2014-05-02 14:49:05
Φωτογραφία για Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει με 5,4 εκατομμύρια ευρώ για ελληνικά προϊόντα!
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 20 προγράμματα για την προώθηση γεωργικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων, τα περισσότερα από τα οποία θα διαρκέσουν τρία χρόνια, ανέρχεται σε 46,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η ΕΕ συνεισφέρει τα 23,3 εκατ. ευρώ. Τα επιλεγμένα προγράμματα καλύπτουν διάφορες κατηγορίες προϊόντων, όπως προϊόντα ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ), βιολογικά προϊόντα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρασί, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, άνθη, μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, μεταποιημένα σιτηρά και ρύζι, επισήμανση αυγών, καθώς και συνδυασμούς διαφόρων κατηγοριών προϊόντων. Οι τρίτες χώρες και οι περιφέρειες στις οποίες απευθύνονται τα προγράμματα είναι: Βόρεια Αμερική, Ρωσία, Κίνα, Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία, Ινδία, Λατινική Αμερική, Νορβηγία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία και Τουρκία.

Η Ελλάδα θα λάβει, σε ορίζοντα τριετίας, χρηματοδότηση συνολικού ύψους 5,4 εκατομμυρίων ευρώ
. Το ποσό αυτό θα καλύψει κατά 50% το κόστος υλοποίησης τριών προγραμμάτων προώθησης των ελληνικών γεωργικών προϊόντων τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στο εξωτερικό και αφορά σε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή/και Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ) αλλά και σε σιτηρά και ρύζι ελληνικής παραγωγής.

Το παράρτημα περιλαμβάνει πλήρη κατάλογο των προγραμμάτων και των προϋπολογισμών που εγκρίθηκαν σήμερα.

Ιστορικό

Επιλέχθηκαν 20 προγράμματα — τα 12 από αυτά απευθύνονται στην εσωτερική αγορά και τα 8 σε τρίτες χώρες — μεταξύ 33 που είχαν υποβληθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2013, στο πλαίσιο του καθεστώτος ενημέρωσης και προώθησης, κατά την πρώτη φάση υποβολής προγραμμάτων για το έτος 2014. Βάσει των υφιστάμενων κανόνων (κανονισμός αριθ. 3/2008 του Συμβουλίου), η ΕΕ μπορεί να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση μέτρων προώθησης και ενημέρωσης για τα γεωργικά προϊόντα στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και σε τρίτες χώρες. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για τα εν λόγω προγράμματα ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόσφατη πολιτική συμφωνία για τους νέους κανόνες προώθησης (βλ. STATEMENT/14/96), ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί σε 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Ωστόσο, το νέο σύστημα θα ισχύσει από το 2016 και εξής.

Τα χρηματοδοτούμενα μέτρα μπορούν να συνίστανται σε δημόσιες σχέσεις, εκστρατείες προώθησης ή διαφήμισης, ιδίως εκείνες που προβάλλουν τα πλεονεκτήματα των προϊόντων της ΕΕ, ειδικότερα όσον αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων, τη διατροφή, την επισήμανση, την καλή μεταχείριση των ζώων ή μεθόδους παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον. Τα μέτρα αυτά μπορούν επίσης να καλύπτουν τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις και εκθέσεις, εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά με το ενωσιακό καθεστώς των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ), των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) και των εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων (ΕΠΙΠ), την ενημέρωση σχετικά με τα συστήματα ποιότητας και επισήμανσης της ΕΕ και τις βιολογικές καλλιέργειες, καθώς και ενημερωτικές εκστρατείες σχετικά με το κοινοτικό καθεστώς των οίνων ποιότητας που παράγονται σε καθορισμένες περιοχές (VQPRD). Η ΕΕ χρηματοδοτεί έως και το 50% του κόστους των εν λόγω μέτρων (μέχρι 60% για τα προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά ή για δράσεις ενημέρωσης για την υπεύθυνη κατανάλωση και τους κινδύνους από την υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών). Το υπόλοιπο κόστος καλύπτεται από τις επαγγελματικές/διεπαγγελματικές οργανώσεις που έχουν υποβάλει τη σχετική πρόταση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, από τα ίδια τα κράτη μέλη. Για να συμμετάσχουν, οι ενδιαφερόμενες επαγγελματικές οργανώσεις υποβάλλουν τις προτάσεις τους στα κράτη μέλη — προβλέπονται 2 περίοδοι υποβολής. Τα κράτη μέλη κατόπιν αποστέλλουν στην Επιτροπή κατάλογο με τις προτάσεις που επέλεξαν, συνοδευόμενο από αντίγραφο κάθε προγράμματος. Στη συνέχεια, η Επιτροπή αξιολογεί τα προγράμματα και αποφασίζει κατά πόσον είναι επιλέξιμα.

Ενδεικτικά στην λίστα με τα 106 επιλέξιμα από την Ε.Ε. είδη περιλαμβάνονται:

Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης

Tοματάκι Σαντορίνης

Αγουρέλαιο Χαλκιδικής

Ξηρά Σύκα Ταξιάρχη

Μανταρίνι Χίου

Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής

Φασόλια Γίγαντες— Ελέφαντες Καστοριάς

Φασόλια Βανίλιες Φενεού

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής

Πατάτα Νάξου

Κατσικάκι Ελασσόνας

Ξύγαλο Σητείας

Αρνάκι Ελασσόνας

Σταφίδα Ηλείας

Φιρίκι Πηλίου

Φάβα Σαντορίνης

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης

Σταφίδα Ζακύνθου

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο "Τροιζηνία"

Φοινίκι Λακωνίας

Μήλο Καστοριάς

Ακτινίδιο Πιερίας

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θραψανό

Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου

Κρόκος Κοζάνης

Κορινθιακή Σταφίδα Βοστίτσα

Φασόλια (Γίγαντες Ελέφαντες) Πρεσπών Φλώρινας

Φασόλια (πλακέ μεγαλόσπερμα) Πρεσπών Φλώρινας

Ροδάκινα Νάουσας

Φασόλια κοινά μεσόσπερμα Κάτω Νευροκοπίοu

Φασόλια γίγαντες ελέφαντες Κάτω Νευροκοπίου

Κεράσια τραγανά Ροδοχωρίου

Μαστίχα Χίου

Μαστιχέλαιο Χίου

Τσίχλα Χίου

Φιστίκι Μεγάρων

Πηχτόγαλο Χανίων

Κουμ Κουάτ Κέρκυρας

Θρούμπα Αμπαδιάς Ρεθύμνης Κρήτης

Πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων Κρήτης

Κονσερβολιά Στυλίδας

Θρούμπα Χίου

Θρούμπα Θάσου

Φιστίκι Αίγινας

Αυγοτάραχο Μεσολογγίου

Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια

Σύκα Βραβρώνας

Κονσερβολιά Άρτας

Τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου

Ελιά Καλαμάτας

Ακτινίδιο Σπερχειού

Μήλα Ζαγοράς Πηλίου

Ξερά σύκα Κύμης

Πέτρινα Λακωνίας

Κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας

Φορμαέλλα Αράχωβας Παρνασσού

Σαν Μιχάλη

Μετσοβόνε

Γραβιέρα Νάξου

Καλαθάκι Λήμνου

Μανούρι

Γαλοτύρι

Κεφαλογραβιέρα

Λαδοτύρι Μυτιλήνης

Ξυνομυζήθρα Κρήτης

Γραβιέρα Αγράφων

Κοπανιστή

Γραβιέρα Κρήτης

Κατίκι Δομοκού

Κασέρι

Κρητικό παξιμάδι

beyondbusiness.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ