2014-04-25 09:02:33
Φωτογραφία για Αναστασιάδης: Υπομονή μέχρι την άγια μέρα που όλοι οι Κύπριοι θα απολαμβάνουν την ελευθερία τους
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη χοροεσπερίδα για τα εξηντάχρονα της Δόξας Κατωκοπιάς.

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στη χοροεσπερίδα του ιστορικού σωματείου Δόξα ΘΟΙ Κατωκοπιάς, με την ευκαιρία της επετείου των 60 χρόνων από την ίδρυσή του. Η Δόξα είναι το σωματείο-σήμα κατατεθέν της Κατωκοπιάς και ένα από τα αρχαιότερα σωματεία της Κύπρου. Είναι μεγάλη και πολύπλευρη η προσφορά του στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την κοινωνία, αλλά και στους εθνικούς αγώνες.

Η ίδρυση του ΘΟΙ Κατωκοπιάς από τη μικρή εκείνη ομάδα των φιλοπρόοδων Κατωκοπιτών το 1954 δεν ήταν άσχετη με τη γενικότερη προσπάθεια οργάνωσης του απελευθερωτικού αγώνα ’55 -’59 που ακολούθησε αμέσως μετά. Δεν είναι τυχαίο που πολλά μέλη του σωματείου αγωνίστηκαν στις γραμμές της ΕΟΚΑ Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ήρωα Ανδρέα Πρωτοπαπά.

Αλλά και κατά τη διάρκεια των διακοινοτικών ταραχών 1963-64 και της τουρκικής εισβολής του 1974, στελέχη και μέλη του σωματείου υπηρέτησαν στον αγώνα της πατρίδας. Μεταξύ αυτών ο αγνοούμενος ανθυπολοχαγός Γιώργος Χατζηνικολάου και ο Δώρος Πικρού που έπεσε στις μάχες των Καζιβερών.


Το σωματείο δραστηριοποιήθηκε τόσο στους εθνικούς αγώνες όσο βεβαίως και στον αθλητικό, τον πολιτιστικό και τον κοινωνικό στίβο. Ιδιαιτέρως, όμως, διακρίθηκε στη μάχη να κρατηθεί η ζωντανή η μνήμη και η ενότητα μεταξύ των προσφυγοποιημένων κατοίκων της κατεχόμενης Κατωκοπιάς.

Η εισβολή του 1974 και ο εκτοπισμός του πληθυσμού του αμιγώς ελληνικού χωριού της Κατωκοπιάς όχι μόνο δεν έσβησαν το ιστορικό σωματείο της Δόξας, αλλά αντίθετα, το οδήγησαν στην αναγέννηση και την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο. Με πρωτοστάτη τον Ανδρέα Φραγκουλίδη, πρώην ποδοσφαιριστή του σωματείου, και με το πείσμα και τη θέληση που διακρίνει τον λαό μας, η Δόξα κατάφερε να κρατηθεί, αλλά και να εξελιχθεί ανασυντάσσοντας τις δυνάμεις της.

Η ανάληψη της προεδρίας του σωματείου το 1982 από τον Φώτο Γιάννακα, συνοδεύτηκε με την άνοδο στην Β´ Κατηγορία του Κυπριακού Πρωταθλήματος και στη συνέχεια στην Α’ Κατηγορία.

Γνωρίζω τις δυσκολίες που η ομάδα αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο και εύχομαι να τα καταφέρει και αυτή τη φορά. Οφείλουμε, όμως, να παραδεχθούμε τον μεγάλο άθλο ενός σωματείου από μια μικρή σχετικά κοινότητα, που μέσα συνθήκες προσφυγιάς, έλλειψης έδρας διοικητικής και αθλητικής, καταφέρνει να διακρίνεται στον αθλητισμό και να παραδίδει μαθήματα αντοχής, καρτερικότητας και κυρίως μαχητικότητας.

Η Δόξα αγωνίζεται για την Κύπρο και την Κατωκοπιά οργανώνοντας αντικατοχικές πορείες, συνεστιάσεις, τον εορτασμό της ημέρας της Παναγίας Χρυσελεούσας, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις, με στόχο να κρατηθούν ζωντανά η μνήμη, η Κατωκοπιά και η Δόξα της,μέχρι την άγια εκείνη μέρα που το ιστορικό σωματείο θα αγωνίζεται στη φυσική έδρα του και οι Κατωκοπίτες, όπως και όλοι οι Κύπριοι, θα απολαμβάνουν την ελευθερία τους σε όλη την επικράτεια της χώρας μας.

Σας αξίζουν συγχαρητήρια για τον αγώνα σας και σας εύχομαι και άλλες επιτυχίες και κατακτήσεις στον δύσκολο δρόμο σας. Συγχαίρω όλους όσοι μέσα από την εθελοντική συνεισφορά τους συνέβαλαν και συμβάλλουν στην πρόοδο του ιστορικού σωματείου. Με την ευκαιρία των 60 χρόνων της Δόξας ΘΟΙ Κατωκοπιάς, εύχομαι στο σωματείο να είναι πολύχρονο.
24h.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ