2014-04-13 10:23:53
Φωτογραφία για Ρώσοι  Βουλευτές Ζητούν να Δικασθεί ο Γκορμπατσώφ για Προδοσία
 Ομάδα βουλευτών , κυβερνητικοί και της αντιπολίτευσης, εζήτησαν από τον  Γενικό Εισαγγελέα της Ρωσίας να διενεργήσει έρευνα των γεγονότων που οδήγησαν στον κατακερματισμό της Σοβιετικής ΄Ενωσης. Αποβλέπουν σε δίωξη του πρώην προέδρου Γκορμπατσώφ.

Σε προσφυγή που υπογράφουν δύο βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος Ενωμένη Ρωσία, δύο του Κ.Κ. και ένας του Λαϊκιστικού Κόμματος ΛΝΠΡ, οι βουλευτές επιχειρηματολογούν ότι στο δημοψήφισμα του 1991 η πλειοψηφία των σοβιετικών πολιτών είχαν αποφανθεί πως η χώρα τους έπρεπε να παραμείνει ενιαία και ότι κατά συνέπεια οι ενέργειες ορισμένων κορυφαίων αξιωματούχων ήσαν παράνομες.

Τονίζουν επίσης ότι τον Νοέμβριο του 1991, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της ΕΣΣΔ είχε κινήσει ποινική διαδικασία κατά του προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, αλλά έκλεισε τον γάκελο την επομένη κατόπιν πιέσεων «άνωθεν».

Κατά τους συντάκτες του κειμένου ( και τους εισαγγελείς του 1991) ο Γκορμπατσώφ βαρύνεται προσωπικά για την σύσταση του Συμβουλίου της Επικρατείας της ΕΣΣΔ, του νέου σώματος, το οποίο δεν προβλεπόταν από το Σοβιετικό Σύνταγμα και το οποίο ωστόσο ανέλαβε την ευθύνη να αποφασίσει για την απόσχιση των Βαλτικών δημοκρατιών
. Οι συντάκτες της προσφυγής προσθέτουν ότι για εγκλήματα αυτής της βαρύτητας δεν ισχύει παραγραφή και ότι ο ίδιος ο Γκορμπατσώφ δεν απολαμβάνει τώρα κανενός είδους ασυλία.

Σε δηλώσεις του στην λαϊκής κυκλοφορίας εφημερίδα Ιζβέστια, ο Γιεβγένη Φοντόρωφ, ένας από τους βουλευτές που κινούν την υπόθεση, δήλωσε ότι η διεξοδική έρευνα των γεγονότων του 1991, θα αναδείξει « την ορθή ιστορική και πολιτική εικόνα» και θα οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα, τα οποία- κατά την γνώμη του- θα ενθαρρύνουν τα « εθνικο- απελευθερωτικά κινήματα» σε τέως σοβιετικές δημοκρατίες.

Ο βουλευτής Μιχαήλ Ντεκτυαριώφ δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθεί έρευνα και να αποκατασταθεί η πλήρης αλήθεια για τα γεγονότα του 1991, επειδή σ’ αυτά βρίσκονται οι ρίζες όσων επακολούθησαν στον μετα-σοβιετικό χώρο, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής βίαιας κρίσης στην Ουκρανία. «΄Ανθρωποι στο Κίεβο πέθαναν και θα εξακολουθήσουν να πεθαίνουν εξ αιτία εκείνων στο Κρεμλίνο που αποφάσισαν τότε να διαλύσουν τη χώρα», δήλωσε στην Ιζβέστια.

Ο Γκορμπατσώφ εσχολίασε τις εναντίον του κατηγορίες ως «ανοησίες» και απόπειρες των κατηγόρων του να προκαλέσουν την προσοχή του κοινού.

Ευρασιατική Επιθεώρηση 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ