2014-05-06 16:43:20
Φωτογραφία για Ηλεία: Ζημιές μεγαλύτερες του αναμενόμενου
Σημαντικές βλάβες και άτεχνες τοπικές επεμβάσεις που έχουν γίνει παλιότερα, στην τοιχοποιία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, έχει αναδείξει η πορεία των εργασιών αποκατάστασης που υλοποιούνται το τελευταίο διάστημα, από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο αναπληρωτής προϊστάμενος της ΔΑΒΜΜ, Θεμιστοκλής Βλαχούλης.

Όπως προέβλεπε η μελέτη, οι εργασίες αποκατάστασης του συγκεκριμένου μνημείου, έπρεπε να γίνουν καθώς ο ναός είχε παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα στον φέροντα οργανισμό του μετά κυρίως από κάθε σεισμική διέγερση τα οποία είχαν αντιμετωπισθεί με τοπικού χαρακτήρα επισκευές, με κυριότερες εκείνες που έγιναν μετά τον σεισμό του 1993, όπου αποκαταστάθηκαν οι ρηγματώσεις όπου χρειαζόταν.

Τα κυριότερα δομικά προβλήματα οφείλονται, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής προϊστάμενος της ΔΑΒΜΜ, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Θεμιστοκλής Βλαχούλης, στην γήρανση των υλικών, στην έλλειψη συστηματικής συντήρησης και σε διάφορους φυσικούς παράγοντες, όπως η υγρασία, καθώς και στην επαναλαμβανόμενη σεισμική δραστηριότητα.


Τι ανέδειξαν οι εργασίες

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Βλαχούλης, οι εργασίες που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο χώρο του Ναού, ανέδειξαν διάφορα «νέα» προβλήματα και ζημιές που δεν είχαν προβλεφθεί στην μελέτη και τα οποία αναμένεται να αποκατασταθούν από την ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει την εργολαβία.

«Κατά την διάρκεια των εργασιών, και μετά την αποξήλωση των επιχρισμάτων διαπιστώθηκαν βλάβες και άτεχνες μεταγενέστερες τοπικές επεμβάσεις στην φέρουσα τοιχοποιία, οι οποίες δεν ήταν ορατές κατά την σύνταξη της μελέτης και χρίζουν αντιμετώπισης.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι τα μεταλλικά στοιχεία τόσο της πάκτωσης των ελκυστήρων όσο και των μελών στα υπέρθυρα των ανοιγμάτων έχουν οξειδωθεί και χρίζουν αντικατάστασης, διαπιστώθηκε αποσάθρωση του συνδετικού κονιάματος και ύπαρξη κενών στις τοιχοποιίες και επίσης μη δόκιμη αποκατάσταση τοπικά των τοιχοποιιών με την χρήση ασύμβατων υλικών κατά το παρελθόν», ανέφερε ο κ. Βλαχούλης.

Παράλληλα να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής προϊστάμενος της ΔΑΒΜΜ, του υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρθηκε και στις εργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο χώρο του Ναού, τονίζοντας πως οι εργασίες αποκατάστασης προχωρούν κανονικά πέραν των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί κατά την πορεία του έργου.

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ-patrisnews
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ