2014-05-06 01:23:04
Φωτογραφία για Made in… UK, Turkey και αλλού!
Bρετανοί, Τούρκοι και Ελλαδίτες μπήκαν για τα καλά στην εμπορία του χαλλουμιού. Η αδράνεια των κυπριακών Αρχών «επέτρεψε» σε τεράστιες βιομηχανίες του εξωτερικού να εμπορεύονται χαλλούμι με κίνδυνο τον εκτοπισμό των Κυπρίων τυροκόμων από τη διεθνή αγορά. Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ εταιρεία “Milky’s” διαφημίζει ότι το προϊόν της είναι πιο υγιεινό από το κυπριακό!

Η διαχρονική ολιγωρία, τόσο από πλευράς Υπουργείου Εμπορίου όσο και του Υπουργείου Γεωργίας (κυρίως όσον αφορά το θέμα του φακέλου του χαλλουμιού), να προστατεύσουν το δεύτερο πιο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας, οδήγησε πολλές βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο να παράγουν και να εμπορεύονται ανενόχλητες χαλλούμι. Η εφημερίδα Σημερινή αποκαλύπτει σε σημερινό δημοσίευμα της άλλες δύο βιομηχανίες του εξωτερικού οι οποίες έχουν εισχωρήσει για τα καλά στην εμπορία του χαλλουμιού καθώς, βλέποντας ένα προϊόν προσοδοφόρο να παραμένει απροστάτευτο ως προς τη χώρα όσο και στον τρόπο παραγωγής του, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση προς όφελός τους και κατά των Κυπρίων τυροκόμων.


«Πιο φρέσκο από το κυπριακό»

Η πρώτη περίπτωση αφορά τη βρετανική εταιρεία Μilky’s, η οποία διαφημίζει στην ιστοσελίδα της το χαλλούμι που παρασκευάζει και μάλιστα τονίζει ότι το προϊόν της είναι «πιο φρέσκο από το κυπριακό», αλλά και ότι περιέχει λιγότερο αλάτι. Μάλιστα, βάσει του χώρου που καταλαμβάνει στην ιστοσελίδα, το χαλλούμι φαίνεται να αποτελεί το κύριο προϊόν της εταιρείας. Η εν λόγω εταιρεία, η οποία παρασκευάζει το προϊόν της με 100% βρετανικό γάλα, σημειώνει ότι χρησιμοποιεί την αυθεντική συνταγή και χρησιμοποιεί αγελαδινό και αιγινό γάλα χωρίς να αναφέρει ποσοστά. Επιπρόσθετα διαφημίζει ότι είναι πιο υγιεινό από το κυπριακό προϊόν λόγω του λιγότερου άλατος και γι’ αυτό έχει μικρότερη ημερομηνία λήξης από το κυπριακό. Επισημαίνεται ότι η ίδια εταιρεία παρασκευάζει και είδος φέτας αλλά την ονομάζει «τυρί Αιγαίου», επειδή η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει σαν Π.Ο.Π. το προϊόν της.

“Halloumi” στις ΗΠΑ από Τουρκία

Παράλληλα, η τουρκική εταιρεία Ulker διαθέτει το προϊόν της ανενόχλητη στην αγορά των ΗΠΑ. Εκτός από την τουρκική αγορά στην οποία είναι γνωστό ότι κυκλοφορεί ευρέως το χαλλούμι, η εταιρεία-κολοσσός στέλνει σε πολλές χώρες, κυρίως εκτός Ευρώπης, το προϊόν της σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, εκτοπίζοντας έτσι από την αγορά τους Κυπρίους παραγωγούς. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η τουρκική εταιρεία δεν διαφημίζει το τυρί της ως “hellim”, δηλαδή το προϊόν που παράγεται στην Τουρκία, αλλά ως “halloumi”, δηλαδή το κυπριακό προϊόν με αγγλικούς χαρακτήρες.

Αδράνεια και στο “Vermion”

Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ των κυπριακών Αρχών και ειδικότερα του Υπουργείου Εμπορίου φάνηκε και στην περίπτωση της ελληνικής εταιρείας “Vermion”, σε θέμα που αποκάλυψε η «Σ». Συγκεκριμένα, η εταιρεία ζήτησε από τον ευρωπαϊκό οργανισμό OHIM (Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς) ο οποίος ασχολείται με εμπορικά σήματα, να της κατοχυρωθεί το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού, για να μπορεί να το ονομάζει και να το εμπορεύεται ελεύθερα.

Το Υπουργείο Εμπορίου δεν προέβη σε καμία ένσταση, παρά το ότι δόθηκε η τρίμηνη περίοδος σε όσους αντιτίθενται να υποβάλουν την ένστασή τους, και ως ιδιοκτήτης του συλλογικού σήματος του χαλλουμιού έπρεπε να υποβάλει ένσταση, καθώς οι απώλειες για τους Κυπρίους παραγωγούς αλλά και γενικά για την οικονομία θα είναι τεράστιες στην περίπτωση που κατοχυρωθεί το σήμα στην εν λόγω εταιρεία. Οι μόνοι που υπέβαλαν ένσταση ήταν ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων, ο οποίος θέλησε να προστατεύσει τα συμφέροντά του, καθώς ενδεχόμενη κατοχύρωση του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στην ελληνική εταιρεία θα αποβεί καταστροφική για τις εξαγωγές του προϊόντος.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία «Vermion» συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, προωθώντας το προϊόν χαλλούμι, χωρίς το υπουργείο να λαμβάνει μέτρα εναντίον της, τη στιγμή που παρενέβαλλε εμπόδια στις προσπάθειες Κυπρίων παραγωγών να εκθέσουν το χαλλούμι τους. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι οι αγελαδοτρόφοι, σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας πριν από λίγους μήνες, ενημέρωσαν τόσο την Επιτροπή όσο και τα αρμόδια υπουργεία και τη Νομική Υπηρεσία για τις προθέσεις της εταιρείας «Vermion».

Τότε θα είναι αργά

Την ίδια στιγμή, με την απραξία του, το Υπουργείο Εμπορίου βάζει σε περιπέτειες και τον φάκελο του χαλλουμιού, καθώς οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι, όταν για ένα εμπορικό σήμα γίνει αίτημα κατοχύρωσης πριν από την επίσημη κατοχύρωση ενός προϊόντος ως Π.Ο.Π. (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης), τότε ο ιδιοκτήτης του σήματος δικαιούται να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί, καθώς το είχε κατοχυρώσει προηγουμένως.
sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ