2014-04-09 13:43:21
Φωτογραφία για FT : Η συνταγή Πούτιν για την καταστροφή ενός κράτους
του Stefan Wagstyl

Ο Ρώσος πρόεδρος παραδίδει ζωντανό μάθημα για το πώς καταστρέφεται ένα κράτος. Κρατάει τέσσερις μοχλούς -πολιτική, οικονομία, διπλωματία, πόλεμο- και τους χειρίζεται με τελικό στόχο την απόλυτη αποσταθεροποίηση.

Σε κάποιο επίπεδο, αυτό που συμβαίνει αυτήν την εβδομάδα στις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας είναι βαθιά μπερδεμένο. Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να ανακαταλάβουν κυβερνητικά κτίρια στις πόλεις Ντόνιετσκ, Χάρκοβο και Λουγκάνσκ τις οποίες είχαν καταλάβει στις αρχές της εβδομάδας άγνωστοι φιλορώσοι διαδηλωτές. Ποιος είναι εναντίον ποιου; Ποιος έχει τον πραγματικό έλεγχο της περιοχής;

Πάντως σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως ξεκάθαρο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδίδει ένα ζωντανό μάθημα για το πώς μπορούμε να καταστρέψουμε ένα κράτος.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει τέσσερις βασικούς μοχλούς στη διάθεσή του: την εσωτερική πολιτική παρέμβαση, την οικονομική πίεση, τη διπλωματία και την απειλή πολέμου.

Κατά καιρούς, συμπεριφέρεται σαν να οδηγεί μια μπουλντόζα κατευθείαν στη Χρυσή Πύλη του Κιέβου. Άλλες φορές γίνεται πιο διακριτικός, όπως πιλότος drone ακριβείας, που έχει αποστολή να πετυχαίνει μια λάμπα του δρόμου κάθε φορά.

Όμως ο τελικός στόχος είναι ίδιος: να σταματήσει να υπάρχει η Ουκρανία ως χώρα με πραγματικά ανεξάρτητη εθνική κυριαρχία.

Περισσότερα πατήστε Euro2Day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ