2014-04-14 22:27:03
Φωτογραφία για Κύπρος: Την εφαρμογή του ΓεΣΥ συζήτησαν Ομήρου – Πατσαλή
Η ανάγκη εφαρμογής και υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου και του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι είναι γεγονός πως υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις, «όμως, πλέον, ήγγικεν η ώρα για να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις αυτό το μεγαλόπνοο κοινωνικό μεταρρυθμιστικό έργο, που στην πραγματικότητα θα είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση του κυπριακού λαού από εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο νέος Υπουργός Υγείας, συνέχισε, συμμερίζεται απολύτως αυτή την αναγκαιότητα και προχωρεί, μελετώντας όλα τα δεδομένα για να υπάρξει εκκίνηση «αυτής της μεγάλης προσπάθειας που θα μας οδηγήσει σε ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας, το οποίο θα προσφέρει υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου». Ο κ. Ομήρου είπε ότι η υγεία και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση της πολιτείας. «Και πάνω σε αυτή τη βασική αρχή είναι που κατά την γνώμη μας θα πρέπει να θεμελιωθεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας, να λειτουργήσει και να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού», συμπλήρωσε.


Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ανέφερε, παράλληλα, ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν και άλλα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τον τομέα της υγείας και πρόσθεσε ότι έχουν συμφωνήσει να είναι σε συνεχή επαφή. «Θέλω να διαβεβαιώσω τον Υπουργό ότι εμείς θα είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας, στη διάθεση της Κυβέρνησης για να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για αναβάθμιση του τομέα της Υγείας στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Υγείας, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι η εφαρμογή του εθνικού συστήματος υγείας και η μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας θα πρέπει να είναι μια συλλογική και ομαδική προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων. «Τα πολιτικά κόμματα, καθώς και οι κοινοβουλευτικές ομάδες Υγείας των κομμάτων έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν και είναι μέσα στα πλαίσια αυτά που έχω ξεκινήσει τις επαφές με τα πολιτικά κόμματα, οι οποίες θα είναι και συνεχής μέχρι να καταλήξουμε στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, αναφερόμαστε στα διάφορα κενά που υπάρχουν γύρω από το ΓΕΣΥ και τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή του σχεδίου υγείας», πρόσθεσε.

Ο κ. Πατσαλή είπε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά, τα οποία πρέπει να συζητηθούν, να συμπληρωθούν, «αφού αποφασίσουμε συλλογικά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

«Υπάρχουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το μνημόνιο, τα οποία είναι πάρα πολύ κοντά, και μέσα στα οποία θα πρέπει να ανταποκριθούμε. Αρχές Μαΐου η Τρόικα θα είναι εδώ και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βάλουμε κάτω τους σχεδιασμούς, ούτως ώστε να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την υλοποίηση του ΓΕΣΥ, ο κ. Πατσαλή είπε ότι ο Υπουργός Υγείας ηγείται αυτής της συλλογικής και ομαδικής προσπάθειας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Μία από τις κύριες ομάδες είναι το Υπουργείο Υγείας. Στο Υπουργείο Υγείας έχουν δημιουργηθεί εδώ και καιρό ομάδες εργασίας, οι οποίες επιλαμβάνονται διαφόρων θεμάτων που αφορούν το ΓΕΣΥ και την μεταρρύθμιση. Για να ενισχυθεί ο συντονισμός και η αποτελεσματικότητα του έργου αυτών των ομάδων θα ήταν σωστό να δημιουργήσουμε μια συντονιστική ομάδα η οποία να συντονίζει τις ομάδες του Υπουργείου. Και είναι γι` αυτό το ρόλο που θεωρώ ότι θα είναι υποβοηθητική», κατέληξε.
sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ