2014-04-11 14:46:05
Φωτογραφία για Η ουτοπική διαβίωση που ορίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης για τους δανειολήπτες
Τουλάχιστον προκλητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επιλογή των όρων με τους οποίους η κυβέρνηση περιγράφει το νέο... ολοκληρωτικό καθεστώς που επιβάλλει στους δανειολήπτες για το πώς θα ζουν.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης όρισε χθες τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» με βάση τις οποίες θα γίνονται οι ρυθμίσεις δανείων από 1.1.2015. Το Υπουργείο τελικώς απέφυγε να αναφερθεί σε δαπάνες «αξιοπρεπούς» διαβίωσης, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει, διότι γνωρίζει πλέον ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες ζουν χωρίς αξιοπρέπεια, εξαιτίας της ανέχειας και της ανεργίας που αντιμετωπίζουν.

Μάλιστα, το Υπουργείο Ανάπτυξης, μιλάει για διαβίωση, δηλαδή για τον τρόπο με τον οποίο ζει κάποιος, ενώ ουσιαστικά οι Έλληνες πασχίζουν να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους, δηλαδή τη διατήρηση στη ζωή παρά τις αντίξοες συνθήκες (για ζωντανό οργανισμό).

Το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει επαφή με τον τρόπο που διαβιώνουν οι πολίτες. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο αφενός να αποσυμφορήσει τα δικαστήρια στα οποία συχνά προσφεύγουν οι οφειλέτες κάνοντας χρήση του «νόμου Κατσέλη» και αφετέρου να καταστεί πολύ μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού χρέους βιώσιμο.


Στο ποσό των 1.347 ευρώ μηνιαίως για μια τετραμελή οικογένεια ορίστηκε το ποσό των βασικών εύλογων δαπανών διαβίωσης, οι οποίες θα αποτελούν τον «μπούσουλα» από την 1η Ιανουαρίου 2015 για τη ρύθμιση των δανείων, όχι μόνο στεγαστικών, αλλά και καταναλωτικών και επιχειρηματικών. Με άλλα λόγια, το ποσό της μηνιαίας δόσης στην περίπτωση των «κόκκινων» αλλά και των «πορτοκαλί» δανείων θα μπορεί να καθορίζεται με βάση το ποσό που περισσεύει όταν από το εισόδημα του δανειολήπτη αφαιρεθούν οι δαπάνες για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής του.

Το σημείο κλειδί του σχετικού σχεδίου είναι το γεγονός ότι το «κατώφλι» αυτό αφενός δεν είναι δεσμευτικό, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς για το εξατομικευμένο προφίλ του κάθε δανειολήπτη βάσει του οποίου θα γίνεται η ρύθμιση του δανείου. Μάλιστα, μπορεί να αυξάνεται εάν προστίθενται επιπλέον κατηγορίες δαπανών, οι οποίες μπορεί να μην είναι οι απολύτως βασικές, όπως οι δαπάνες για τρόφιμα, αλλά εύλογες και δικαιολογούνται τόσο από τα δηλωθέντα εισοδήματα όσο και από τις ανάγκες διαβίωσης και της καθημερινότητας του δανειολήπτη. Εάν για παράδειγμα η εργασία κάποιου απαιτεί να βρίσκεται πολλές ώρες εκτός σπιτιού θα δικαιολογούνται επιπλέον δαπάνες μαζικής εστίασης. Όμως, αυτό ποιος θα το κρίνει; Προφανώς, η διοίκηση της τράπεζας, στην «ευγενική» ευχέρεια της οποίας θα επαφίεται να κρίνει και να αξιολογήσει ποιες δαπάνες θα είναι οι «εύλογες» για κάθε οικογένεια και κάθε δανειολήπτη.

Χωρίς να μπορεί κανείς να το προεξοφλήσει, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει, ότι οι τράπεζες επιχειρούν το πλήρες ξεζούμισμα των δανειοληπτών. Για ποιο λόγο να δείξουν τώρα ευαισθησία για τις ανάγκες τις δικές του και της οικογένειας του;

Τέσσερις ομάδες

Ο προσδιορισμός των μηνιαίων εύλογων δαπανών διαβίωσης βασίστηκε στην Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών για τα εισοδήματα και τις δαπάνες του 2012 που διενεργεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Οι δαπάνες διακρίνονται σε τέσσερις ομάδες, με την πρώτη να περιλαμβάνει τις πιο βασικές για τη διαβίωση του νοικοκυριού και επί της ουσίας αυτές που δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει το πιστωτικό ίδρυμα. Σε αυτή την πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται: διατροφή, ένδυση-υπόδηση, λειτουργικά έξοδα κατοικίας, μετακίνηση, επισκευή και συντήρηση επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, είδη οικιακής κατανάλωσης και ατομικής φροντίδας, ενημέρωση και μόρφωση, υπηρεσίες τηλεφωνίας και ταχυδρομείων, είδη και υπηρεσίες υγείας (φάρμακα αλλά όχι ιδιωτικά νοσοκομεία), οι υπηρεσίες εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί, φροντιστήρια, αλλά όχι ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), οι υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας (γηροκομεία, ιδρύματα και σχολεία για ΑΜΕΑ, βρεφονηπιακοί σταθμοί) και οι οικονομικές υπηρεσίες (αμοιβές φοροτεχνικών, συμβολαιογράφων, δικηγόρων).

Η δεύτερη κατά σειρά σημασίας ομάδα περιλαμβάνει δαπάνες για μαζική εστίαση. Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει τις δαπάνες για αγορά αυτοκινήτου, επίπλων και συσκευών. Η τελευταία από πλευράς σημασίας ομάδα περιλαμβάνει τις δαπάνες για κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καπνού, αεροπορικές μετακινήσεις, τουριστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Εκτός από τα νοσήλια για ιδιωτικά νοσοκομεία και δίδακτρα για ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εξαιρούνται και οι δαπάνες για ιδιωτική ασφάλιση υγείας και κατοικίας. Για όσους καταβάλλουν ενοίκιο και θέλουν για παράδειγμα να ρυθμίσουν ένα καταναλωτικό δάνειο (δεν έχουν δηλαδή στεγαστικό για α΄ κατοικία) στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης θα προστίθεται και το ποσό του ενοικίου.

Το μηνιαίο «κατώφλι» με βάση την 1η ομάδα δαπανών ανά κατηγορία νοικοκυριού διαμορφώνεται ενδεικτικά για ζευγάρι χωρίς παιδιά στα 906 ευρώ και αυξάνεται αναλόγως του αριθμού των παιδιών και των εξαρτώμενων ενήλικων ατόμων (βλ. πίνακα). Τα ποσά αυτά είναι μετά φόρων και αρκετά πάνω από το όριο της φτώχειας. Για παράδειγμα, το όριο της φτώχειας για τετραμελή οικογένεια είναι 999 ευρώ, ενώ το ποσό αναφοράς καθορίστηκε στα 1.347 ευρώ. Τα ποσά κάθε χρόνο θα αναπροσαρμόζονται αναλόγως των στοιχείων που προκύπτουν από τις Ερευνες Οικονομικών Προϋπολογισμών και τον πληθωρισμό.

Δυστυχώς πτωχεύουμε, και το ξέρουνε!

Απορίας άξιο είναι το γεγονός, ότι πριν από περίπου δύο μήνες, ο ίδιος ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος παραδέχθηκε οτι τέσσερις στους πέντε δεν μπορούν, αδυνατούν να αποπληρωσουν, το στεγαστικό δάνειο τους! Ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης γνωρίζει πολύ καλά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά, από τα οποία τώρα ζητά ή να πληρώσουν ή να του παραδώσουν τα κλειδιά των σπιτιών τους!

Ο κ. Προβόπουλος, σε στιγμή ειλικρίνειας, είπε όσα οι άλλοι δεν τολμούν να ομολογήσουν

Ξεπερνούν τα 3.500.000 τα "κόκκινα δάνεια", ενώ το β’ εξάμηνο του 2014 προβλέπει νέα αύξηση των κόκκινων δανείων! Πρόκειται για μία λογική εξέλιξη, δεδομένου ότι περισσότεροι από 2,4 εκατ πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας!

Η μεγαλύτερη αιτία, είναι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων. Βέβαια, εάν κάποιος κάνει μια βόλτα, στα συσσίτια που πλέον στήνονται σε όλη την Ελλάδα, θα διαπιστώσει ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος δυστυχώς! Όσο, δε, η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει όλο και πιο σκληρά μέτρα, τόσο αυτός ο αριθμός θα αυξάνεται.

Την ίδια στιγμή, είναι πρωτοφανής η επίθεση στους ηλικιωμένους, που συντηρούν με τη σύνταξη τους τα μισά ελληνικά νοικοκυριά. Με την δραματική υποβάθμιση των παροχών υγείας και την αύξηση των φόρων, η ελάχιστη σύνταξη «εξανεμίζεται» πριν καν προλάβουν να τη μοιράσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Με αυτά τα δεδομένα, ξεχάστε την όποια σκέψη μπορεί να είχατε για να ρυθμίσετε το δάνειο σας και να γλιτώσετε το σπίτι σας από τον πλειστηριασμό.

Πρώτα οι πολίτες μετά οι τραπεζίτες

Την έντονη αντίδραση του στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, εκφράζει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. Όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη στα σχέδια της πρώτα τους πολίτες και μετά τους τραπεζίτες. Ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης και αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες, και όχι επιλεκτικά σε κάποιες κατηγορίες πολιτών.

Για όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ζητά την ολική διαγραφή των χρεών που έχουν προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Επίσης, ζητά να απαγορευτούν οι κατασχέσεις από τράπεζες και Δημόσιο.

Για όσους ζουν στο όριο της φτώχειας, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος ζητά να απαγορευτεί η καταγγελία της δανειακής σύμβασης από την τράπεζα, αν δεν έχει προηγηθεί η εκκαθάριση της οφειλής από όλους του γενικούς όρους συναλλαγών. Τέλος, ζητά να οριστεί ως όριο των δόσεων των τοκοχρεωλυσίων των δανείων το 30% του πραγματικού διαθέσιμου μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη.
Danioliptes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΣΠΕΔΜ: Ωράριο Εργασίας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΣΠΕΔΜ: Ωράριο Εργασίας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ