2014-04-09 13:43:06
Φωτογραφία για Στο 4% των κρουσμάτων, η ανθεκτική ή πολυανθεκτική φυματίωση στην Ελλάδα
Ο πρόεδρος και τα μέλη της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος διοργανώνουν... ημερίδα με θέμα την Φυματίωση στο ξενοδοχείο MET HOTEL, στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 12 Απριλίου, από τις 10.00 έως τις 14.00.

Λόγω της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων φυματίωσης, εκλεκτός καλεσμένος θα είναι ο Καθηγητής GB Migliori, Υπεύθυνος του τμήματος Φυματίωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ραγδαία είναι τα κρούσματα φυματίωσης στην χώρα μας μετά την επανεμφάνιση της «ξεχασμένης» νόσου.

Η αδυναμία έγκαιρης εξεύρεσης δραστικών φαρμάκων και οι δυσχέρειες αντιμετώπισης των περιστατικών ανασφάλιστων ατόμων είναι δύο από τις βασικές αιτίες που η Ελλάδα κατέχει άλλη μία «μαύρη» πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο μέσος όρος ανθεκτικής φυματίωσης στις χώρες - μέλη είναι 1% ενώ ακόμη και η εκτός της Ε.Ε. Σερβία βρίσκεται στο 1,2%.


Ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα

Το κόστος ίασης της φυματίωσης θα κόστιζε λιγότερα χρήματα στο κράτος αν προχωρούσε στην προμήθεια ειδικού μηχανήματος και στη δημιουργία ειδικού διαμορφωμένου χώρου νοσηλείας.

Για παράδειγμα :

Απλή φυματίωση : 30 ευρώ μηνιαίως επί 6 μήνες το ελάχιστο

Ανθεκτική φυματίωση : 2500 ευρώ μηνιαίως από ένα έως και δύο χρόνια

Πολυανθεκτική φυματίωση : 5000 ευρώ μηνιαίως για άγνωστο χρονικό διάστημα ίασης.

Όλα αυτά θα ήταν διαφορετικά αν οι δύο βασικές ανάγκες τόσο της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΑΠΘ όσο και της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΣΥ του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», καλύπτονταν από α) το μηχάνημα με την τεχνολογία Xpert MTB/RIF, η οποία επιτρέπει τη γρήγορη και εύκολη ανίχνευση του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης και της αντοχής του στη ριφαμπικίνη (κόστος περίπου 50.000 ευρώ) και β) από τη διαμόρφωση σε προϋπάρχοντες χώρους του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» Μονάδας προστατευμένης/ ειδικής νοσηλείας

Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί πως κρούσματα γενικής φυματίωσης εμφανίζονταν δύο με τρία ολόκληρη τη χρονιά και σήμερα εμφανίζονται δύο με τρία ανά εφημερία !

Το 2013 σε χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου μας διαπιστώθηκε μόλυνση δύο μελών του προσωπικού με φυματίωση από νοσηλευόμενο ασθενή που έπασχε από ενεργό νόσο μη διαγνωσμένη μέχρι τότε. Καθώς τα κρούσματα πληθαίνουν είναι φανερό ότι η ανάγκη για έλεγχο εργασιακών χώρων θα αυξάνει συνεχώς.

Με δεδομένο ότι το 2013 υπήρξε δραματική ελάττωση σε πνευμονολογικά κρεβάτια και ότι το Νοσοκομείο μας αποτελεί κέντρο υποδοχής ανθεκτικών και πολυανθεκτικών μορφών φυματίωσης από όλη τη Β. Ελλάδα, πύλη εισόδου μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών από χώρες με υψηλή επίπτωση των προαναφερομένων μορφών φυματίωσης, θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν χώροι απομόνωσης εξοπλισμένοι με κατάλληλοι τεχνολογία εφαρμογής αρνητικής πίεσης, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μετάδοσης των πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης στο προσωπικό και τους άλλους ασθενείς.

Για οποιαδήποτε επικοινωνία :

Καθηγητής Κ. Ζαρογουλίδης MD, PhD, FCCP 

Αν. Καθηγητής Ι. Κιουμής, MD, PhD
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ