2014-04-30 19:49:05
Φωτογραφία για Κύπρος: Τέλος Μαΐου τροποποίηση του Συντάγματος για το Διοικητικό Δικαστήριο
Μέχρι το τέλος Μαΐου η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει την ένατη τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να καταστεί δυνατή η σύσταση Διοικητικού Δικαστηρίου όπως και το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου που βρίσκονται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης,  Ιωνάς Νικολάου, που παρέστη στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών την Τετάρτη ανέφερε πως η προωθούμενη νομοθεσία αποτελεί μια καινοτομία που αναμένεται ότι θα μειώσει κατά το ήμισυ το χρόνο εκδίκασης των διοικητικών προσφυγών σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο βαθμό.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι στο πλαίσιο αναμόρφωσης του τρόπου απονομής δικαιοσύνης,  η  Κυβέρνηση προωθεί τη σύσταση Διοικητικού Δικαστηρίου το οποίο θα εξετάζει τις προσφυγές που σήμερα εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο, περιλαμβανομένων των περιπτώσεων που αφορούν διεθνή προστασία σε πρόσωπα που προέρχονται από τρίτες χώρες και προσφυγές κατά φορολογικών αποφάσεων.


Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι μετά από διαβούλευση με το Ανώτατο Δικαστήριο και τη Γενική Εισαγγελία προωθήθηκαν συμφωνημένες τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου για σκοπούς  καλύτερης λειτουργίας των διαδικασιών εξέτασης αυτών των υποθέσεων.

Αποτελεί σημαντική καινοτομία στο Δικαστικό μας Σύστημα Διοικητικό Δικαστήριο κατά τον τρόπο που λειτουργεί σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη, σημείωσε τονίζοντας ότι ο εκσυγχρονισμός που επέρχεται θα συμβάλει στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως τόσο οι προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούν να εκδικάζονται σε πολύ συντομότερο χρόνο από ότι σήμερα, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, υπενθυμίζοντας ότι για τις διοικητικές εφέσεις σήμερα απαιτούνται τρία και τέσσερα χρόνια.

Σημείωσε ότι με τη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου η προσδοκία είναι ότι ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων αυτών θα μειωθεί στο ήμισυ.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Σωτήρης Σαμψών, ανέφερε ότι  ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νόμου για τη Δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου και η τροποποίηση του Συντάγματος που απαιτείται προς τούτο.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο και η Νομική Υπηρεσία έχουν ταυτόσημες θέσεις απόψεις για το Διοικητικό Δικαστήριο και εναπόκειται στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να εξετάσουν την τοποθέτηση τους στην Επιτροπή Νομικών.

Ευελπιστούμε ότι η τροποποίηση του Συντάγματος και ο περί Διοικητικού Δικαστηρίου Νόμος θα οδηγηθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι το τέλος Μαΐου.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι ο νόμος για το νομοθετικό σώμα θα έχει άμεση ισχύ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι  το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση του Πρωτοκολλητείου , στην επιλογή των Δικαστών που θα τοποθετηθούν στο Δικαστήριο αυτό.

Καταλήγοντας είπε ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Βουλής να καθορίσει το χρόνο έναρξης της λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου.
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ