2014-05-07 18:05:08
Φωτογραφία για Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν μπλοφάρουμε
Η «Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη» δεν μπλοφάρει και σέβεται τη δημοκρατική νομιμοποίηση και γι' αυτό ζητάει από το λαό να αποφασίσει στις ευρωεκλογές ότι δεν θέλει να οδηγηθεί η χώρα σε γενικές βουλευτικές εκλογές στηρίζοντας τα κόμματα που δεν θέλουν εκλογές και συγκεκριμένα την «Ελιά», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό Star και στην εκπομπή της κ. Τσαπανίδου «Live U».

Ο εκπρόσωπος της «Ελιάς - Δημοκρατική Παράταξη» τόνισε: «Προσπάθησαν ορισμένοι να εμφανίσουν αυτή την πολιτική θέση ως θέμα Βενιζέλου, ότι το κάνει για τον εαυτό του και πως ο Βενιζέλος θα κριθεί στις 25 Μαΐου. Είναι λάθος αυτό. Κατ' αρχάς ο άνθρωπος συζήτησε αυτή την εκδοχή. Εγώ προ 15 ημερών σε συνέντευξή μου σε free press την είχα πει. Ο λαός παίρνει αποφάσεις, δεν δημοσκοπείτε στις ευρωεκλογές, δεν γνωμοδοτεί, αλλά εκφράζεται ως λαϊκή κυριαρχία. Επειδή σε όλη την Ευρώπη υπάρχει η κοινοβουλευτική έννοια της δυσαρμονίας, άλλο η σύνθεση της Βουλής που εξέλεγξε ο λαός πριν από δύο χρόνια, άλλο η βούλησή του τώρα και πως τεκμαίρεται η βούληση του λαού, από εκλογές, αφού λοιπόν, ο λαός αποφασίζει, θα αποφασίσει για την συνέχεια των πραγμάτων στην χώρα
. Έκανα την σκέψη αυτή σε μία εκδήλωση της νεολαίας του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος και μετά την εξέφρασα στην συνέντευξη που σας είπα. Μίλησα με τον κ. Σκανδαλίδη στην Βουλή και μου είπε ότι συμφωνεί και ο ίδιος υποστηρίζει το ίδιο. Συνεννοηθήκαμε με τον κ. Βενιζέλο σε μία διεξοδική συζήτηση μαζί του και είπαμε ότι αυτό δεν είναι ένα δίλλημα που τίθεται εκβιαστικά. Είναι μία εξήγηση της ψήφου με κριτήριο αυτό που τεκμαίρεται τώρα μόνο δημοσκοπικά. Λέει ο λαός ότι δεν θέλει εκλογές. Αφού δεν θέλει εκλογές λογικό είναι να καταλάβει ότι η στήριξη των κομμάτων που δεν θέλουν εκλογές ευθυγραμμίζεται με την βούλησή του. Η στήριξη κομμάτων που είτε θέλουν εκλογές και το λένε όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν θέλουν εκλογές, αλλά δεν μπορούν να τις αποτρέψουν, διότι δεν έχουν δύναμη στην Βουλή οδηγεί σε εκλογές. Εμείς έχουμε 30 βουλευτές στην Βουλή, που σηκώνουμε κάθε εβδομάδα στις πλάτες μας πολύ βαρύ φορτίο και μας λένε μπράβο που ψήφισες έτσι, αλλά μετά λένε δεν βαριέσαι, η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι χαλαρή, όλοι αδέρφια είμαστε στον χώρο της κεντροαριστεράς και θα τα βρουν αυτοί την επομένη ημέρα, δεν χωνεύω τον τάδε, εκλογές δεν προέρχονται από μία τέτοια διαδικασία. Η στάση μας είναι πολύ μετριοπαθής και πολύ δημοκρατική, ευθυγραμμισμένη με την δημοκρατική νομιμοποίηση και την λαϊκή κυριαρχία. Εμείς κάνουμε ότι ο λαός μας δίνει εντολή να κάνουμε.  Ο λαός λέει όχι αστάθεια όχι εκλογές. Αν αυτό το λέει και κυριολεκτεί, του λέμε αν αυτό που δημοσκοπείσαι, είναι η πραγματική σου βούληση τότε πρέπει να στηριχθούν τα κόμματα που αυτό το υιοθετούν και το εφαρμόζουν ή που δύνανται να το εφαρμόσουν. Του λέμε δηλαδή, ότι υπάρχει σεβασμός στη δημοκρατική νομιμοποίηση. Όχι εκβιασμός και απειλή. Πρέπει να σας πω ότι δεν μπλοφάρουμε, ότι λέμε είναι έτσι όπως τα λέμε».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε ερώτηση αν οι επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2010 έβαλαν την χώρα σε κρίση, απάντησε: «Διαχειριστήκαμε την κρίση μόνοι μας. Δεν βάλαμε την χώρα στην κρίση. Η χώρα αντιμετώπιζε την μέρα που ορκίστηκε η κυβέρνηση μας πρόβλημα άμεσου δανεισμού. Δεν είχαμε να πληρώσουμε συντάξεις. Η, έπρεπε να κάνουμε αυτά που κάναμε ή να κάνουμε εκλογές και μετά να κάνουμε αυτά που κάναμε. Έπρεπε να κάνουμε εκλογές αμέσως. Αυτή είναι η λύση που θα έβαζε τον κόσμο προ των ευθυνών του. Δεν έγινε αυτό. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει. Νομίζω ότι και ο κ. Παπανδρέου το σκέφτεται αυτό ότι μόλις αναλάβαμε και είδαμε, έπρεπε αμέσως να πούμε πίσω το πρόγραμμα το προεκλογικό που είχε το ΠΑΣΟΚ και πάλι εκλογές. Το 2010 χειριστήκαμε μόνοι μας την κρίση. Και ενώ η χώρα κρατήθηκε και τώρα θριαμβολογούν κάποιοι πάνω σε αυτό ή κάποιοι βλέπουν ότι αυτό είναι μία βάση για να γίνει κάτι καλύτερο, ρε παιδί μου δεν είμαστε Αργεντινή κάπως το παλεύουμε να γαντζωθούμε και αύριο να είναι καλύτερα τα πράγματα, ενώ είμαστε εκεί, τη δική μας προσπάθεια ο δημόσιος διάλογος, ο κοινοβουλευτικός διάλογος πολλές φορές την αφαιρεί. Μετά το 2012 οι δυνάμεις που έλεγαν ναι σε μία κυβέρνηση είχαν 48%. Η Ν. Δημοκρατία είχε πάρει 30%, 12 εμείς και 6% η ΔΗΜ.ΑΡ. Υπήρχε μία πρωτοφανής για την Ευρώπη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η ΔΗΜ.ΑΡ αποχώρησε, αλλά οι δυνάμεις που έμειναν ήταν στο 42%. Πάλι πλάτη από την πλευρά την δική μας, τέσσερα χρόνια εμείς το φορτίο στους ώμους και οι άλλοι μοιράζουν, λεφτά υπάρχουν πάλι, οι άλλοι να λένε δημοψηφίσματα, οι άλλοι να λένε θα σκίσουν το χαρτί της συμφωνίας και άλλοι να λένε θα σας βάλουμε όλους στα κρατητήρια και θα σας περάσουμε από δίκες, όπως λένε οι ακροδεξιοί. Άλλοι λένε έξω από το ευρώ, ο καθένας λέει ότι θέλει. Ο λαός, όμως, λέει όχι αστάθεια όχι εκλογές».

Σε ερώτηση αν η «Ελιά» ρίξει την κυβέρνηση στην περίπτωση που την τιμωρήσει ο κόσμος στις ευρωεκλογές, ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε: «Εάν κάποιος βλέπει την πτώση της κυβέρνησης ως κακό, δεν θέλει πολιτική αστάθεια, δεν θέλει εκλογές, θέλει να πάμε μέχρι το 2015-2016 που λήγει η θητεία αυτής της Βουλής. Αν ο πολίτης θέλει αυτό, τότε λογικό είναι να στηρίξει τα κόμματα που υιοθετούν αυτή την πολιτική. Εμείς του λέμε ότι η «Ελιά» είναι ένας τέτοιος πολιτικός χώρος. Αν θέλει το αντίθετο, δηλαδή, ανήκει στην μερίδα εκείνων που θέλουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει και άλλοι το λένε όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτουμε λοιπόν, το θέμα της πολιτικής διεξόδου από την δική μας πλευρά».

Ο εκπρόσωπος της «Ελιάς - Δημοκρατικής Παράταξης» και πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, ρωτήθηκε να πει πιο θα είναι το ικανοποιητικό ποσοστό για την «Ελιά» στις ευρωεκλογές και απάντησε: «Ποσοστό αριθμητικό όταν δεν ξέρω τι θα πάρει ο πρώτος και ο δεύτερος και δεν μπορώ να σας πω τι θα είναι καλό για τον τρίτο και τον τέταρτο. Ο κ Βενιζέλος όταν μίλησε, το έκανε με βάση τις δημοσκοπήσεις εκείνης της ημέρας και ξέρετε ότι οι δημοσκοπήσεις ανάλογα με την τεχνική που γίνονται βγάζουν και τα ποσοστά. Το ποσοστό σχετίζεται και με τα ποσοστά των άλλων. Ο λαός δεν δίνει εντολή μόνο στον πρώτο, δίνει σε όλους. Εμείς φτάσαμε στα ακραία όρια της πολιτικής απονομιμοποίησης και αυτό έχει δημιουργήσει σε όλους μας μία υποχρέωση για στάση υπευθυνότητας, αλληλεγγύης μεταξύ μας, όχι μωροφιλοδοξιών. Έχουμε λύσει αυτά τα προβλήματα. Η σχέση μας αυτή την στιγμή είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο μετά την κρίση του 2012. Μην περιμένετε από εμάς τσακωμούς την Κυριακή το βράδυ των εκλογών άλλα να λέει ο ένας και άλλα να λέει ο άλλος. Είμαστε σε κοινή γραμμή πλεύσης. Μην νομίζει κανείς πως είναι μπλόφα. Είναι μία πάρα πολύ δημοκρατικά ευθυγραμμισμένη πολιτική και μας έδειξε η υπόθεση Μπαλτάκου ότι εμείς την έννοια της δημοκρατίας την σεβόμαστε διαφορετικά από άλλους. Όταν την σεβόμαστε, εμείς κυριολεκτούμε».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στο θέμα της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, όπου τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα ατόπημα. Παρουσίασε την Ελιά και τις προσπάθειές μας ως προσπάθεια να ξεγελαστεί η υπόθεση του χρέους του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι φρίκη. Αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως το λέει το κόμμα αυτό γιατί αισθάνεται ότι το δίλλημα που θέτουμε, υπό την έννοια της αφήγησης των λογικών συνεπαγομένων από την στάση των ψηφοφόρων, τον αφορά, διότι του μειώνει κάπως τις δυνάμεις.  Αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι εάν το ΑΦΜ της «Ελιάς» θέλει να κρύψει το ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ και αυτό να μην μπορεί να γίνει, λες και εμείς είχαμε τέτοια επιδίωξη. Εμείς δεν έχουμε καμία τέτοια επιδίωξη. Το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει τα χρέη του, όπως τα έχει ρυθμίσει. Ο χώρος μας και δοκιμάζεται από αυτό το χρέος και προσπαθεί να το αποπληρώσει. Είπα στην Βουλή καταθέτοντας το ΑΦΜ της Νέας Ελλάδας και το ΑΦΜ φυσικά που τώρα δημιουργήθηκε για την «Ελιά», ότι αυτά είναι άλλα από το ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ. Τι θέλουμε να κάνουμε εμείς αυτά που γίνονται στο ποδόσφαιρο με την ομάδα νέος τάδε, νέα τάδε ή ομάδα τάδε 2005, δηλαδή, άλλη σε σχέση με το παρελθόν και τα χρέη; Δεν υπάρχει αυτό. Θεωρώ προσβολή αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ απώλεια ψυχραιμίας αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα δώσουμε διευκρινήσεις στη Βουλή. Αν υπάρξει σχετική διάταξη εγώ θα την ψηφίσω, αλλά θεωρώ άτιμο πολιτικά αυτό που πήγαν να κάνουν πολιτικά».

Ο εκπρόσωπος της «Ελιάς - Δημοκρατικής Παράταξης» και πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα απαντώντας σε σχόλιο ότι η «Ελιά» θα ρίξει την Κυβέρνηση είπε: «Μου αρέσει πάρα πολύ ότι ενώ είμαστε ένα αντικείμενο διαρκούς κριτικής, όταν φτάνει η ώρα να θέλουμε κάπως η χώρα να κουμανταριστεί, εσύ σκάσε και κολύμπα. Τη δουλειά σου εσύ εκεί και άσε εμένα να σε βρίζω. Τέλος τα παιχνίδια. Τα παιχνίδια αυτά για μας είναι ξένα. Καθαροί λογαριασμοί που κάνουν τους καλούς φίλους. Και στην δημοκρατική νομιμοποίηση αυτό είναι βασικό. Στο χώρο του δημοσίου δικαίου έχουμε μία έννοια κομβική. Δυσαρμονία. Η βουλή εκλέχτηκε το 2012. Υπήρχε και παλαιά στο σύνταγμά μας με όρο. Τώρα δεν υπάρχει, αλλά η έννοια παραμένει ζωντανή και υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Όταν ο λαός μεταβάλει γνώμη σε σχέση με αυτή όταν συνέθεσε τη Βουλή, αυτό λέγεται δυσαρμονία. Αυτό επέβαλε παλαιά τους προέδρους και τους βασιλείς να διαλύουν τη Βουλή. Οι ευρωεκλογές είναι ο καταλληλότερος τρόπος να αποδειχτεί αν υπάρχει ή δεν υπάρχει αυτή η δυσαρμονία. Εάν υπάρξει με αυτή την καθαρή βούληση του ενιαίου εκλογικού σώματος, θα την σεβαστούμε. Πιστεύουμε πως δεν θα υπάρξει. Θα πάρουμε καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές. Αυτή την στιγμή στο μέτρο που οι δημοσκοπήσεις προσεγγίζουν την πραγματικότητα, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν θέλει εκλογές. Υπάρχει η πλειοψηφία της Ν. Δημοκρατίας, η οποία δεν θέλει εκλογές και υπάρχουν οι 30 βουλευτές της «Ελιάς»,  η πλειοψηφία είναι το ΠΑΣΟΚ και εγώ με τον κ. Αηδόνη, προς ώρας, διότι φιλοδοξούμε την 26η Μαίου αυτό να το διευρύνουμε. Να κάνουμε προσκλητήριο γενικότερο για ευρύτερη κοινοβουλευτική ομάδα της κεντροαριστεράς στο μέτρο που το αποτέλεσμα είναι αξιοπρεπές, θετικό, νομιμοποιητικό».

Στην ερώτηση αν το προσκλητήριο αυτό θα σταλεί και στον κ. Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε: «Ο κ. Παπανδρέου είναι μέσα σε όλα αυτά. Ως βουλευτής αυτή τη στιγμή του ΠΑΣΟΚ, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πρόσφατη μεγάλη εμπειρία από την διαχείριση της κρίσης και είναι πλάι μας κατά την δήλωση που τελευταία έκανε. Δεν τίθεται θέμα προσκλητηρίου στον Παπανδρέου. Είναι παρών σε όλα αυτά. Σκέψου θετικά φίλε της κεντροαριστεράς. Σκέψου και την επόμενη ημέρα. Σκέψου με κριτήριο πραγματικό και όχι με κριτήριο όλοι αδέρφια είναι και τα βρούνε. Τι θα βρούνε. Οι μεν προπηλακιζόμενοι και καθυβριζόμενοι και οι δε κομψευόμενοι ανά την Ελλάδα. Όχι, θα πάρουμε ευθύνες. Έχεις βουλευτές στην ελληνική Βουλή; Πως ψηφίζουν, που διατάσσονται; Έχεις πρόταση για την επόμενη ημέρα; Θα συνεχίσει η κυβέρνηση έτσι; Εμείς και εγώ προσωπικά πέρασα πριν από 15 ημέρες μία τροπολογία για την ανανέωση των μισθώσεων όσων επαγγελματικών στεγών έχουν νοικιάσει οι δήμοι. Αυτό για μία σειρά που αφορά δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις για μία σειρά ανθρώπους, δίνει φιλί ζωής. Θέλουν αυτού του είδους τις πολιτικές να μπολιάζουν την κυβερνητική πολιτική; Ψηφίζουν τότε την «Ελιά».

Σε ερώτηση ποια παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα έχει μέσα η «Ελιά» και ποιος θα ηγηθεί μετά τις εκλογές, ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε: «Όλοι. Εξαρτάται από την βούληση του καθενός. Ποιος θέλει να συνεχίζει στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε τον χώρο πέρα από τα όρια που σήμερα έχει και είναι μικρά για την κεντροαριστερά. Αν ο λαός δώσει την εντολή να συνεχίσουμε, τότε αποκτούμε έναν χρονικό ορίζοντα. Διότι αν η χώρα πάει σε εκλογές γρήγορα, τότε μέσα σε λίγες εβδομάδες, στο κατακαλόκαιρο πρέπει να γίνουν βεβιασμένα πράγματα. Αν ο λαός δώσει εντολή να συνεχίσουμε, τότε με άνεση χρόνου το 2014, το 2015 σε μία συνδιάσκεψη να δούμε τον σχηματισμό μας με κριτήριο αυτούς που θα έρθουν. Θα κάνουμε κοινοβουλευτικό προσκλητήριο, θα το συζητήσουμε αυτό με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και με το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε κάνει την αρχή των συζητήσεων. Θα τα δούμε αυτά λαού θέλοντος. Κάθε συζήτηση που βάζει θέματα ηγεσίας, ο πολίτης που μας ακούει με ενδιαφέρον θα πει, ε καλά αυτοί είναι αδιόρθωτοι. Δεν πρόκειται λοιπόν να λειτουργήσουμε με τέτοια θέματα. Θα τα λύσουμε στην πιο αρμονική βάση».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολιάζοντας το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς» σημείωσε: «Από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές με την «Ελιά» το 85% είναι πρόσωπα που δεν τα ξέρατε χθες. Αυτοί είναι η καινούργια γενιά των ανθρώπων που μας πλησιάζουν και οι μόνοι φορείς του ονόματος «Ελιάς». Οι πιο πολλοί από αυτούς δεν θα βγουν και το ξέρουν. Λειτουργούν όπως το 1974 οι πρώτοι που συγκροτούσαν τους πολιτικούς χώρους και δεν ήξεραν πιο θα είναι το μέλλον τους».

Τέλος σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία της «Ελιάς» απάντησε: «Μακριά από μένα και από κάθε πολίτη που με βλέπει έννοια ματαιοδοξίας που διέπει την στάση και την τακτική μου. Είμαι ολόκαρδα δοσμένος σε αυτή την προσπάθεια, θα την στηρίξω. Δεν διεκδικώ απολύτως τίποτα. Δεν ενωθήκαμε για να μοιράσουμε. Τι να μοιράσουμε; Εμείς περνάμε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της κεντροαριστεράς από την γέννηση εδώ και 100 και πλέον χρόνια της παράταξης. Όποιος ματαιοδοξεί και βλέπει αυτή την φάση ως αφορμή να κάνει κάτι είναι καμένος στα μάτια του λαού. Δεν θέλω να καώ με αυτό τον τρόπο. Μακριά από μας αυτή η συζήτηση». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ