2014-05-08 02:30:44
Φωτογραφία για ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η Π.Ε.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ δεν προδίδει, αλλά στηρίζει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων για τον έλληνα γιατρό του ΕΟΠΥΥ
www.pepfy-eopyy.gr - -email: [email protected] – τηλέφωνο επικοινωνίας: 6980794087mailto:[email protected]

7/5/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Π.Ε.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ δεν προδίδει, αλλά στηρίζει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων για τον έλληνα γιατρό του ΕΟΠΥΥ 

Μετά από επανειλημμένες συνεδριάσεις και επιστολές 6 μηνών της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (ΠΕΔ), του ΠΙΣ και του ΙΣΑ, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αρνήθηκε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση στην επιβολή των ιατρικών χαρατσιών του rebate, του clawback, καθώς και στην πληρωμή των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών. Γι αυτό το λόγο, ο ιατρικός κόσμος έβαλε τέλος στον προσχηματικό διάλογο που δεν έχει καμία διέξοδο επικοινωνίας και στα πλαίσια της έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΠΙΣ, αποφάσισε, οι κλινικοεργαστηριακοί οι γιατροί και τα εργαστήρια να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από τις 12 Μαΐου, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στη στάση του Υπουργείου Υγείας. 


Η Π.Ε.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ στηρίζει τις αποφάσεις του ΠΙΣ και δηλώνει συνοδοιπόρος στην προσπάθεια του ιατρικού αγώνα. 

Τονίζουμε ότι η Π.Ε.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ είναι το πανελλήνιο σωματείο γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που περιλαμβάνει όλους – ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, πολυιατρεία και ιατρικές εταιρείες που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ και παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι το μόνο θεσμικό όργανο εκπροσώπησης του ιατρικού κόσμου για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που δημιούργησε, για το διάλογο και τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων των κλινικών, κλινικοεργαστηριακών και εργαστηριακών γιατρών, των πολυϊατρείων και των εταιρειών. Λυπόμαστε δε για κάποιες μειοψηφίες συναδέλφων, που για ακόμη μία φορά βρίσκονται αντίθετοι στις αποφάσεις του ΠΙΣ και προβαίνουν σε «διαπραγματεύσεις» με την αντίστοιχη επιτροπή του ΕΟΠΥΥ , χωρίς να έχουν καμία θεσμοθετημένη από το Νόμο αρμοδιότητα διαλόγου. 

Δηλαδή, προς αποφυγήν οποιασδήποτε παραπλάνησης της ιατρικής γνώμης, ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι κάθε άλλο όργανο πλην της Επιτροπής του ΠΙΣ, δεν έχει θέση στη διαπραγμάτευση και ο διάλογος μαζί του είναι θεσμικά αβάσιμος. 

Ζητούμε:

1) τη μη εφαρμογή του clawback για το 2014 και πέρα, θέτοντας κόκκινη γραμμή, κάθε παραπεμπτικό που εκδίδεται εντός του κλειστού προϋπολογισμού και εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο.

2) τη σύναψη συμβάσεων με όσους το επιθυμούν (συλλογικών δια μέσου των Ιατρικών συλλόγων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ) 

3) τη μη φορολόγηση των μη εισπραχθέντων ποσών στα έσοδα του 2013, για τα οποία ποσά θα κοπούν πιστωτικά τιμολόγια το 2014 (clawback του 2013).

4) ο κλειστός προϋπολογισμός των 328 εκατομμυρίων ευρώ που έχει προβλεφθεί το 2014 για το ετήσιο σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων και των ιατρικών πράξεων, να αναπροσαρμοστεί, βάσει των περσινών δαπανών του 2013 στις πραγματικές ανάγκες, και να κατανεμηθεί ανά ειδικότητα κι ανά νομό, με προσδιοριζόμενο όριο δαπάνης ανά πάροχο/εργαστήριο.

Όμως, τελεσίδικα φαίνεται ότι το Υπουργείο Υγείας, αρνείται όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις και σε λίγο, οι γιατροί θα πληρώνουν τις εξετάσεις των ασφαλισμένων από την τσέπη τους. Γι αυτό η επίσχεση και όλες οι συλλογικές δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος. 

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι εργαστηριακές πράξεις του Φεβρουαρίου 2014 δε θα πληρωθούν, αν δεν υπογραφούν οι συμβάσεις με τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες (Ι.Ε.Ε.), μέτρο που μπορεί να εκληφθεί έως και απειλητικό, εν όψει και των διαπραγματεύσεων για τις νέες συμβάσεις. 

Συνεπώς, είμαστε απέναντι σε κάθε είδους προσχηματική διαπραγμάτευση. Θέλουμε έναν αληθινό διάλογο από μηδενική βάση που θα ακολουθεί κάθε νόμιμη διαδικασία, μέσα από τα θεσμικά μας όργανα. Και αυτόν το διάλογο θα στηρίξουμε. 

Στόχος μας είναι: η άσκηση της Ιατρικής μέσα στον ΕΟΠΥΥ να υπακούει σε ένα ορθολογικό σύστημα βέλτιστης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και απρόσκοπτης άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος προς όφελος του αρρώστου, ώστε όλοι οι συνάδελφοι που είναι πάροχοι στον ΕΟΠΥΥ, να τελούν με αξιοπρέπεια και δίκαιη αμοιβή, το λειτούργημά τους. 

Για το ΔΣ της Π.Ε.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ

Ο Αντιπρόεδρος            Ο Γεν. Γραμματέας

ΦΩΤΗΣ ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ  ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΦΟΥΣΑΣ 
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ