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η σύσκεψη των αρχηγών δεν μπορεί να αλλάξει την απόφαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ωστόσο οι εισηγητές δεν αποκλείεται κατά την Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης να ζητήσουν επαναφορά της πρότασης, με το Σώμα να έχει τον τελικό λόγο. Για το θέμα αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η ανατροπή του σκηνικού ξεκαθαρίστηκε από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης της επιτροπής, όταν το ΔΗΚΟ ξεκαθάρισε τη θέση του για αναβολή.

Ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του συναινεί στην αναβολή της συζήτησης της επίμαχης πρότασης ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η κατάθεση νομοσχεδίων ή προτάσεων νόμων, παραμονές εκλογών, είναι επικίνδυνες και διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει η συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια να αναβληθεί.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, υπογράμμισε πως το κόμμα του συμφωνεί για προστασία της κύριας κατοικίας αλλά διαφωνεί με την πρόταση νόμου. Για να ρυθμιστεί το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, σημείωσε, θα πρέπει να ετοιμαστούν και να ψηφιστούν τα νομικά πλαίσια για τον διαμεσολαβητή και τη φερεγγυότητα, και διερωτήθηκε πώς θα ψηφιστεί η συγκεκριμένη πρόταση νόμου εάν δεν υπάρχουν αυτά τα πλαίσια.

Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ σε κάποιο στάδιο της συνεδρίασης, ζήτησαν να παραστεί και να προεδρεύσει της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Βουλής και ισχυρίστηκαν ότι έγινε εξωθεσμική παρέμβαση στη Βουλή από την κ. Γιωρκάτζη. Η πρόταση νόμου θα συζητηθεί μετά το Πάσχα, ενώ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ δεν αποκλείεται να επιμένουν για συζήτηση του θέματος μετά τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, υποστήριξε ότι «έπεσαν οι μάσκες», επισημαίνοντας πως κάποιοι βουλευτές παρεξήγησαν τον ρόλο τους. Όπως υποστήριξε, βουλευτές αντί να είναι εκπρόσωποι των 300 χιλιάδων πολιτών μετατράπηκαν σε εκπρόσωπους 25 επιχειρηματιών οι οποίοι χρωστούν στις τράπεζες €6 δισ.

Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ ότι επικαλούνται τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα για να αναβληθεί και ίσως να αποτραπεί η ψήφιση της πρότασης από τη Βουλή, τονίζοντας πως «αυτή η συμπαιγνία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ που παρακολουθήσαμε σήμερα στη Βουλή ανατρέπει τα δημοκρατικά δρώμενα».
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ