2014-04-27 07:43:04
Φωτογραφία για Χάος και βία στις φαβέλες του Ρίο
Η στρογγυλή θεά ετοιμάζεται να επιστρέψει στη χώρα όπου λατρεύεται ωσάν πραγματική... θεά. Το κλίμα ωστόσο στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο δεν είναι προεόρτιο αλλά... πολεμικό.

Πενήντα ημέρες απομένουν μέχρι το εναρκτήριο λάκτισμα της μεγαλύτερης γιορτής του ποδοσφαίρου και οι φαβέλες του Ρίο έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας, με τις συγκρούσεις να φτάνουν μάλιστα μέχρι και τις παρυφές της παραλίας Κοπακαμπάνα. Ομάδες πολιτών στήνουν οδοφράγματα στο νότιο Ρίο, πυρπολούν αυτοκίνητα και επιτίθενται στην αστυνομία με βροχή από πέτρες, ξύλα, μπουκάλια και βόμβες μολότοφ. Οι αστυνομικοί απαντούν με πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού. Κατά τις συγκρούσεις χάνει τη ζωή του ένας πολίτης και τραυματίζεται σοβαρά ένα 12χρονο αγόρι.

Αφορμή για το χάος: ο θάνατος ενός 25χρονου χορευτή ο οποίος, σύμφωνα με όσους διαμαρτύρονται, πέθανε στα χέρια της αστυνομίας έπειτα από βασανιστήρια
. Ο 25χρονος Ντάγκλας Περέιρα είχε την ατυχία να βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μεταξύ αστυνομικών και εμπόρων ναρκωτικών. Επιχείρησε να κρυφτεί σκαρφαλώνοντας σε έναν τοίχο. Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν, θεώρησαν πως ανήκε στο αντίπαλο στρατόπεδο και τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου. Αυτή είναι η εκδοχή των γεγονότων σύμφωνα με τους πολίτες.

Η αστυνομία, από την άλλη, υποστήριξε αρχικά πως ο θάνατος του Περέιρα προκλήθηκε από... πτώση, για να τα αλλάξει στην πορεία και να μιλήσει για πυροβολισμό. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: οι φτωχογειτονιές του νότιου Ρίο φλέγονται λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ. Αρχής γενομένης από το 2008, η αστυνομία της Βραζιλίας ξεκίνησε μια επιχείρηση «ειρήνευσης» με στόχο να καθαρίσει τις φαβέλες από τις ένοπλες συμμορίες των ναρκεμπόρων που τις είχαν υπό τον έλεγχό τους.

Η επιχείρηση πέτυχε σε έναν βαθμό να εκδιώξει τους συμμορίτες, αλλά δημιούργησε νέα αγκάθια. Οι κάτοικοι των φτωχογειτονιών κατηγορούν πλέον την αστυνομία για υπερβάλλοντα ζήλο, ξυλοδαρμούς αθώων πολιτών και δολοφονίες. Ο 25χρονος χορευτής δεν ήταν άλλωστε ο πρώτος που χάνει τη ζωή του στα χέρια των Αρχών. Κάθε άλλο μάλιστα. Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει πως περίπου 2.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στη Βραζιλία εξαιτίας της αστυνομικής βίας. Κατά τα λοιπά, η εγκληματικότητα (κλοπές, ληστείες, απάτες, βιασμοί) δεν σταματά να αυξάνεται στη χώρα. Ενδεικτικά, στο Ρίο οι κλοπές κινητών τηλεφώνων αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 121% και οι κλοπές στα λεωφορεία κατά 118%. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ