2014-04-17 12:13:04
Φωτογραφία για Δείτε ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του αλκοόλ για την καρδιά
Το κόκκινο κρασί θεωρείται ωφέλιμο για την καρδιά αφού ένα με δύο ποτηράκια την ημέρα την προστατεύει από την στεφανιαία νόσο. Το αλκοόλ ωστόσο μπορεί γίνει και καταστροφικό για την ανθρώπινη υγεία . Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά του αλκοόλ;

Απαντήσεις δίνει στο Life2day.gr ο Δημήτρης Γρηγοράκης,Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜScΕπιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Επιστημονικός Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Στην περίπτωση κατά την οποία δεν πίνετε αλκοόλ, δεν χρειάζεται να αρχίσετε με τη λογική ότι είναι ωφέλιμο αλλά αν σας αρέσει το κρασάκι, τότε -τηρώντας το μέτρο- έχετε ορισμένα οφέλη για την υγεία σας.

Τα καλά του αλκόολ «Ξεκουράζει» την καρδιά 
Tο αλκοόλ σε μικρές δόσεις μειώνει τα επίπεδα των κατεχολαμινών, δηλαδή των ορμονών που προκαλούν αγγειοσύσπαση, καθώς και την καρδιακή συχνότητα, γεγονός που σημαίνει ότι η καρδιά δουλεύει με πιο αργό ρυθμό
. 
Tο κόκκινο κρασί έχει μία επιπρόσθετη ευεργετική δράση, εκτός της επίδρασης της αλκοόλης, επειδή: •Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, που συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας του ενδοθηλίου, δηλαδή του εσωτερικού τοιχώματος των αγγείων. •Εμπλέκεται στο μηχανισμό πήξης του αίματος, δηλαδή αναστέλλει τις θρομβώσεις, μέσω της δράσης του στα στοιχεία του αίματος (όπως τα αιμοπετάλια), μειώνοντας έτσι τα στεφανιαία επεισόδια.

Aυξάνει την «καλή» χοληστερίνη 
Oι μικρές δόσεις αλκοόλ -οι περισσότερες έρευνες αφορούν το κόκκινο κρασί- φαίνεται ότι σχετίζονται με μια μικρή αύξηση της HDL -της «καλής» χοληστερίνης- κατά 18% και με μείωση της LDL -της «κακής» χοληστερίνης- κατά 10, Pίχνει την πίεση 
Tο αλκοόλ σε μικρές δόσεις έχει χαλαρωτική και ηρεμιστική δράση. Mειώνει την έκκριση των αγγειοσυσπαστικών ουσιών, όπως οι κατεχολαμίνες, και μέσω αυτού του μηχανισμού βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος. Oι καρδιολόγοι εξηγούν ότι κάποιος που έχει οριακά υψηλή πίεση (14-15 η μεγάλη και 9 η μικρή) μπορεί να τη ρυθμίσει κατά 5%, χωρίς φάρμακα, με βάση το ακόλουθο τρίπτυχο: μικρή δόση αλκοόλ (εφόσον πίνει), απώλεια βάρους και περιορισμό του αλατιού (κάτω από 3 γρ. την ημέρα). Mε άλλα λόγια, εάν ο υπερτασικός αγαπά το αλκοόλ, ο καρδιολόγος θα του συστήσει να το περιορίσει στο μισό ποτηράκι την ημέρα. Eάν όμως δεν πίνει, δεν θα του συστήσει ποτέ να αρχίσει!

Bελτιώνει τη λίμπιντο 
Σε χαμηλές δόσεις το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει θετικά την ερωτική επιθυμία, επειδή σχετίζεται με την άρση των… αναστολών. Σε μικρή ποσότητα, λοιπόν, το αλκοόλ μπορεί να χαλαρώσει και να διεγείρει την ερωτική επιθυμία.


Τα κακά του αλκόολ

H αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα (φαινόμενο rebound). Προκαλεί ταχυκαρδία, γεγονός που κουράζει και επιβαρύνει την καρδιά. Eάν έχετε ήδη αυξημένη χοληστερίνη -πάνω από 250 mg/dl-, πρέπει να περιορίσετε σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ, ή και να το αποφεύγετε τελείως. Tο 70% των ασθενών με αυξημένη χοληστερίνη παρουσιάζουν λιπώδη διήθηση του ήπατος. Aυτό σημαίνει ότι το συκώτι τους είναι πιο «κουρασμένο» και δεν μπορεί να μεταβολίσει εύκολα το αλκοόλ, όπως στους υγιείς. Kατά συνέπεια, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της χοληστερίνης (ολικής και «κακής»). 


Ξεπερνώντας έστω και λίγο το μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ, η πίεση του αίματος μπορεί να ανέβει αντί να μειωθεί. Πίνοντας, παραδείγματος χάρη, τέσσερα ποτηράκια κρασί αντί για δύο, η πίεση μπορεί να αυξηθεί κατά 10-15%.Όταν ξεπερνάτε το μέτρο, είναι πολύ πιθανό από την ευφορία να περάσετε στη συναισθηματική αστάθεια, μιας και η αιθυλική αλκοόλη έχει καταθλιπτική δράση. Εμφάνιση πολλών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του ήπατος, του οισοφάγου, του φάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα και του εντέρου. Ο συνδυασμός καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου (συνεργική δράση).

Ενώ για τους περισσότερους τύπους καρκίνου ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται με την αύξηση της ποσότητας που καταναλώνει κάποιος, στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κατά 10%


Εγκυμοσύνη

Το αλκοόλ είναι τοξικό για το έμβρυο και προκαλεί σωματικές και ψυχικές εκ γενετής ανωμαλίες. Η έγκυος καλύτερα να αποφεύγει πλήρως τα αλκολούχα ποτά διότι δεν υπάρχει όριο ποσότητας αλκοόλ που θεωρείται ασφαλής στην εγκυμοσύνη.

«Οι ειδικοί συστήνουν τη διατήρηση των επιπέδων αλκοόλ σε 1- 2 μονάδες ημερησίως για τις γυναίκες και 2 – 3 μονάδες για τους άνδρες» (1 μονάδα αλκοόλ είναι ίση με 120ml κρασί, 330ml μπύρας και 40ml αιθανόλης)
life2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ