2014-05-02 14:20:08
Φωτογραφία για Αχαΐα: Ο Μαζιώτης και το «μυστικό της Κλειτορίας»
Ο Νίκος Μαζιώτης επέστρεψε στον «τόπο του εγκλήματος» που ανέδειξε πριν από 15 χρόνια τις σχέσεις ποινικών και ανταρτών πόλης. Ο 44χρονος καταζητούμενος, όπως προέκυψε από την έρευνα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, ήταν ένας από τους τρεις τουλάχιστον δράστες στην ένοπλη ληστεία του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας στις 10 Μαρτίου 2014 με λεία 3.800 ευρώ. Οι δύο δράστες φεύγοντας πυροβόλησαν δύο αστυνομικούς, τραυματίζοντας έναν εξ αυτών.

Οι αστυνομικοί, όπως είχε ήδη αποκαλύψει «Το Βήμα», είχαν εξαρχής υπόνοιες ότι ο 44χρονος συμμετείχε σε αυτή τη ληστεία, κατά πρώτον από τον τρόπο με τον οποίο έδρασε, δεύτερον, διότι αυτή η ληστεία έγινε ακριβώς την ημέρα που σκοτώθηκε το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα Λάμπρος Φούντας το 2010 και, τρίτον, επειδή είχε χρησιμοποιηθεί ένα κλεμμένο από την Αθήνα Nissan Sunny όμοιο με αυτό που ανατινάχθηκε στην οδό Αμερικής πριν από τρεις εβδομάδες
. Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βλέπουν και ένα άλλο ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο στη συγκεκριμένη ληστρική επίθεση από τον Ν. Μαζιώτη: το γεγονός ότι «στοχεύθηκε» τράπεζα στην ίδια ακριβώς περιοχή όπου είχε πραγματοποιηθεί - στις αρχές Φεβρουαρίου 1999 - μεγάλη ληστεία με λεία 4 εκατ. δρχ. από τέσσερις πάνοπλους με Καλάσνικοφ ληστές, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν αναπτύξει σχέσεις με αντιεξουσιαστές και δύο εξ αυτών μάλιστα ήσαν φίλοι του Ν. Μαζιώτη.

Δεν λογάριαζαν τον... Παλαιοκώστα

Μετά τη ληστεία ακολούθησε μεγάλη καταδίωξη από ισχυρή δύναμη των ΕΚΑΜ στη χιονισμένη τότε ορεινή Κορινθία. Σύμφωνα με πληροφορίες τότε, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ήταν σε επιφυλακή καθώς εκτιμούσαν ότι στην περιοχή βρισκόταν ο διαβόητος ποινικός Βασίλης Παλαιοκώστας. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν μπορούσαν να το γνωρίζουν οι... ανυποψίαστοι ληστές που πίστευαν ότι είχαν βρει στην τράπεζα της ερημικής, χειμωνιάτικης Κλειτορίας τον ιδανικό «στόχο».

Στη διάρκεια της πολυήμερης δραματικής καταδίωξης και ύστερα από πρωτοφανή κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. - με τη συμμετοχή ελικοπτέρου - σκοτώθηκαν δύο εκ των ληστών, ο 46χρονος Χάρης Τεμπερεκίδης και ο 35χρονος Αντώνης Φραντζής, οι οποίοι παρουσιάστηκαν από την Αστυνομία ως «παλιοί συνεργοί του γνωστού κακοποιού, μέλους του συνδικάτου εκτελεστών, Κώστα Χιρβαντίδη». Ωστόσο ο Τεμπερεκίδης είχε επαφές με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και ήταν συχνά παρών σε στέκια των Εξαρχείων. Μετά τον θάνατό του αναφερόταν σε κείμενα και συνθήματα αντιεξουσιαστών: «Ο Χάρης ζει ανάμεσά μας. Ανησυχείτε. Το κυνήγι δεν τελείωσε...».

Οι «φίλοι του Χάρη»

Οι δύο άλλοι εκ των δραστών, ένας 46χρονος από την Ηλεία και ένας 40χρονος από τη Λάρισα, που είχαν κατηγορηθεί επίσης για ληστείες, συνελήφθησαν εξαντλημένοι και με κρυοπαγήματα λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που συνελέγησαν εκ των υστέρων, οι δύο αυτοί ποινικοί ανέπτυξαν στην πορεία ισχυρές σχέσεις με αντιεξουσιαστές οι οποίοι έβλεπαν στο πρόσωπό τους «τους μαχητές, φίλους του Χάρη». Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων λοιπόν φέρεται να είχαν επαφές με τον Ν. Μαζιώτη αλλά και με πρόσωπα που είχαν συσχετισθεί με τους περιώνυμους αναρχικούς «ληστές με τα μαύρα» που έδρασαν την περίοδο 2004-2006 για την ενίσχυση και τότε του «επαναστατικού ταμείου».

Μάλιστα το φθινόπωρο του 2009 οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει στην περιοχή της Λάρισας έναν από τους ληστές της Κλειτορίας, από τον οποίο επιχείρησαν να αντλήσουν πληροφορίες για διακίνηση και πώληση όπλων προς οργανώσεις αντάρτικου πόλης. Ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε οτιδήποτε. Οι αστυνομικοί είχαν υπόνοιες ότι ο συγκεκριμένος ληστής είχε σημαντικό ρόλο στην τροφοδοσία με όπλα - μέσω Κρήτης - ενόπλων οργανώσεων.

Οι αστυνομικοί μάλιστα επεσήμαναν τα τελευταία χρόνια ότι «η ανάλυση της ληστείας στην Κλειτορία το 1999 και όσα ακολούθησαν ήταν για εμάς πυξίδα για να αντιληφθούμε τις σχέσεις ποινικών και ανταρτών πόλης».

Πηγή: tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ