2014-05-06 10:06:04
Φωτογραφία για Εκδήλωση τιμής για τα 30 χρόνια Αρχιερατείας του Μητροπολίτη κκ Αλέξανδρου
Το βράδυ της Δευτέρας 5ης Μαΐου 2014 παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ τη συμμετοχή πλειάδας Αρχιερέων και εκατοντάδων παρισταμένων πραγματοποιήθηκε στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο η Εκδήλωση τιμής προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως Τριάντα Ετών θεοφιλούς Αρχιερατείας.

Την Εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γεωργιος Ζαχαρόπουλος, ο οποίος τυγχάνει Εκκλησιαστικός Επίτροπος του Μητροπολιτικού Ναού.

Η εκδήλωση άρχισε με την είσοδο του Βυζαντινού Χορού της Ιεράς Μητροπόλεως Μ κ΄ Κ «Άγιος Νεοϊερομάρτυς Λάζαρος ο Τριπολίτης» και την απόδοση Εκκλησιαστικών Ύμνων υπό την διεύθυνση του κ. Βασιλείου Γεωργαρά.

Εν συνεχεία ο κ. Ζαχαρόπουλος παρουσίασε το Πρόγραμμα της Εκδηλώσεως και κάλεσε στο Βήμα τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Θεοκλητό Ντούλια να μιλήσει ως εκπρόσωπος του Κλήρου και του Λαού της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.


Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Πατρών ο οποίος έκανε την κεντρική ομιλία της εκδηλώσεως και εν συνεχεία ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών παρουσίασε την κοπιαστική του εργασία, ήτοι ένα DVD αφιερωμένο στην διακονία και την ζωή του Γέροντός του Μητροπολίτου Μαντινείας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.

Στη συνέχεια ο κ. Γ. Ζαχαρόπουλος αναφέρθηκε στο χρονικό της δημιουργίας του Λευκώματος με την ονομασία ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 30 Χρόνια Αρχιερατείας μια Ζωή Διακονίας.

Το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου της Αδελφότητας Παπαραίων παρουσίασε ένα καταπληκτικό χορευτικό πρόγραμμά παραδοσιακών Αρκαδικών χορών.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Μακαριωτάτος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Επισκόπου μας, μίας και τυγχάνει όλα αυτά τα χρόνια να είναι συνοδοιπόρος, ακούραστος και ανιδιοτελής συνεργάτης του.

Ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ κλείνοντας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο, τους αδελφούς του Αρχιερείς τους συνεργάτες του και το θεοφιλές πλήρωμα της Μητροπόλεως του λέγοντας πως τον τιμά η συμμετοχή τους στην εκδήλωση τιμής αυτή αλλά επιθυμεί την προσευχή τους δια να συνεχίσει τον καθημερινό αγώνα της διακονίας του Λαού και του Θεού, ζητώντας απο τους συμμετέχοντος να του επιτρέψουν « ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΩΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΙ»

Ο Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μητροπόλεως έκλεισε την εκδήλωση ψάλλοντας την φήμη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.

ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΔΕΣΠΟΤΑ ΜΑΣ

+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

1984 - 2014

( Εκ του Λευκώματος το οποίο εκδόθηκε το 2014

δια τα τριάντα έτη Αρχιεροσύνης του Σεβασμιωτάτου

το οποίο επιμελήθηκε ο κ. Γεώργιος Ζαχαρόπουλος

και εκδόθηκε παρά του Μητροπολιτικού Ι.Ν Αγ. Βασιλείου Τριπόλεως και της Περιφερείας Πελοποννήσου)

Επιστροφή στην Αρκαδία

Το απόγευμα της 8ης Ιανουαρίου 1995 οι καμπάνες του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως ήχησαν πένθιμα, μεταφέροντας στους πιστούς το μήνυμα ότι ο επί τριακονταετία Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Θεόκλητος είχε φύγει για να συναντήσει τον Δημιουργό του.

Η είδηση συντάραξε όλη την Αρκαδία. Το σκήνωμα του εκλιπόντος Μητροπολίτη μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως και εκτέθηκε σε προσκύνημα από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 8 Ιανουαρίου μέχρι το πρωί της 11ης Ιανουαρίου, όταν και άρχισε η Εξόδιος Ακολουθία.

Κατά την διάρκεια του τριήμερου προσκυνήματος, οι Ιερείς της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας διάβαζαν το Ευαγγέλιο και οι Ιερομόναχοι τελούσαν ιερές Αγρυπνίες. Ξεχωριστή και εξόχως συγκινητική ήταν η ιερά Αγρυπνία, που τέλεσε το πνευματικό παιδί του μακαριστού Γέροντος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Αλέξανδρος.

Μετά την κηδεία πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν ποιός θα διαδεχθεί τον μακαριστό Θεόκλητο στον επισκοπικό θρόνο της Μαντινείας και Κυνουρίας. Η σκέψη πολλών στράφηκε στον Σεβασμιώτατο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Αλέξανδρο, ο οποίος φαινόταν ως ο πλέον κατάλληλος για να καλύψει το κενό που είχε αφήσει ο μακαριστός Γέροντάς του.

Πολλοί έφθασαν μέχρι τη Ναύπακτο και τον παρακάλεσαν να επιστρέψει στη Τρίπολη. Η συγκυρία, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην επόμενη συνεδρία της Ιεραρχίας, η οποία θα πραγματοποιούνταν λίγες μέρες αργότερα και η οποία θα αποφάσιζε για την πλήρωση των κενών Μητροπόλεων.

Ο Σεβασμιώτατος βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Από την μια μεριά, είχε αγαπήσει ολόψυχα τη Ναύπακτο και τους ανθρώπους της. Είχε εργαστεί γι’ αυτόν τον τόπο και τώρα έδρεπε τους πρώτους καρπούς των κόπων του.

Από την άλλη μεριά, δεν μπορούσε να αντισταθεί στο κάλεσμα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια η σκέψη του και η καρδιά του δεν ήταν αδιάφορη για ο,τι συνέβαινε στην αγαπημένη του Αρκαδία.

Ο Σεβασμιώτατος ταλαντεύθηκε. Τελικά, μετά από αγώνα ημερών με τον εαυτό του και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ, πήρε την μεγάλη απόφαση: Θα ήταν υποψήφιος στην επόμενη συνεδρία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας.

Η εκλογή ως Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας

Στις 25 Ιανουαρίου 1995, ημέρα Τετάρτη και ώρα 9η π.μ., συνήλθε σε συνεδρία το σεπτό σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Προέδρου της κ.κ. Σεραφείμ, προκειμένου να πληρώσει τις χηρεύουσες Ιερές Μητροπόλεις, μεταξύ των οποίων και την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Κατ’ αρχάς, για την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας έγινε ειδική ψηφοφορία και εγκρίθηκε το μεταθετόν. Κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε την έννοια του μεταθετού, δεδομένου ότι ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος πρωτοεξελέγη Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και όχι Μαντινείας και Κυνουρίας.

Πολλοί, ειδικοί και μη, τηρούν πολέμια στάση απέναντι στο μεταθετό, γιατί το χαρακτηρίζουν ως κίνηση και πρόθεση των μετατιθεμένων να αποκτήσουν χρήματα, δόξα και δύναμη και όχι της ψυχής τους επιλογή για πλήρωση συναισθηματικών αναγκών.

Το σκεπτικό τους: το ότι σχεδόν ποτέ και σχεδόν κανένας Επίσκοπος δεν επιζήτησε η δεν επιδίωξε μετάθεση από πλουσιότερη Μητρόπολη σε φτωχότερη η από μεγαλύτερη σε μικρότερη δεν αποτελεί δόγμα, λογική όμως και ισχυρή θέση, ναι πάντως και καθολικά ισχύουσα, στην περίπτωση μάλιστα που ο Επίσκοπος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή που ζητεί τη μετάθεση. Στην περίπτωση αυτή τα ψυχολογικά κίνητρα επιστροφής στα πάτρια εδάφη είναι ισχυρότερα όλων των άλλων. Η επιστροφή στην πατρώα γη αποτελεί ενδόμυχη επιταγή, αξεπέραστη ανάγκη, πόθο με τη μορφή δεσμού ακατάλυτου.

Όλοι νοσταλγούμε την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Όλοι επιθυμούμε να ξαναγυρίσουμε στον τόπο της πρώτης μας ζωής, των πρώτων αναμνήσεων. Όλοι επιζητούμε να ενταφιαστούμε στο Κοιμητήριο του χωριού μας. Επομένως, η επιθυμία μετάθεσης σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι δίκαιο αίτημα, είναι συναισθηματική ανάγκη. Είναι φωνή, που απαιτεί απάντηση. Άρα, η μετάθεση του Μητροπολίτη Αλέξανδρου από τη Ναύπακτο στην Τρίπολη δεν είναι κατακριτέα η καταδικαστέα, αφού κατά τη συνέντευξη του ίδιου «Το βλέμμα του, η σκέψη και η αγάπη του ήταν να γυρίσει στην Αρκαδία» και γύρισε.

Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε με τη συντριπτική πλειοψηφία των 57 ψήφων εξελέγη Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Αλέξανδρος.

Μόλις γνωστοποιήθηκε το χαρμόσυνο γεγονός στην Τρίπολη, έκρουσαν χαρμόσυνα οι κώδωνες των ιερών Ναών και ο ιερός Κλήρος μετά του ευσεβούς Λαού, δοξολόγησε τον Κύριο, ενώ παντοιοτρόπως εξεφράσθη η βαθύτατη ψυχική ικανοποίηση, η χαρά και η ολόψυχη αγαλλίαση.

Ο νεοεκλεγείς Ιεράρχης, έδωκε το Μικρό Μήνυμα μέσα στην αίθουσα των συνεδριών της σεπτής Ιεραρχίας, αποδεχόμενος με βαθύτατη συγκίνηση, την τιμή, η οποία του έγινε παρά Κυρίου και Ιεραρχίας, για την διαποίμανση της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.

Η είδηση προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού στην Τρίπολη. Στη Ναύπακτο, αντιθέτως, η απόφαση της Ιεραρχίας λύπησε. Δεν είχε πάει στη Ναύπακτο ως πατριός, αλλά ως πατέρας, και γι’ αυτό είχε αγαπηθεί από την συντριπτική πλειοψηφία του ποιμνίου του. Τώρα πάλι δεν έφευγε από τη Ναύπακτο ως πατριός αλλά ως πατέρας.

Την επομένη, 26η Ιανουαρίου, μέσα σε κλίμα ιεράς κατανύξεως στο καθολικό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Ιεράς Μονής Πετράκη έγινε το Μέγα Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου, καθώς και των άλλων εψηφισμένων Μητροπολιτών και βοηθών Επισκόπων.

Πολλοί Ιερείς και ευσεβείς χριστιανοί από την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας και Αρκάδες των Αθηνών παρακολούθησαν την ιερά τελετή και ευχήθηκαν από καρδίας στον Σεβασμιώτατο.

Ένας κύκλος επισκοπικής ζωής κλείνει. Ένας κύκλος επισκοπικής ζωής ανοίγει. Ο Αλέξανδρος της Ναυπάκτου και του Αγίου Βλασίου γινόταν ο Αλέξανδρος της Μαντινείας και Κυνουρίας.

Αποχαιρετιστμός προς τους Ναυπακτίους

Προτού, όμως, ο Σεβασμιώτατος Αλέξανδρος φύγει για την Τρίπολη, έχει μια τελευταία υποχρέωση στο ποίμνιο της Ναυπάκτου: να το αποχαιρετήσει και να του εκδηλώσει για τελευταία φορά την αγάπη του.

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Αλέξανδρος χοροστάτησε και λειτούργησε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Από «όρθρου βαθέος» ο Ναός είχε κατακλυστεί από τους πιστούς, οι οποίοι ήθελαν να πάρουν για τελευταία φορά την ευλογία του Δεσπότη.

Λίγο πριν την απόλυση και μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης αποχαιρέτησαν τον Δεσπότη ο Δήμαρχος της Ναυπάκτου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου Αντώνιος Πούλος, παρισταμένου του Δημοτικού Συμβουλίου, και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Λαουδέρκης.

Στη συνέχεια, με ραγισμένη από την συγκίνηση φωνή μίλησε ο Δεσπότης:

«Αυτή τη στιγμή, μεγάλη και συγκλονιστική, μεταφέρω στη σκέψη μου και τον εαυτό μου στο παρελθόν… Ένα θέλω να σας ζητήσω, τον νέο Μητροπολίτη, που θα έλθη σε λίγες ημέρες, -θα έλθω κι εγώ να τον ενθρονίσωμε εδώ και να του παραδώσω την Μητρόπολη,- τον Νικόδημο, να τον αγαπήσετε περισσότερο από μένα και να τον τιμήσετε ακόμα πιο πολύ απ’ ο,τι τιμήσατε εμένα. Ο Επίσκοπος είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή της Εκκλησίας. Όταν με τον Επίσκοπο έχετε ενότητα, τότε είσθε παιδιά του Θεού.

Σας ευλογώ, σας ευχαριστώ και σας αποχαιρετώ».

Η Ενθρόνιση στην Τρίπολη

Η Τρίπολη περίμενε με ανυπομονησία την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη της. Περίμενε την επιστροφή του δικού της παιδιού. Αυτή η στιγμή δεν αργησε. Μετά την τέλεση του Μνημοσύνου των σαράντα ημερών για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Θεοκλήτου, ορίστηκε η 26η Φεβρουαρίου 1995 ημέρα Κυριακή ως ημέρα ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτη.

Και η μέρα αυτή έφθασε. Η Τρίπολη λαμπροφορεί και πανηγυρίζει. Η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, γενικώς, αγάλλεται και χαίρει. Η επί γης στρατευομένη τοπική μας Εκκλησία ετοιμάζεται για την υποδοχή του νέου Ιεράρχου της, του πεφιλημένου Μητροπολίτου Αλεξάνδρου.

Συμπανηγυρίζει και η εν ουρανοίς θριαμβεύουσα Εκκλησία με πρώτο τον μακαριστό Θεόκλητο, εις διαδοχήν του οποίου εγκαθίσταται πνευματικόν του ανάστημα, συνεργάτης εκλεκτός, Ιεράρχης σεμνός και τίμιος.

Οι δρόμοι της ιστορικής και ευλογημένης Τριπολιτσάς, στρωμένοι με δάφνες και μυρσίνες, για να περάσει ο εκλεκτός του Θεού και ο αγαπημένος των ανθρώπων.

Ο σημαιοστολισμός δίδει τον ιδιαίτερο εορταστικό και πανηγυρικό τόνο.

Μεγαλόπρεπος ο Ιερός του Ουρανοφάντορος Ναός, ευπρεπισμένος «υπέρ πάσαν άλλην στιγμήν και ημέραν», αναμένει την ιερά ώρα της ενθρονίσεως του τόσον γνωρίμου εις αυτόν Μητροπολίτου Αλεξάνδρου. Δέκα πέντε έτη, ακουόταν μέσα στον Ιερό αυτό Ναό το κήρυγμα του π. Αλεξάνδρου, προς δόξα του Θεού και καταρτισμό και σωτηρία ψυχών.

Ώρα 3η μ.μ. Εις τα διόδια Νεστάνης υποδέχθηκαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρον (ερχόμενον από Κόρινθο, όπου ετέλεσε το πρωί στον Ναό του Αγίου Παύλου το Μνημόσυνο του πολέμαρχου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που είχαν οργανώσει οι Αρκάδες της Κορινθίας), ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Σκλήφας μετά της Αδελφότητος της Μονής, οι Ιερείς των γύρω Ενοριών, οι Πρόεδροι των εγγύς Κοινοτήτων, πλήθος κόσμου, ως και οι συγχωριανοί του νέου Ιεράρχου, οι κάτοικοι του χωριού Πάπαρι.

Κατασυγκινημένος ο νέος Ποιμενάρχης, τους ευλόγησε, τους ασπάσθηκε, τους χαιρέτισε, ως πνευματικός πατήρ, αδελφός και φίλος αγαπημένος. Από ψηλά εδέσποζε η παλαίφατος της Γοργοεπηκόου Μονή, τόπος ιερός και γνώριμος στον Σεβασμιώτατο από τα νεανικά του χρόνια.

Μετά από λίγο ο σεπτός Αρχιερεύς με την συνοδεία του έφθασε στην θρυλική Τριπολιτσά. Στην είσοδο της πόλεως ο περικαλλής Ναός της θείας Μεταμορφώσεως, όπου οι τάφοι των Αρχιερέων, των αρχιερατευσάντων στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Εκεί αναπαύεται ο ευγενής, ο λαμπρός, ο αοίδιμος Μητροπολίτης και πολύκλαυστος πνευματικός μας πατήρ Θεόκλητος Β’ Φιλιππαίος και ο προ αυτού Μητροπολίτης Γερμανός Ρουμπάνης, πρόσωπα τα οποία στάθηκαν ως άγγελοι και συμπαραστάτες στην ζωή και το έργο του Σεβασμιωτάτου κ. Αλεξάνδρου.

Κατασυγκινημένος ο Σεβασμιώτατος, κατά χρέος ιερόν και καθήκον άγιο πράττων, σταμάτησε στον ιερό χώρο, γονάτισε στο τάφο των προκατόχων του, περιεβλήθη επιτραχήλιο και ωμοφόριο και τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των μακαρίων ψυχών των αοιδίμων Μητροπολιτών.

Μετά το Τρισάγιο αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο κυρίως των αειμνήστων Αρχιερέων Γερμανού Ρουμπάνη και Θεοκλήτου Φιλιππαίου, και εις την στενή πνευματική σχέση του μετά των δυό ιερά πρόσωπα.

Στη συνέχεια, αφού έγινε δέηση στον Ιερό Ναό και ο Σεβασμιώτατος επευφημήθη από τους εκεί ευρισκομένους Κληρικούς και λαϊκούς, επιβιβάσθηκε του αυτοκινήτου της Ιεράς Μητροπόλεως και συνοδευόμενος από Αρχιερείς, λοιπούς Κληρικούς και ευσεβείς χριστιανούς έφθασε στον ορισμένο για την υποδοχή τόπο (πλατεία Κολοκοτρώνη), όπου του επιφυλάχθηκε παλλαϊκή, ενθουσιώδης και ανεπανάληπτη για τα χρονικά της Τριπόλεως υποδοχή.

Πλειας Αρχιερέων, εκατοντάδες Ιερέων, χιλιάδες Λαού ανέμεναν τον νέο Ιεράρχη. Ξέσπασμα χαράς, ξεχύλισμα συγκινήσεως, πλημμύρα δακρύων, ενθουσιώδεις επευφημίες, παρατεταμένα χειροκροτήματα, συνθέτουν την όλη της υποδοχής εικόνα. Τον Σεβασμιώτατο ασπάσθηκε και υπέβαλε τα σεβάσματα εκ μέρους του ιερού Κλήρου ο Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Αθανασόπουλος.

Ο Σεβασμιώτατος περιβληθείς Αρχιερατικό Μανδύα ανήλθε στην ευπρεπισμένη εξέδρα, όπου ο άγιος Τοποτηρητής, Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Θεόφιλος, του προσέφερε την Αρχιερατική Ράβδο. Ο Δήμαρχος Τριπόλεως κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος προσφώνησε εγκαρδίως και καλωσόρισε τον Ιεράρχη, εξ ονόματος του Λαού της Τριπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος, βαθύτατα συγκινημένος, απευθύνθηκε με θερμότατα λόγια προς τον κ. Δήμαρχο και προς τα πλήθη του Αρκαδικού Λαού που προσέβλεπαν με ελπίδα στο πρόσωπο του συντοπίτου και πολυαγαπητού τους Ιεράρχου.

Η ιερά πομπή κατευθύνθηκε εν συνέχεια προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου για την τελετή της Ενθρονίσεως. Στην είσοδο του Μεγαλοπρεπούς Ναού υπεδέχθη τον Σεβασμιώτατο ο Προϊστάμενος, Πρωτοπρεσβύτερος π. Σωτήριος Ανδριανόπουλος βαστάζοντας την χαριτόβρυτη και μυρίπνοο Κάρα του αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου. Ένδακρυς ο π. Σωτήριος προσεφώνησε τον άγιον Μαντινείας, ενώ αντιφώνησε «εν συντριβή καρδίας» ο σεπτός Ιεράρχης, ενθυμούμενος ωραίες πνευματικές ημέρες στο Μητροπολιτικό Ναό της Τριπόλεως.

Ενώ ο Λαός εκραύγαζε «άξιος - άξιος» και «χείρας εκροτούσε θερμώς» και των Ιεροψαλτών οι χοροί έψαλλον το «Άξιόν εστι», ο νέος Μητροπολίτης, εισήλθε στον Ιερό Ναό, προσκύνησε στο ιερό Θυσιαστήριο, περιεβλήθη επιτραχήλιο και ωμοφόριο και, στη συνέχεια, ανήλθε στον καταστόλιστο Αρχιερατικό Θρόνο για την τελετή της Ενθρονίσεως.

Στην Ενθρόνιση του αγίου Μαντινείας παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες: Πέτρας (Κρήτης) κ. Νεκτάριος (εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου), Ιεραπόλεως κ. Ειρηναίος (εκπρόσωπος του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων), Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Στέφανος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Θεόφιλος, Νέας Σμύρνης κ. Αγαθάγγελος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικόδημος, Ηλείας κ. Γερμανός, Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος, Αργολίδος κ. Ιάκωβος, Φωκίδος κ. Αθηναγόρας, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Νικηφόρος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Νικόδημος.

Επίσης, παρέστησαν οι Επίσκοποι: Ηλιουπόλεως (Αλεξανδρείας) κ. Θεόκλητος, Διαυλείας κ. Δαμασκηνός (Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου), Κερνίτσης κ. Λεόντιος, Χριστουπόλεως κ. Πέτρος και Μαραθώνος κ Μελίτων.

Επίσης, παρευρέθη και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου κ. Ιωάννης Χατζηφώτης. Παρέστησαν, επίσης, πολιτικές, στρατιωτικές, δικαστικές και λοιπές αρχές της Περιφερείας του Νομού και της πόλεως.

Χαιρέτησαν και ωμίλησαν: Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Δαμασκηνός, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος ανέγνωσε την Συνοδική Εγκύκλιο και το Προεδρικό Διάταγμα της καταστάσεως του νέου Μητροπολίτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας κ. Νεκτάριος, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπόλεως κ. Ειρηναίος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Διοδώρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Θεόφιλος, ως Τοποτηρητής, ο Πρωτοσυγγελεύων Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Αθανασόπουλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Λαουρδέκης, ο Νομάρχης Αρκαδίας κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο εκ Πάπαρι Υποναύαρχος κ. Βασίλειος Αποστολόπουλος, εκ μέρους των απανταχού Παπαραίων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου κ. Χρίστος Παΐσιος και ο Πρόεδρος της Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών κ. Τάσος Γριτσόπουλος.

Μετά από αυτά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, εξεφώνησε τον Ενθρονιστήριο λόγο του μέσα σε γενική συγκίνηση.

Στην Επισκοπή Μαντινείας και Κυνουρίας

Η Ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου κ. Αλέξανδρου στην Τρίπολη έγινε μέσα σε φρενίτιδα ενθουσιασμού των χριστιανών της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας. Η υποδοχή αυτή τον συγκίνησε και τον υποχρέωσε να δώσει την ψυχή του στη διακονία αυτού του Λαού. Από την ώρα εκείνη αγωνίζεται να ανταποκριθεί από τη θέση του πατέρα και Μητροπολίτη στις προσδοκίες του Θεού και στις ανάγκες του Λαού.

Οι ανάγκες πολλές και οι επαρχίες Μαντινείας και Κυνουρίας που αποτελούν την Μητρόπολή του καλύπτουν τα δυό τρίτα του Νομού Αρκαδίας. Ο νέος Μητροπολίτης γνωρίζει τις δυσκολίες, με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος, και είναι αποφασισμένος να παλέψει. Άλλωστε, αυτόν τον ίδιο τόπο δεν είχε «οργώσει» και πάλι ο ίδιος ως Ιεροκήρυκας;

Κατά κάποιο τρόπο, το έργο που κάνει ο Σεβασμιώτατος κ. Αλέξανδρος στην Αρκαδία είναι συνέχεια του έργου που έκανε μέχρι την μετάθεσή του στη Ναύπακτο. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ του έργου που συντελέστηκε εκεί και αυτού που ακόμα γίνεται εδώ, αλλά και διαφορές.

Λειτουργοί και Ναοί

Πρώτο μέλημα του Σεβασμιωτάτου κ. Αλεξάνδρου, ευθύς αμέσως μετά την Ενθρόνισή του ως Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, ήταν η κάλυψη των κενών εφημεριακών θέσεων της Μητροπόλεως, που ήταν αρκετές. Ανεζήτησε και βρήκε νέους με κλίση στην Ιερωσύνη και με ευλάβεια στον Θεό, αλλά και παραδοχή από τον Λαό.

Αυτούς τους νέους τους προώθησε και τους βοήθησε να εγγραφούν στα διάφορα Εκκλησιαστικά Σχολεία, Ιερατικά Γυμνάσια και Λύκεια, ως και στις Ανώτερες Σχολές Ιερατικών Σπουδών και τις Θεολογικές Σχολές των Πανεπιστημίων μας, για να καταρτισθούν και να μορφωθούν γραμματικά και θεολογικά, ώστε να μπορέσουν να γίνουν Ποιμένες και Διδάσκαλοι του Λαού μας.

Με την βοήθεια και την ευλογία του Θεού η προσπάθεια αυτή απέδωσε καρπούς, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα ο Σεβασμιώτατος κ. Αλέξανδρος να έχει χειροτονήσει ως Διακόνους και Ιερείς πάνω από πενήντα νέους Κληρικούς, που υπηρετούν στη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Επιδεικνύει, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον για την ανέγερση και τα εγκαίνια νέων Ναών στη Μητρόπολή του, καθώς οι Ναοί είναι η κατοικία του Θεού και ο τόπος αγιασμού του Λαού.

Πνευματικό έργο

Υπό την αιγίδα και την άμεση επίβλεψη του Σεβασμιωτάτου κ. Αλέξανδρου, το πνευματικό έργο της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας κινείται σε πολλούς άξονες.

α) Κήρυγμα θείου Λόγου

Το κήρυγμα του θείου Λόγου είναι η βάση και το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ζωής της Εκκλησίας. Γι’ αυτό η Εκκλησία σε όλη την διάρκεια της πορείας της δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό και φροντίζει ώστε το κήρυγμα του θείου Λόγου να το κάνουν άνθρωποι ευλαβείς και με βαθιά θεολογική γνώση.

Η Μητρόπολή μας έχει μακρά παράδοση στο κήρυγμα και, ειδικά, στην Τρίπολη σε όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα αναδείχθηκαν εκλεκτοί λαϊκοί και κληρικοί Ιεροκήρυκες. Σήμερα το κήρυγμα έχει πυκνωθεί και ο Λόγος του Θεού ακούγεται κάθε Κυριακή και κάθε εορτή στους πιο πολλούς Ναούς της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας, ώστε ο Λαός να διδάσκεται το θέλημα του Θεού.

β) Κατηχητικά Σχολεία και Συντροφιές Νέων

Στην επαρχία μας παρατηρείται το φαινόμενο της συνεχούς μεταναστεύσεως των νέων κατοίκων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν νέες οικογένειες και ο πληθυσμός του Νομού μας και της Μητρόπολής μας να μειώνεται συνεχώς.

Αλλά και στην Αρκαδία ο πληθυσμός έχει συγκεντρωθεί στη συντριπτική του πλειοψηφία σε τέσσερα αστικά κέντρα τρία εκ των οποίων, η Τρίπολη, το Άστρος και το Λεωνίδιο, ανήκουν στη Μητρόπολή μας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες με πολλούς αγώνες και πολύ κόπο οργανώνονται και λειτουργούν Κατηχητικά Σχολεία σε αυτά τα αστικά κέντρα και, ειδικά, για την πόλη της Τρίπολης σε όλες τις ενορίες.

Στο τέλος των μαθημάτων κάθε έτους οργανώνονται εκδρομές ιδιαίτερα των μαθητών των Κατώτερων Κατηχητικών Σχολείων όπου, συνήθως, πραγματοποιείται επίσκεψη σε κάποια κοντινή Μονή.

Στην Τρίπολη, επίσης, επειδή βρίσκεται συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οργανώθηκαν για τα παιδιά των Γυμνασίων και των Λυκείων οι Φιλικές Συντροφιές Νέων, οι οποίες λειτουργούν στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως.

Στις Ενορίες επίσης της Τρίπολης και με πρωτοβουλία των Εφημερίων οργανώνονται μεταξύ των ενοριτών ομάδες πνευματικού καταρτισμού και μελέτης της Αγίας Γραφής.

Από το 2007 υπάρχει επίσης το πρόγραμμα «Ορθοδοξία και Ζωή», όπου στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης γίνονται συναντήσεις και συζητήσεις με νέους και νέες θεολογικού περιεχομένου.

γ) Αντιαιρετική δράση

Θέλοντας να φυλάξει το ποίμνιό του από «λύκους βαρείς», μία από τις πρώτες ενέργειες του Σεβασμιωτάτου κ. Αλεξάνδρου ήταν η δημιουργία ειδικού Γραφείου επί των Αιρέσεων. Το Γραφείο έχει ως κύρια αποστολή του να αναλύει, να προβάλλει και να διευκρινίζει θέματα που έχουν να κάνουν με τις πολυποίκιλες αιρέσεις που υπάρχουν στις μέρες μας.

Κατά καιρούς με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου οργανώνονται αντιαιρετικές συνάξεις των Ιερέων της Μητρόπολης, όπου συζητούνται εν εκτάσει διάφορα ζητήματα σχετικά με τις αιρέσεις και δίνονται στους Ιερείς οδηγίες του τρόπου αντιμετώπισης των διαφόρων αιρετικών. Παράλληλα, το Γραφείο εκδίδει το τριμηνιαίο φυλλάδιο «Ορθοδοξία και Αίρεσις», το οποίο διανέμεται από τους Ναούς της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.

δ) Σχολή Ιεροψαλτών και Βυζαντινής Μουσικής

ο Σεβασμιώτατος κ. Αλέξανδρος προχώρησε στην ίδρυση Σχολής Ιεροψαλτών. Στη Σχολή μπορούν να εγγραφούν και να φοιτήσουν σε αυτή μαθητές όλων των ηλικιών και ανεξαρτήτως γραμματικών γνώσεων.

Η Σχολή στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως στη πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου.

Υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη από τις 30 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 1996 το Γ’ Συνέδριο των Μεταπτυχιακών Θεολόγων της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχαν περί τους εκατό θεολόγους, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν εξ ολοκλήρου από την Μητρόπολη. Παρέστησαν οι Καθηγητές Πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός, Στυλιανός Παπαδόπουλος, Βασίλειος Γιαννόπουλος, καθώς και οι Λέκτορες Σπ. Κοντογιάννης, Αθ. Βουρλής και Λ. Φίλης.

Αναβαθμίσεις εορτών Αρκάδων Αγίων

Η Αρκαδία σεμνύνεται ότι δεκαπέντε γνωστοί Άγιοι έλκουν την καταγωγή από τα χώματά της, αναδεικνύοντας έτσι αυτό τον ιστορικό τόπο ως αγιοτόκο.

α) Ο πανηγυρικός εορτασμός των 200 χρόνων του μαρτυρίου του Νεομάρτυρος Δημητρίου

Το 2003 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από το μαρτύριο του πολιούχου της Τρίπολης Νεομάρτυρος Δημητρίου. Το έτος αφιερώθηκε στη μνήμη του Νεομάρτυρα Δημητρίου και πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν με αφορμή αυτό το γεγονός. Ο δε Δήμος Τρίπολης, αντί του συνηθισμένου εμβλήματός του με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, χρησιμοποιούσε στους φακέλους της αλληλογραφίας του την μορφή του Νεομάρτυρα Δημητρίου.

Με αυτή την ευκαιρία οργανώθηκε από την Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, τα Γ.Α.Κ. - Αρχεία Νομού Αρκαδίας και τον Δήμο Τρίπολης επιστημονικό Συμπόσιο με τίτλο «Νεομάρτυρες Πελοποννήσου», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη το διάστημα 19-21 Σεπτεμβρίου 2003.

Κατά την διάρκεια του Συμποσίου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 40 επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικές με το μαρτύριο Νεομαρτύρων της Πελοποννήσου, την απόδοση τιμών σε αυτούς, την ανέγερση Ναών αφιερωμένων σε αυτούς και την αντανάκλαση που είχε το μαρτύριό τους στις τοπικές κοινωνίες.

Μέχρι σήμερα αυτό το Συμπόσιο συγκαταλέγεται στα ελάχιστα που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και έχουν ως θέμα τους, τους Νεομάρτυρες.

Ο Τόμος των πρακτικών παρουσιάστηκε σε πανηγυρική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου 2008, παρόντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.

β) Ο άγιος Νείλος ο Μυροβλήτης

Ο άγιος Νείλος ο Μυροβλήτης γεννήθηκε στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας στις αρχές του 17ου αιώνα και το κοσμικό του όνομα ήταν Νικόλαος Τερζάκης. Όταν μεγάλωσε, με την προτροπή ενός θείου του, αποφάσισε να αφιερωθεί στον Θεό και μόνασε στο Άγιο Όρος, όπου και απεβίωσε στις 12 Νοεμβρίου 1651.

Με την άσκησή του, όμως, και την εν γένει βιωτή του είχε τόσο ευαρεστήσει τον Θεό, ώστε αξιώθηκε να γίνει Άγιος και από το μνήμα του να αναβλύζει μυρωμένο αγίασμα, που σχημάτιζε ρυάκι και έφθανε μέχρι την θάλασσα. Άρρωστοι, που πλένονταν με το νερό αυτό η το έπιναν, θεραπεύονταν.

Τα Λείψανα του Αγίου βρέθηκαν στο σπήλαιο που αυτός είχε ασκηθεί από άλλους Μοναχούς του Αγίου Όρους στις 7 Νοεμβρίου 1815 και μεταφέρθηκαν στη Μονή Μεγίστης Λαύρας, όπου τα υποδέχθηκαν οι Πατέρες της Μονής με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε , ο οποίος ήταν τότε εξόριστος στο Άγιο Όρος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αλέξανδρος, τιμώντας τον Άγιο, αποφάσισε από το 1999 η επέτειος της ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου να εορτάζεται επιβλητικά και με επισημότητα στην γενέτειρα του Αγίου, το χωριό Άγιος Πέτρος.

γ) Εορτασμός της μνήμης του Νεοϊερομάρτυρος Λαζάρου του Τριπολίτου

Στη χορεία των αγίων Νεομαρτύρων της Εκκλησίας μας ανήκει και ο Τριπολίτης άγιος Νεοϊερομάρτυς Λάζαρος, ο οποίος υπηρέτησε ως Εφημέριος στο χωριό Μάκρη και θανατώθηκε από τους Τούρκους, γιατί αρνήθηκε να αλλάξει την πίστη του και να γίνει μουσουλμάνος.

Καθώς το μαρτύριο του Αγίου παρέμενε άγνωστο στους πολλούς, ο Σεβασμιώτατος ανέθεσε στον Μοναχό Παΐσιο της Νέας Σκήτης Αγίου Όρους να φροντίσει για την ανεύρεση του συναξαρίου και της Ακολουθίας του Αγίου, τα οποία βρίσκονταν στον υπ’ αριθ. 797 χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Στον ίδιο Μοναχό ανέθεσε, επίσης, την αγιογράφηση της Εικόνας του Αγίου, με σκοπό να καθιερωθεί πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης του Αγίου.

Η επιθυμία του Σεβασμιωτάτου πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 2008, Κυριακή των Αγίων Πάντων. Ο εορτασμός έγινε με επίκεντρο τον Ιερό Ναό της Εγέρσεως του Λαζάρου στο χωριό Μάκρη.

Την παραμονή της εορτής, Κλήρος και Λαός ανέμεναν στην είσοδο του χωριού την έλευση της Εικόνας του αγίου Λαζάρου, όπου μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης, ο Μοναχός Παΐσιος, ο οποίος μετέφερε την Εικόνα από το Άγιο Όρος, την παρέδωσε στον Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής Εικόνας προς τον Ναό του χωριού, όπου ο Σεβασμιώτατος κ. Αλέξανδρος, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλιουπόλεως Αλεξανδρείας, τέλεσε πανηγυρικό Εσπερινό. Από τότε έχει καθιερωθεί ο εορτασμός του Αγίου στην ενορία της Μάκρης να γίνεται την Κυριακή των Αγίων Πάντων.

δ) Ο όσιος Λεόντιος ο Ασκητής

Ο όσιος Λεόντιος μόνασε στη Μονή της Παναγίας των Βλαχερνών στο όρος Καστανιά, που βρίσκεται πάνω από το χωριό της Βλαχέρνας. Ο Σεβασμιώτατος κ. Αλέξανδρος, τιμώντας τη μνήμη του Οσίου, καθιέρωσε από το 2008 τον πανηγυρικό εορτασμό της μνήμης του στην Ενορία της Βλαχέρνας την Τετάρτη του Πάσχα, με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και οργανωμένη συμμετοχή του Λαού και, ιδίως, των κατοίκων του χωριού της Βλαχέρνας.

Διοικητική οργάνωση και μέριμνα

α) Ανάπλαση του παλαιού και ανέγερση νέου Επισκοπείου

Το Επισκοπείο είναι το κτίριο που κατοικεί ο Μητροπολίτης, στεγάζονται οι υπηρεσίες της Μητροπόλεως και αποτελεί το κέντρο της διοικήσεως των εκκλησιαστικών πραγμάτων της μητροπολιτικής περιφερείας της και δια τούτο από τα παλαιά χρόνια ελαμβάνετο μέριμνα να είναι ένα κτίριο με ιδιαιτερότητες, ώστε να επιβάλλεται ως εκκλησιαστικό διοικητικό κέντρο της περιοχής.

Το Επισκοπείο της πόλεώς μας είναι ένα οίκημα κτισμένο κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνος και στην αρχή χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Ρήγα Παλαμήδη, ο οποίος ήταν σημαίνον μετεπαναστατικό πολιτικό πρόσωπο και Βουλευτής Αρκαδίας. Μετά τον Ρήγα Παλαμήδη το οίκημα τούτο περιήλθε στην οικογένεια της Τριπόλεως Βοσινιώτη, από την οποίαν το έτος 1907 το αγόρασε ο τότε Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Γερμανός Μεταξάς (1906-1944), με οικονομική βοήθεια των Μοναστηριών της Μαντινείας και Κυνουρίας, όπως γράφει η σχετική αναμνηστική πλάκα, και το μετέτρεψε σε επισκοπική κατοικία, όπου στέγασε τις υπηρεσίες της Μητροπόλεως.

Ο Μητροπολίτης Γερμανός Ρουμπάνης (1951-1964) έκαμε μερικές προσθήκες, που βελτίωσαν λίγο την λειτουργικότητά του, αλλά η ηλικία του κτιρίου και η μη συνεχής συντήρησή του έδινε σ’ αυτό την εικόνα της εγκαταλείψεως και της αθλιότητος.

Η ανάπλαση και η ανακαίνιση του Επισκοπείου της πόλεώς μας ήταν το πρώτο έργο που επετέλεσε ο Σεβασμιώτατός μας κ. Αλέξανδρος, με αποτέλεσμα να λάβει τη σημερινή μορφή το Επισκοπείο μας, που χαρακτηρίζεται από την απλότητα και τη σοβαρότητα, αντάξιό του προορισμού του.

Συνολικά επισκευάστηκαν τα γραφεία που εξυπηρετούν το κοινό, έπειτα η στέγη όλου του κτηρίου, στη συνέχεια ο πρώτος όροφος που αποτελεί και την κατοικία του Μητροπολίτη, κατόπιν οι εξωτερικές όψεις και ο κήπος, το υπόγειο όπου στεγάστηκαν τα αρχεία και, τέλος, το ισόγειο και η είσοδος του κτηρίου. Ταυτόχρονα, μηχανογραφήθηκαν οι υπηρεσίες της Μητρόπολης, ούτως ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν το κοινό με σύγχρονο τρόπο.

Επειδή, όμως ,το υπάρχον κτήριο του Επισκοπείου δεν θα μπορέσει να επιτελεί τον ρόλο του επί μακρόν ακόμα και επειδή οι αλλαγές στον πολεοδομικό και τον κυκλοφοριακό ιστό της Τρίπολης καθιστούν την πρόσβαση σε αυτό αρκετά προβληματική, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος αποφάσισε να ανεγείρει νέο Επισκοπείο σε χώρο κατάλληλο για το μέλλον.

Αγόρασε μια οικοπεδική έκταση δέκα στρεμμάτων στην περιοχή του Μερκοβουνίου, τρία χιλιόμετρα από την πλατεία του Άρεως της πόλεώς μας, και εκεί διαμόρφωσε τον χώρο όπου θα αναγερθεί το νέο Επισκοπείο, το οποίο, όμως, όπως φαίνεται, θα είναι ένα θαυμάσιο κτήριο. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι εργασίες έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και, βοηθούντος του Θεού και του χρόνου, σύντομα θα τελειώσει και θα μείνει στην πόλη και την Εκκλησία.

Στο νεοανεγειρόμενο Επισκοπείο κτίζεται και ιερό Παρεκκλήσιο βυζαντινού ρυθμού της εποχής των Παλαιολόγων, αντίγραφο του ιερού Εκκλησιδίου των Αγίων Αποστόλων των Αθηνών.

Το κτήριο του Πνευματικού Κέντρου της Μητροπόλεως

Στεγάζεται στο κτήριο της παλαιάς Ιερατικής Σχολής, που βρίσκεται στην πλατεία Μακαρίου (πρώην Ανεξαρτησίας) της πόλεώς μας. Το κτήριο τούτο έχει ενδιαφέρουσα ιστορία με ιδιαίτερη προσφορά στην Εκκλησία και την κοινωνία της Τριπόλεως και της Πελοποννήσου.

Ήταν το επιβλητικό αρχοντικό της οικογένειας Γαληνού και στη συνέχεια προσφέρθηκε δωρεά στον αείμνηστο Μητροπολίτη Αθηνών κυρό Θεόκλητο Μηνόπουλο, που κατήγετο από την Τρίπολη, για να στεγάσει την Ιερατική Σχολή, που λειτουργούσε τότε στην Τρίπολη. Έτσι, το θαυμαστό πετρόκτιστο τούτο κτήριο έγινε η πνευματική τροφός, που γαλούχησε μεγάλο αριθμό εκκλησιαστικών και εκπαιδευτικών ανδρών κατά το διάστημα της λειτουργίας αυτού από το 1908 μέχρι το 1940, είτε ως Ιερατική Σχολή, είτε ως Ιεροδιδασκαλείο.

Κατά την διάρκεια της Κατοχής το κτήριο παραχωρήθηκε στον Σουηδό εκπρόσωπο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος παρασκευής και διανομής συσσιτίου στους ενδεείς και, ιδιαιτέρως, στα παιδιά της Τρίπολης. Εκατοντάδες παιδάκια περνούσαν καθημερινά από αυτό το κτήριο, όπου έβρισκαν ψυχική και σωματική στήριξη.

Όμως, το ιστορικό τούτο κτήριο από τη φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη των ανθρώπων είχε ερειπωθεί. Κατά καιρούς, βέβαια, οι αείμνηστοι Μητροπολίτες Μαντινείας Γερμανός Ρουμπάνης και Θεόκλητος Φιλιππαίος έκαμαν μερικές εργασίες συντηρήσεως, αλλά οι εργασίες αυτές ήσαν εμβαλωματικές και όχι αποτελεσματικές.

Σήμερα ο χρόνος και πάλι έχει επιφέρει τα καταστροφικά του αποτελέσματα, ώστε το θαυμαστό τούτο κτήριο να είναι και να φαίνεται ένα ερείπιο, που προκαλούσε τον φόβο και την αποστροφή. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αλέξανδρος ανέλαβε αποφασιστικά και με τόλμη την ανάπλαση της ερειπωμένης κεραμοσκεπής, καθάρισε με αμμοβολή και αρμολόγησε καλλιτεχνικά τους αρμούς των τοίχων, δια να αναδειχθεί η καλλιτεχνική κατασκευή τους και να επανέλθει η πρώτη ομορφιά του κτηρίου. Αντικατέστησε όλα τα εξωτερικά και εσωτερικά κουφώματα, πλην του ισογείου, απέξεσε τους παλαιούς εσωτερικούς σοβάδες, που είχαν γίνει στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια με χώμα και άχυρα, και τους αντικατέστησε με σύγχρονα υλικά τσιμεντοκονίας, κατασκεύασε νέα μαρμάρινα δάπεδα, τοποθέτησε καλοριφέρ, δια να θερμαίνεται το κτήριο και πολλές άλλες μικροεργασίες απαραίτητες για τη λειτουργία του κτηρίου ως Πνευματικού Κέντρου της Εκκλησίας μας.

Έτσι, το παλαιό και αποκρουστικό μέχρι χθες κτήριο της Ιερατικής Σχολής ενεφανίσθη σήμερα να είναι ένα όμορφο αναπλασμένο ελκυστικό κτήριο, που στολίζει την Τρίπολη και προσελκύει τους συμπολίτες μας στην αγκαλιά του. Κάθε Σαββατοκύριακο γίνεται μια ανθρώπινη κυψέλη των παιδιών μας και των συμπολιτών μας χαράς και ευλογίας.

Το κτήριο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας

Απέναντι ακριβώς από το Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως υπάρχει το κτήριο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος, το οποίο αναγέρθηκε από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Γερμανό Α (Μεταξά) την δεκαετία του 1930.

Το κτήριο αρχικά και μέχρι το 1940 στέγασε την Εκκλησιαστική Οικοκυρική Σχολή Κορασίδων. Μετά τον πόλεμο και από το 1949 το κτήριο στέγασε τον Ραδιοφωνικό Σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων και κατά τις τελευταίες δεκαετίες την ΕΡΑ.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των δεκαετιών το κτήριο δεν έτυχε κάποιας φροντίδας η συντήρησης με αποτέλεσμα να κατερειπωθεί και να κινδυνεύει με κατάρρευση. Από τις αρχές του 2000 ο Μητροπολίτη Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ