2014-05-05 11:14:05
Φωτογραφία για Μάθημα διαφήμισης από τους Αμερικάνους στην Μύκονο [Video]
Προβάλλουν τον φάρο Αρμενιστή της Μυκόνου την ώρα που οι ντόπιοι τον έχουν εγκαταλείψει!

Έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Σπασμένες πόρτες και παράθυρα που επιτρέπουν την είσοδο στον καθένα, κιτρινισμένοι τοίχοι, σκουριασμένες μεταλλικές επιφάνειες... Η κατάσταση στο εσωτερικό, εξίσου αποκαρδιωτική. Ρημαγμένες κουζίνες, φαγωμένα πατώματα, ετοιμόρροπα ταβάνια... Ο λόγος για τον Αρμενιστή, τον φάρο σύμβολο της Μυκόνου και έναν από τους παλαιότερους του Αιγαίου, η απαξιωτική εικόνα του οποίου μόνο θλίψη προκαλεί στον επισκέπτη, ενώ παράλληλα αποδεικνύει την αδιαφορία των αρχών για ένα τόσο ιστορικό μνημείο, την ίδια ώρα που σύγχρονα... μνημεία όπως οι ξακουστές παραλίες του νησιού φροντίζονται επιμελώς κάθε χρόνο για να υποδεχτούν τις ορδές τουριστών... Κι όμως αυτόν τον φάρο που έχει παραδοθεί στην φθορά και την εγκατάλειψη, κάποιοι όχι μόνο τον σέβονται, αλλά τον προβάλλουν κιόλας
. Μιλάμε για την αμερικανική εταιρεία Nature Valley, η οποία επέλεξε τον Αρμενιστή για τα γυρίσματα διαφημιστικού σποτ στο πλαίσιο προώθησης ενός νέου προϊόντος της (μπάρες δημητριακών με ελληνικό γιαούρτι το οποίο κάνει θραύση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού). Με την κίνηση αυτή οι Αμερικανοί φαίνεται πως «βάζουν τα γυαλιά» σε εμάς τους Έλληνες που υποτίθεται ότι διδάξαμε πολιτισμό αποδεικνύοντας ότι ξέρουν να εκτιμούν την ιστορία.

Λίγα λόγια για τον φάρο

Κατασκευάστηκε το 1891 και πήρε το όνομά του από το ομώνυμο ακρωτήρι του νησιού. Η απόφαση για την κατασκευή του πάρθηκε ύστερα από το ναύαγιο του αγγλικού ατμόπλοιου Volta το 1887 στις βόρειες ακτές της Μυκόνου όπου πνίγηκαν 11 μέλη του πληρώματος. Το ύψος του φάρου αγγίζει τα είκοσι μέτρα, ενώ το φωτιστικό μηχάνημα που του τοποθέτησαν αρχικά είχε βραβευτεί στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού και λειτούργησε μέχρι το 1983. Έκτοτε ο φάρος λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το φωτιστικό του μηχάνημα μεταφέρθηκε και εκτίθεται μέχρι σήμερα στο προαύλιο του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο κτήριο του 19ου αιώνα, στο κέντρο της Μυκόνου.
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ