2014-04-13 14:54:09
Φωτογραφία για Απόλυτη κατάνυξη στο Πάσχα της Σκιάθου
Η κατανυκτική ατμόσφαιρα, η ευλάβεια, ο αναστοχασμός τις άγιες μέρες του Πάσχα καθιστούν την ανθομύριστη Σκιάθο, γνωστή από τις διηγήσεις του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, έναν ξεχωριστό προορισμό.

Τα φρεσκοασπρισμένα σπίτια, τα πέτρινα σοκάκια, ο κοσμοπολίτικος αέρας, οι μυρωδιές των λουλουδιών, η ένταση της φύσης ισορροπούν γλυκά το μελαγχολικό συναίσθημα της Μεγάλης Εβδομάδας και τον πένθιμο χτύπο από τις καμπάνες των εκκλησιών.

Αξίζει να επισκεφτείτε το νησί των Σποράδων και να ακολουθήσετε ευλαβικά το κατανυκτικό τελετουργικό, που ακολουθεί απαρέγκλιτα το αγιονορείτικο τυπικό καθ' όλη την ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης. Συγχρόνως θα έχετε πραγματοποιήσει μια γλυκιά απόδραση σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον.

Μεγάλη Πέμπτη

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, της ημέρας του Μυστικού Δείπνου, όλοι οι πιστοί προσέρχονται στην εκκλησία για να κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, ενώ αμέσως μετά ξεκινά το βάψιμο των κόκκινων αβγών, το ζύμωμα των τσουρεκιών και των κουλουριών.


Τα παιδιά του νησιού γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι κρατώντας καλαμένιους σταυρούς στολισμένους με δενδρολίβανο, βιολέτες, τριαντάφυλλα, κρίνα και παπαρούνες και τραγουδούν τα κάλαντα ζητώντας φιλοδωρήματα.

Μεγάλη Παρασκευή

Τη Μεγάλη Παρασκευή, στην κορύφωση του θείου δράματος, οι γυναίκες και τα παιδιά πηγαίνουν νωρίς το πρωί στην εκκλησία με καλάθια γεμάτα λουλούδια για να στολίσουν τον Επιτάφιο.

Οι ντόπιοι δεν βάζουν ούτε μπουκιά στο στόμα, ενώ μόλις βραδιάσει, τα παιδιά βγαίνουν ξανά στους δρόμους σε αυτοσχέδιες χορωδίες για να ψάλουν τα εγκώμια.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη στην Ελλάδα, η Ακολουθία του Επιταφίου ξεκινά στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η περιφορά του Επιταφίου θα αρχίσει στις 4 το πρωί. Σε μια κατανυκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα, η λιτανεία θα περάσει από όλα τα καλντερίμια της Χώρας, ανάμεσα από τα φωταγωγημένα σπίτια. Ενας τελάλης, ο «προεξάρχοντας», απαγγέλλει δυνατά τους θρηνητικούς ψαλμούς, ενώ οι ψάλτες και οι πιστοί ακολουθούν ψάλλοντας και κρατώντας τα αναμμένα τους κεριά.

Οταν η λιτανεία θα επιστρέψει στην εκκλησία στις 5.30 το πρωί, όλοι θα σταθούν μπροστά στην κλειστή της πόρτα για την αναπαράσταση της Καθόδου του Κυρίου στον Αδη. «Άρατε Πύλας!» θα φωνάξει ο πρωτοπρεσβύτερος και θα σπρώξει δυνατά την πόρτα.

Μεγάλο Σάββατο

Το ξημέρωμα του Μεγάλου Σαββάτου βρίσκει τους πιστούς να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Σε λίγες ώρες θα ξαναπάνε στην εκκλησία για τη Λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης. Οι καμπάνες θα χτυπήσουν χαρμόσυνα για να διαδώσουν σε όλο το νησί τη νίκη της ζωής επί του θανάτου, ενώ ο ιερέας ραίνει τους πιστούς με φύλλα βάγιας, σύμβολο νίκης και θριάμβου.

Αξιοθέατα

Το μέγεθος του νησιού είναι ιδανικό, ώστε να δει κανείς τα περισσότερα από τα αξιοθέατά του κατά τις ημέρες του Πάσχα. Αλλωστε, η ψυχή χτυπά στη Χώρα, η οποία αποτελεί από μόνη της ένα αξιοθέατο. Η σκιαθίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική δεν έχει απόλυτα νησιώτικο χαρακτήρα. Αποτελεί μια σύνθετη εικόνα νεοκλασικών στοιχείων, νησιώτικης και πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, με κάτασπρα διώροφα και πέτρινα κτίσματα, ανάμεσα στα οποία είναι χαραγμένα στενά δρομάκια, κατασκευασμένα από πέτρινες πλάκες. Προσφέρεται για βόλτες στα στενά δρομάκια, για ψώνια και καφέ.

Αξιόλογο είναι και το Κάστρο, το οποίο κατασκεύασαν γύρω στα μέσα του 14ου αιώνα, λόγω των συνεχών πειρατικών επιδρομών, οι Σκιαθίτες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αρχαία πόλη Σκιάθο και να ιδρύσουν την πόλη τους εκεί, στη χερσόνησο, στο βόρειο τμήμα του νησιού, η οποία ήταν ένα φυσικό φρούριο.

Το Κάστρο συνδυάζει την άγρια μεγαλειώδη φυσική ομορφιά με την Ιστορία που αφηγούνται μελαγχολικά τα ερειπωμένα απομεινάρια, μάρτυρες άλλων εποχών.

Στο Μπούρτζι

Το Μπούρτζι είναι μια μικρή χερσόνησος, η οποία χωρίζει στα δύο το λιμάνι της Σκιάθου και κατά το παρελθόν ήταν φρούριο. Το φρούριο ιδρύθηκε από τους αδελφούς Γκίζι, οι οποίοι κατέλαβαν τη Σκιάθο το 1207. Ηταν περιτειχισμένο με επάλξεις και πολεμίστρες και δεξιά και αριστερά της πύλης είχε δύο στρογγυλούς πύργους.

Αξίζει επίσης να επισκεφτεί κανείς το σπίτι όπου έζησε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ένας από τους σπουδαίους λόγιους του νησιού, 100 περίπου μέτρα από την ανατολική παραλία της πόλης.

Πρόκειται για ένα απλό, λιτό οίκημα από πέτρα και ξύλο, που παρουσιάζει όμως αρχιτεκτονικό και διακοσμητικό ενδιαφέρον.

«Οι πληρότητες είναι πολύ ικανοποιητικές τις ημέρες του Πάσχα, αγγίζουν σχεδόν το 95% - 100%. Το νησί της Σκιάθου είναι ένας αγαπημένος προορισμός την εποχή του Πάσχα, το οποίο γιορτάζεται με απόλυτη κατάνυξη και μυστικισμό, ακολουθώντας απαρέγκλιτα το αγιονορείτικο τυπικό», ανέφερε στα «Ταξίδια» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Ι. Κουκουλάκης.

Σκιαθίτικη κουζίνα

Πολύ γνωστή είναι η σκιαθίτικη τυρόπιτα, η ποφταστήρα, δηλαδή μικρές πίτες με χόρτα, ενώ τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά έχουν την τιμητική τους και συμμετέχουν σε πολλές τοπικές συνταγές, όπως καραβίδες με χόρτα, πεσκανδρίτσα στιφάδο, χταπόδι με μους φάβας, κακαβιά και πολλές άλλες συνταγές, που αξίζει να δοκιμάσετε. Επίσης αφρόψαρα για σούπες, πετρόψαρα για τηγάνι, μύδια με σπανάκι, καραβίδες με κολοκύθια και ντομάτα, καραβίδες με κουκιά, αστακό με χόρτα. Το σκιαθίτικο κρασί συνοδεύει απόλυτα όλες τις γεύσεις.

Αλλά και τα γλυκά έχουν μια ξεχωριστή ταυτότητα. Το «άσπρο», τοπικό γλυκό του κουταλιού που γίνεται με αμύγδαλα, το αμυγδαλοζούμι, ρόφημα γευστικότατο με βάση το αμύγδαλο με ροδόνερο, καθώς και τα περίφημα χαμαλιά ή χαϊμαλιά, τυλιχτό γλυκό σε φύλλο με καρύδια και τοπικό μέλι από τους πευκώνες του νησιού που τηγανίζεται και πασπαλίζεται με άχνη. Αν βρείτε κυδωνόπαστα, δοκιμάστε οπωσδήποτε.

Πώς θα πάτε

Για να μεταβείτε στη Σκιάθο, φτάνετε στο Βόλο και περνάτε απέναντι, διαλέγοντας ένα από τα δύο συμβατικά πλοία ή τα δελφίνια που εκτελούν το δρομολόγιο, ανάλογα με το χρόνο και τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε.
agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ