2014-04-16 18:34:06
Φωτογραφία για Δείτε ποιοι τρέχουν καλύτερα το Solvency II
Σχεδόν το 80% των Ευρωπαίων ασφαλιστών πιστεύουν ότι θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της Solvency ΙΙ πριν από την προθεσμία του Ιανουαρίου 2016, σύμφωνα με τους οικονομικούς συμβούλους της Ernst and Young και την έρευνα που διεξήγαγαν.

Στη «European Solvency II Survey 2014», που εκδόθηκε χθες, ρωτήθηκαν 170 ασφαλιστικές εταιρείες από 20 χώρες και διαπιστώθηκε ότι οι Ολλανδοί, οι Βρετανοί και οι Σκανδιναβοί ασφαλιστές είναι οι καλύτερα προετοιμασμένοι, ενώ οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Έλληνες και οι ασφαλιστές της Ανατολικής Ευρώπης δεν ένιωθαν τόση σιγουριά. Τον Οκτώβριο η Κομισιόν ανέβαλε την εφαρμογή της οδηγίας Solvency II για την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Η έρευνα εντόπισε υψηλό βαθμό ετοιμότητας σε γαλλικές, ολλανδικές και ιταλικές εταιρείες όσον αφορά την εφαρμογή του ισολογισμού του πρώτου πυλώνα. Ωστόσο, το 85% των ερωτηθέντων βλέπουν περιθώρια βελτίωσης στην αποτελεσματικότητα ή/και αποδοτικότητα της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του δεύτερου πυλώνα, οι οποίες έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τα συστήματα διακυβέρνησης, τη διαχείριση κινδύνου και τις απαιτήσεις εποπτείας.


Ένα άλλο βασικό στοιχείο της Solvency II ήταν η αξιολόγηση κινδύνου και φερεγγυότητας από τις ίδιες τις εταιρείες (ORSA), επίσης στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα. Εν προκειμένω, σημαντική αύξηση ετοιμότητας παρουσιάζουν η Ολλανδία, οι σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ανατολική Ευρώπη είναι οι λιγότερο προετοιμασμένες.

Ωστόσο, ο τρίτος πυλώνας, που έχει να κάνει με τη γνωστοποίηση στοιχείων και τη διαφάνεια, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους ασφαλιστές, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς το 70% περίπου παραδέχεται ότι σημείωσαν μικρή πρόοδο. Ο Martin Bradley, διευθυντικό στέλεχος της ΕΥ στο τμήμα του παγκόσμιου κινδύνου και των κανονισμών, απέδωσε το φαινόμενο στις αναβολές και στην αβεβαιότητα γύρω από την εφαρμογή της οδηγίας, τόνισε όμως ότι έχει μεγάλη σημασία να επιταχυνθούν οι εξελίξεις το 2014. «Υπό τις παρούσες συνθήκες», σημείωσε ωστόσο, «η πραγματικότητα για πολλούς είναι ότι η μεταβατική έκθεση του 2015 θα χρειαστεί να συνταχθεί κυρίως με το χέρι».

Η ΕΥ διαπίστωσε επίσης ότι η ετοιμότητα των στοιχείων και των συστημάτων του τρίτου πυλώνα εξακολουθεί να υστερεί των δύο πρώτων. Μόλις το 25% των ασφαλιστών επέλεξαν ή σχεδίασαν ένα σύστημα για τις απαιτήσεις του τρίτου πυλώνα και το 66% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα συστήματα δεδομένων δεν έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να υποστηρίζουν αξιολογήσεις ORSA πέρα από τον καθιερωμένο κύκλο υποβολής εκθέσεων.

Μετά τη δύο ετών καθυστέρηση το 67% των ασφαλιστών εμφανίζονται πιο σίγουροι για την έγκριση του εσωτερικού τους υποδείγματος και πιστεύουν ότι επιπλέον χρόνος θα τους βοηθούσε να ολοκληρώσουν τα προγράμματά τους. Ωστόσο, ζητούν περισσότερη υποστήριξη από τις εποπτικές αρχές στην ερμηνεία των απαιτήσεων. Επιπλέον, το 79% δεν είναι ικανοποιημένοι με τη συχνότητα των επαφών και το 61% με το μέγεθος των εποπτικών τους ομάδων.
nextdeal.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ