2014-04-15 22:44:19
Φωτογραφία για Πούτιν: Ο ΟΗΕ πρέπει να καταδικάσει τις ένοπλες επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία
Να καταδικάσουν την επιχείρηση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων κατά των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αλλά και τη διεθνή κοινότητα ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Πούτιν με τον Μπαν Κι Μουν,  υπογράμμισε ότι η Ρωσική πλευρά αναμένει μια ξεκάθαρη καταδίκη από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα αυτών των αντισυνταγματικών πράξεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου σύμφωνα με το Reuters.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του  για κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και υπογράμμισε στον Ρώσο πρόεδρο ότι περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης μπορεί να αποβεί επιζήμια για όλους.

Η «Ειδική επιχείρηση»

Νωρίτερα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν «ειδική επιχείρηση» εναντίον φιλορώσων ενόπλων στην πόλη Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.


Δημοσιογράφοι από την περιοχή, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, μεταδίδουν ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούγονται από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κραματόρσκ και πρόσθεσαν ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χαμηλά πάνω από το σημείο.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, πάντως, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι το αεροδρόμιο της πόλης έχει πλέον ανακαταληφθεί και οι φιλορώσοι ένοπλοι έχουν απωθηθεί. Την είδηση επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος της πόλης, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Το ρωσικό δίκτυο Russia Today, επικαλούμενο φιλορώσους ενόπλους, τους οποίους αποκαλεί «ομάδες αυτοάμυνας», κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, την έντονη ανησυχία του για τις παραπάνω πληροφορίες.

Την ίδια ώρα ο υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU) στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα «εξοντωθούν».

Τεθωρακισμένα κοντά στο Σλαβιάνσκ

Φάλαγγα θωρακισμένων και μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη Σλαβιάνσκ, τοποθεσία στην ανατολική Ουκρανία, τον έλεγχο της οποίας έχουν πάρει από το Σάββατο ένοπλες φιλορωσικές ομάδες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου είδε περίπου 10 τεθωρακισμένα, 7 άρματα μάχης και 7 οχήματα μεταφοράς προσωπικού με μέλη των ειδικών δυνάμεων κοντά στην τοποθεσία Ιζιούμ, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια του Σλαβιάνσκ, στην οδική αρτηρία που οδηγεί εκεί από το Χάρκοβο.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ