2014-05-06 17:14:09
Φωτογραφία για ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε στο facebook
Yπάρχουν κάποια πράγματα που όσο αθώα και αν μοιάζουν, όσο όμορφα και αν σας κάνουν να αισθάνεστε, δεν πρέπει να τα μοιράζεστε με τους διαδικτυακούς σας φίλους.

1) Τα γενέθλιά σας

Ξέρω, είναι ωραίο να ξυπνάτε το πρωί της ημέρας των γενεθλίων σας και να βρίσκετε δεκάδες ευχές στο timeline σας, έστω και από ανθρώπους που δεν γνωρίζετε στην πραγματικότητα, ωστόσο υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Αυτή είναι μια πληροφορία που μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη για κάποιους προκειμένου να κλέψουν τον κωδικό σας ή την ταυτότητά σας.

Θα ήταν καλύτερο να παραλείψετε τουλάχιστον ένα στοιχείο της γέννησής σας, όπως η χρονολογία, ωστόσο θα ήταν καλύτερο να την παραλείψετε εντελώς.

Εξάλλου, οι πραγματικοί σας φίλοι οφείλουν να την γνωρίζουν έτσι κι αλλιώς, σωστά;

2) Την προσωπική σας κατάσταση

Είτε έχετε σχέση είτε όχι, είναι καλύτερα να μην δημοσιεύετε αυτές τις πληροφορίες. Η αιτιολογία δεν είναι τόσο η πιθανότητα να γίνετε αποδέκτες παρενόχλησης από κάποιους «ενοχλητικούς» όταν δουν ότι είστε διαθέσιμοι. Αυτούς μπορείτε να τους μπλοκάρετε και να ησυχάσετε.


Το πρόβλημα είναι ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου κάποιοι έχουν φτάσει σε ακραία σημεία, επιχειρώντας να προσεγγίσουν χρήστες παρακολουθώντας τους.

Και αν αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να τους εντοπίσουν, ξέρετε είναι πανεύκολο. Μόνοι σας τους δίνετε αυτή την πληροφόρηση. Δείτε το παρακάτω.

3) Την τοποθεσία σας

Είστε από αυτούς που κοινοποιούν πολύ συχνά την τοποθεσία τους στα social media είτε στον τοίχο τους στο facebook, είτε στα ιδιωτικά μηνύματα που στέλνουν, είτε μέσω του γνωστού σε όλους μας check-in; Μάλιστα υπάρχουν άτομα που είναι τόσο εξαρτημένα από την κοινοποίηση παρουσίας που βγαίνουν μόνο και μόνο για να το κοινοποιήσουν στους φίλους τους – λες και είναι κάποιο επίτευγμα.

Λοιπόν, σας έχω δυσάρεστα νέα. Δεν πρέπει να το κάνετε, τουλάχιστον όχι σε μεγάλη συχνότητα.

Γιατί κάποιοι επιτήδειοι, ίσως γνωρίζουν μέσα από τα μηνύματα που έχετε ανταλλάξει την ακριβή διεύθυνση του σπιτιού σας (υπάρχει αυτή η πληροφορία στα μηνύματα που ανταλλάσσετε στο Facebook μέσα από τις υπηρεσίες τοποθεσίας στα τάμπλετ και τα κινητά, μάλιστα είναι συγκλονιστική η ακρίβεια με την οποία περιγράφεται η τοποθεσία σας). Έτσι, καθώς γνωρίζουν ότι βρίσκεστε εκτός σπιτιού ενδέχεται να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που έπεσαν θύματα διαρρήξεων, διευκολύνοντας το έργο τους.

Αντί λοιπόν να ανεβάζετε φωτογραφίες και να ενημερώνετε όλους τους φίλους σας πού βρίσκεστε και πώς περνάτε, είναι πιο ασφαλές είτε να τις στείλετε ιδιωτικά σε συγκεκριμένους παραλήπτες, είτε να δημοσιεύσετε τις φωτογραφίες την επόμενη ημέρα, ή όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας.

4) Αν είστε μόνοι στο σπίτι

Αυτό είναι κάτι που αφορά κυρίως ανήλικους αλλά και όχι μόνο. Είναι συχνό να βλέπουμε αναρτήσεις από παιδιά γυμνασίου (ακόμα και δημοτικού) να δημοσιεύουν status του στιλ «επιτέλους μόνος στο σπίτι». Ο κίνδυνος είναι μεγάλος καθώς υπάρχει η περίπτωση να δεχτούν επίσκεψη επιτήδειων (οι οποίοι θα έχουν αποσπάσει τη διεύθυνσή τους με τον τρόπο που αναφέραμε παραπάνω).

Οι γονείς καλούνται να ελέγχουν συστηματικά τις αναρτήσεις των παιδιών τους στο Facebook και να φροντίσουν να μην κοινοποιούν σε αγνώστους υπηρεσίες τοποθεσίας. Τα παιδιά θα πρέπει να είναι ενημερωμένα για τους πιθανούς κινδύνους και να φροντίζουν να ειδοποιούν τους φίλους τους μέσα από το τηλέφωνο ή με μήνυμα για το αν είναι μόνα στο σπίτι ή όχι.

5) Φωτογραφίες και στοιχεία παιδιών, συγγενών και φίλων

Οι περισσότεροι γονείς, παρασυρόμενοι από τη χαρά τους την οποία θέλουν να μοιραστούν με τους διαδικτυακούς τους φίλους, αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες των παιδιών τους από τη στιγμή που γεννιούνται (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης κ.λπ.).

Παράλληλα, δημοσιεύουν φωτογραφίες συγγενών και φίλων τους (πολλές φορές κάνοντάς τους tag, δηλαδή προσθέτοντάς τους με ετικέτες, χωρίς καν τη συγκατάθεσή τους).

Εδώ υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι, καθώς οι stackers μπορεί να αποσπάσουν πληροφορίες από τις δημοσιεύσεις σας στο facebook και να πλησιάσουν τα παιδιά σας προσποιούμενοι πως είναι γνωστοί δικοί σας ή κάποιων συγγενών σας.

Γενικώς, αποφεύγετε να δημοσιεύετε προσωπικές και οικογενειακές πληροφορίες σας στο Facebook. Ακόμα και αν εμπιστεύεστε τους φίλους σας, είναι πολύ πιθανό ο λογαριασμός τους να πέσει θύμα χάκερς και οι προσωπικές σας πληροφορίες να καταλήξουν σε λάθος χέρια.

Προσοχή, λοιπόν, στο τι μοιράζεστε με τους φίλους σας διαδικτυακά.

Πηγή: thetoc
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ